Kordon és/vagy korridor?

2015. szeptember 30. 11:57

„A kerítés semmit sem fog megoldani” – kommentálta a görög kordonhúzás ötletét az Eleftherotipia című athéni balliberális napilap. Tudják, mikor? 2011. január 3-án. Ugyanis a görögök már ekkor látták, hogy nagy baj lesz.

2015. szeptember 30. 11:57
Zárug Péter Farkas
Demokrata

„»A kerítés semmit sem fog megoldani« – kommentálta a görög kordonhúzás ötletét az Eleftherotipia című athéni balliberális napilap. 

Tudják, mikor? 2011. január 3-án.

Ugyanis a görögök már ekkor látták, hogy nagy baj lesz. Csakhogy gazdasági válságuk sokkal fontosabb volt az EU-nak, mintsem hogy komolyan vegyék a vészjeleket. 

És persze a nagy demokrácia bajnokok azon kívül, hogy féltették a pénzüket a katasztrofális, önsorsrontó görög kormányzatok miatt, kivel foglalkoztak? Mi volt a legnagyobb bajuk? Mi volt a legfőbb dilemmájuk az Unión belül, amitől félteni, óvni kellett a nagy européer szellemiséget? 

Természetesen Orbán Viktor és a magyar kormány unortodox cselekedetei a magyar gazdaság talpra állítása érdekében. (...)

A tényszerűség kedvéért rögzítsük azt is, hogy pont, amikor elkezdődött Európában a mai migrációhoz kapcsolódó első kerítésvita 2011 januárjától, ki volt az Európa Tanács soros elnöke.

Magyarország és Orbán Viktor.

Az ötven oldalas soros elnöki programot visszaolvasva bizony nem látható benne, hogy a magyar kormány egyáltalán foglalkozott volna a bevándorláspolitikával, és annak görög végeken jelentkező vészjelzéseivel. 

Ezt sajnos 2014-2015-ig Közép-Kelet Európa országai valami nyugati civilizációs és egyben belpolitikai vitának tartották, és örültek, hogy ezzel nekik nincs dolguk. Sőt nem egyszer kissé kárörvendően tekintettek a bevándorlásból származó társadalmi, politikai, vallási feszültségekre: Úgy kell nektek, gyarmattartók! - alapállással.

Ma már látszik, ez a magatartás ugyanolyan téves a migráció kérdése kapcsán, mint ahogyan tévesnek bizonyul a nyugati országokban az a felfogás, hogy a bevándorlás az valami szélsőjobboldali topic, amivel szemben mindenkor csak egy, a beengedő álláspont létezhet a mainstream politika oldalán.”

(A teljes írás a Demokrata aktuális számában olvasható.)

 
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pál Pusztai
2015. szeptember 30. 21:14
Ez a Farkas meg van veszve? Jól megtanítja a fiatalokat.
Gregorius
2015. szeptember 30. 19:33
A görögök a török-görög szárazföldi határra húztak fel egy úgy 10 km-s kerítést.(A határ többi részén folyó van.) Amíg nem mérgesedett el a szíriai polgárháború, addig inkább csak elijesztésként szolgált, igazából nem csoda, hogy nem foglalkoztak vele. Négy év után viszont, amikor változatlanul öldösték egymást Szíriában, nagyrészt emiatt indult be a Törökországhoz közeli görög szigetekre történő áramlás, egyébként "száraz lábbal" itt jöttek volna.
Agricola
2015. szeptember 30. 16:16
Nem szabad elfeledkezni egy "Bölcsességet sugárzó döntésről" : „a luxemburgi Európai Bíróság már 2011-ben megtiltotta az EU-n belül Görögországba irányuló kitoloncolásokat.” Ezzel menlevelet adott Görögországnak arra, hogy mindenkit, aki azt állítja magáról, hogy menekült, engedjen be és következmények nélkül passzolhassa őket tovább. Ciprasz azzal, hogy minden migránst befogad és azonnal minden migránst (naponta sok ezret) átpasszol Macedóniába, nehéz helyzetbe hozza, zsarolni tudja az EU többi tagállamát különösen Németországot, és ezzel el tudja érni a legfontosabb kérdésnek tartott görög adósságállomány jóváírását. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) kedden bemutatott jelentése szerint idén eddig csaknem 512 ezer migráns és menekült érkezett Európába a Földközi-tengeren keresztül. A több mint félmillióból 383 ezren Görögországban értek partot, 129 ezren pedig Olaszországban. Az agyalágyult EU vezetés el van varázsolva, nem akarja a menekültáradatot forrásánál Görögországnál megállítani
OberEnnsinnen
2015. szeptember 30. 15:13
2011-ben Orbán torkához kés szorult, nem távol, nagyon közel. Gyurcsány, Bajnai, Csillag, Magyar B., egyszóval, a Soros gazemberek jó előre kiélesítették, úgyhogy ekkora mozgástere, de még tizedannyi sem volt, hogy ilyesmiket egyáltalán megemlíthetett volna, a felvetés szintjén sem. Magyarország akkor a porszem helye volt az európai térképen, s egy lenge IMF-EU Központi Bank szellő a szakadékba fúj bennünket másnap reggelre... Amiért persze Orbán lett volna a hibás - tudjuk, kiktől...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!