Közszereplő-e Orbán Ráchel?

2016. március 31. 08:54

„A miniszterelnök lányának terhessége kapcsán viccelődő” video etikai szempontból elfogadhatatlan, a közszolgálati újságírásra nézve káros és kerülendő gyakorlat.

2016. március 31. 08:54
MÚOSZ Etikai Bizottsága
MÚOSZ

A MÚOSZ Etikai Bizottságának állásfoglalása szerint „a miniszterelnök lányának terhessége kapcsán viccelődő” video etikai szempontból elfogadhatatlan, a közszolgálati újságírásra nézve káros és kerülendő gyakorlat. A 24.hu a vizsgálat előtt bocsánatot kért és eltávolította a bepanaszolt videót.

 
A Magyar Újságírok Országos Szövetsége Etikai Bizottsága Gémesi Gábor kezdeményezésére a következő 
 
á l l á s f o g l a l á s t
 
teszi közzé.
 
Az etikai testület – egyetértve – a Gémesi Gábor vizsgálatot kérő panaszában foglaltakkal -, etikai szempontból elfogadhatatlannak, és a közszolgálati újságírásra nézve káros és kerülendő gyakorlatnak tartja a bepanaszolt jelenséget. 
 
i n d o k o l á s
 
Gémesi Gábor a MÚOSZ elnökéhez fordulva, az Etikai Bizottság állásfoglalását kérte az általa felvetett ügyben. A 24.hu hírportál időközben – bocsánatkérésének kinyilvánítása mellett – eltávolította azt a videofelvételt, amelyen a portálhoz tartozó csatorna műsorvezetője, Katz Dávid – a csatorna megfogalmazása szerint: „a miniszterelnök lányának terhessége kapcsán viccelődött” .
 
Az etikai grémium azt a szakmai kérdést vizsgálta, hogy Orbán Ráchel közszereplő-e? Egyetértésre jutottunk abban, hogy a kormányfő leánya, még abban a minőségében sem tekinthető közszereplőnek, hogy a felsőoktatásban meghívott előadóként nyilvánosság elé lépett –, tehát a helyzet megítélésében a testületet az vezette, hogy a gyakorlat pár évtizede arra irányul (és irányult az ellenkező politikai oldalon is) hogy a szülők és egyéb felmenők politikai tevékenységéért a gyermekek és leszármazók nem tehetők felelőssé.
 
(Ld. a Pető Iván, ill. Pokorni Zoltán ellen indult kampányokat a szülők korábbi tevékenysége okán, amelyeket a maguk idején is elmarasztaltunk).
 
Rámutatunk továbbá, hogy Orbán Ráchelt leendő édesanyaként – és különösen a nemzetközi nőnap idején – akkor is megilletné ez az elvárás, ha történetesen nem az ország miniszterelnökének a leánya lenne. Ennélfogva nem köteles eltűrni ezt a műsorvezetői magatartást, amely egyáltalában nem a választópolgárok eligazítását és tájékoztatását szolgálta volna a megfelelő vagy elvárható tényanyaggal, hanem – mint a csatorna utóbb minősítette: „viccelődés” volt…
 
A csatorna a videót a saját kezdeményezésére már eltávolította az elérhető felületről. 
 
A tárgyalás során megállapítottuk, hogy az ügyben egyetlen érintett MÚOSZ-tag szerepel: a bejelentő Gémesi Gábor. Minthogy ebben a helyzetben kizárólag szövetségünk tagjaival szemben van módunk etikai szankciót alkalmazni, Gémesi Gábor kérésének megfelelően az ilyenkor szokásos módon az állásfoglalás közzététele mellett döntöttünk. 
 
A grémium úgy ítélte meg, hogy a bepanaszolt jelenség okán –, amely tapasztalhatóan elterjedőben van a magyar nyelven működő médiavilágban (is) –, a Média Önszabályzó Testület (MÖT) elé is elviszi a panaszt, amelyben hazai és a határon túl is működő újságíró szervezetek részesek –, azzal a céllal, hogy a jelenség terjedésének elejét vegye. 
 
A közeli, a magyar sajtószabadság ünneplése kapcsán leszögezzük, hogy a sajtószabadság hívei és védelmezői vagyunk, azok törekvéseivel értünk egyet, akik annak sérüléseire naponta érzékenyek. 
 
Ugyanakkor ezt a figyelmet és érzékenységet nem lehet összevonni azokkal a törekvésekkel, amelyek a rendszerváltás óta akként nyilvánulnak meg a médiavilágban, hogy a nézettség, az olvasottság, vagy még egyszerűbben: a reklámpiaci pozíciók javítása érdekében tett bármiféle taktikai lépést, botránykeltést ösztönöznek, és ennek során az emberi jogok tiszteletét semmibe veszik. E törekvéseket az Európai Uniós szabályozás éppúgy elmarasztalja, mint a hazai szervezetek etikai kódexei. 
 
A MÚOSZ Etikai Bizottsága Fellebbviteli Tanácsa nevében:
 
Kövér Tamás elnök sk. 
Kiss G. Péter alelnök sk.
Pánics György alelnök sk. 
 
a kiadmány hiteléül:
Árkus Éva, az Etikai Bizottság titkára.
 
kapják: 
Komlósi Gábor, a MÚOSZ elnöke, 
Gémesi Gábor panaszos, 
Média Önszabályzó Testület,
MÚOSZ EB irattár

(Közlemény.)
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2016. május 28. 14:59
"Ez mennyire vérproli hozzászólás, nagyon komoly." - írja, hogy rákérdezek: vajon Ráhel tarthat-e osztálybulit állami reprezentációs helyeken. Persze hogy az. Mert tényszerű.
liberálzöld.
2016. április 25. 14:04
Pedig igazat szól! "A színpaddal szemben található díszpáholyba földi halandó pénzért sem teheti be a lábát, ott az Operaház sajtóosztályának közlése szerint az "általános nemzetközileg bevett gyakorlat szerinti színházi protokoll" értelmében csak a Magyar Köztársaság Köztársasági Elnöke, családtagjai valamint vendégei, a Magyar Köztársaság Miniszterelnöke, családtagjai valamint vendégei, királyi családok leszármazottai foglalhatnak helyet. Orbán Ráhel így elvileg jogosult ott ülni, bár az nem egészen egyértelmű, hogy ezt akkor is megteheti-e, ha édesapja nem tartózkodik a helyszínen. Olvasónk szerint egyébként Orbán Ráhel és vendégei az előadást végigpezsgőzték, amihez Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója személyesen asszisztált. Ahogy olvasónk képén is látható, Orbán Ráhel vendégei nemcsak a Királyi Páholyt, hanem az azzal összenyitható egyik szomszédos helyiséget, az úgynevezett testőrpáholyt is elfoglalták. Az Operaház állítása szerint az oda szóló jegyeket Orbán Ráhel kifizette." Értjük? Magyar Köztársaság Miniszterelnöke, családtagjai valamint vendégei. És nem a családtagjainak vendégei.
Fahrenheit 451
2016. április 25. 13:38
a saját lábunkon..
Dénia
2016. április 11. 01:10
:) Ti nem vagytok már normálisak. Komolyan.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!