Az egészségügy reformja

2016. március 11. 08:31

Volt már Magyarországon központi irányítású és tisztán költségvetési forrásból („előirányzatból”) működő állami egészségügy, de (...) nincs semmi okunk visszavágyásra… És hogy ez nem a szocializmus, hanem a centralizált, államosított rendszer hibája, arra napi példa a Klik működése.

2016. március 11. 08:31
Kincses Gyula
Magyar Idők

Volt már Magyarországon központi irányítású és tisztán költségvetési forrásból (»előirányzatból«) működő állami egészségügy, de akár a lakosság egészségi állapotát, akár az ellátórendszer szerkezetét, működését, hatékonyságát nézzük: nincs semmi okunk visszavágyásra… És hogy ez nem a szocializmus, hanem a centralizált, államosított rendszer hibája, arra napi példa a Klik működése, illetve működési zavara. Az egészségügyben (még) nem ment végbe ez a fajta centralizáció, így az ebből fakadó problémák is enyhébbek, bár az államosítás valós előnyei sem nagyon mutathatók ki. A kiemelt intézményeknek (az egész évben huszonnégy órában felvételes kórházak, regionális centrumok, országos intézetjellegű szakkórházak stb.) szerintem is központi fenntartásúaknak kell lenniük a jövőben is, de itt a normális étvágy vége.

Bár a nemzeti egészségügyi szolgálatok és a társadalombiztosítási rendszerek életképessége ügyében hiba lenne globális ítéletet mondani, de ennyiből is látható, hogy itt és most, Magyarországon nem célszerű a társadalombiztosítási rendszert állami egészségügyi szolgálatra cserélni.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!