A világnak szüksége van a közös zsidó-keresztény kiállásra

2016. január 27. 12:08

Azért imádkozunk, hogy zsidók és keresztények Isten akarata szerint együtt dolgozhassunk az egész emberiségért, együtt kérhessünk életet és áldást a föld minden nemzete számára.

2016. január 27. 12:08
Erdő Péter
Evangélikus.hu

„Meg kell tanulnunk tehát mélyebben megismernünk egymást. A valóságos különbségekről nem megfeledkezve érthetjük meg igazán, hogy nagy és közös út áll előttünk, mert az újszövetség a keresztények számára nem megsemmisíti és nem is helyettesíti a régi szövetséget, hanem beteljesíti annak ígéreteit.

A Szentszék dokumentumának kibocsátása előtt néhány nappal ortodox rabbinikus nyilatkozat látott napvilágot a kereszténységről8. Ebben az alábbi megrendítő szavakat olvassuk: »A Nostra aetate és az ennek szellemiségét követő hivatalos egyházi okmányok egyértelműen elutasítják az antiszemitizmus minden formáját, megerősítik Isten és a zsidó nép felbonthatatlan szövetségét, elutasítják az istengyilkosság vádját, és a keresztények és zsidók közötti egyedülálló kapcsolatot hangsúlyozzák. … Mi is elismerjük, hogy a kereszténység létrejötte nem hiba vagy a véletlen műve, hanem isteni akarat eredménye volt és ajándék a nemzeteknek«.

Közös kincsünk a bibliai kinyilatkoztatáson alapuló meggyőződés, hogy az embernek méltósága van, mert a Mindenható képmása; hogy a teremtett világ Isten alkotása és ezért értelme és értéke van; Isten bízta a világot az emberre, hogy bölcsen és szeretettel gondozza azt10; a világtörténelem nem értelmetlen sodródás, hanem célja van: Isten gondviselése kíséri az emberiség életét.

Az ökumenikus imahét során a keresztények egységéért könyörögtünk. Isten szándéka az egység, hogy tanúságtételünk hiteles legyen az egész világ előtt. Most, ennek a hétnek a végén azért imádkozunk, hogy zsidók és keresztények Isten akarata szerint együtt dolgozhassunk az egész emberiségért, együtt kérhessünk életet és áldást a föld minden nemzete számára. A világnak szüksége van közös kiállásunkra. Szüksége van arra, hogy apák és fiak szíve egymás felé forduljon, hogy idősebb és ifjabb testvér szeretetben találkozzon. Amen.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Viator
2016. augusztus 02. 12:01
A Nostra Aetae áterőszakolása a II. Vatikáni zsinaton a Sátán egyik nagy győzelme volt. A zsidók nem fogadják el Jézus Krisztust, mint a második isteni személyt. Ily módon elvetik a Szentháromság Egyistent, akiben a kereszténynek hisznek. Ebből az következik, hogy a mai zsidósággal a kereszténységnek nincs közös metszete (leszámítva az olyan zsidó származású főpapokat, mint Erdő Péter, akinek nagyapja még Nagyváradon volt rabbi). Közös gyökér kétségtelen van, és VOLT szövetsége a zsidóknak az Úrral, de az egyedül Krisztusra irányult, és a feltámadással megváltozott. Azon zsidók, kik elfogadták Krisztust, keresztényné lettek, s ebben az új szövetségben megmaradhattak Isten kiválasztott népének - akik a keresztények. Akik halálra adták Jézust és később is megmaradtak megátalkodottságukban, vagyis a farizeusok és írástudók onnantól már nem Isten népe, hanem a Sátán gyermekei, ahogy Jn 8:25-ben maga Jézus kinyilatkoztatta. A mai rabbinikus zsidóság a farizeus szekta "jogutódja", tehát velük, a Krisztust elutasító csoporttal egy keresztény semmiféle közösséget sem vállalhat, egyedül megtérésükért imádkozhat.
katus
2016. május 19. 20:22
Ez Europa jövője-kommentár nélkül https://www.facebook.com/OfficialBritainFirst/videos/951770628301532/?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201601
katus
2016. május 19. 20:22
"Megint zsidó hazudozás. Senki sem tudja, hogy milyen vallás alapjain keletkezett a kereszténység, illetve tudja, hogy az egy Isten hiten. Csakhogy az egy Isten hit már nagyon régen a zsidók megjelenése előtt megvolt. A zsidókra is úgy kényszerítették rá. Ezek a hitek a Közel-Keleten a kereszténységgel, majd a muzulmán vallással eltüntek, egyedül a zsidó hit maradt meg. Jézus beszédeit csak aramén nyelven mondta. Igen valószinű, hogy anyanyelve volt. Ha zsidó lett volna, a zsidók támogatták volna. Márpedig tudjuk, hogy a zsidók voltak a legnagyobb ellenségei. Ma meg zsidó-keresztény folytatólagosságról hazudoznak. De ez nem különlegesség a zsidóknál." Ismered ??!! "Ha valamit nem tudsz megakadályozni állj az élére"/(C. de-Gaulle/
szeekely
2016. február 09. 00:00
tevedes! europaban kereszteny-muszlim osszefogas kell a zsido tulhatalom merseklese celjabol. ez angela merkel programja. lol!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!