Megcsonkolnák a HÖK-öket

2014. szeptember 11. 10:38

A korrupció a probléma, nem a szenátusi helyek száma.

2014. szeptember 11. 10:38
Unyatyinszki György
Átlátszó oktatás

„Igen, meg kell reformálni a HÖK-ök szerepét, oldalakon keresztül lehet sorolni, mi tudjuk csak igazán, hogy milyen visszásságok vannak. Azonban a felsőoktatás reformjának részeként kell gondolkodni erről, nem a közhangulatra játszva vagdalkozni. Ha a KEHIegy szörnyű nemi erőszakot felhasználva akar átvinni egy tervezetet, akkor semmiben nem különbözik egy bulvárlaptól, vagy a Morning Showtól, mikor a saját ügyüket/műsorukat hajtják az események lábvizén. A hallgatók az oktatók és az egyetemi vezetés kapcsolatát partneri viszonyra kell változtatni, a jelenlegi rendszer azt indukálta, hogy sokszor egymás vetélytársai legyenek a szereplők az intézményen belül. Tehát ez nem azt jelenti, hogy akkor ki kell nyírni egy érdekképviseletet, tisztelt KEHI! A tervezet része, hogy 3 főre zsugorítanák a hallgatók képviseletét a Szenátusban. Ez abszurd, nem lehet elfogadható döntéseket hozni a felsőoktatás valós szereplői, a hallgatók képviselete nélkül! (...)

A korrupció a probléma, nem a szenátusi helyek száma

Jelenleg 20-25 százalékos a képviseleti arány, ami nem óriási. Viszont az eddigi laza szabályozás következtében virgonckodó HÖK-ök valóban ellenfelekké váltak a Szenátusban, ráadásul mindig egységesen szavaznak, 2/3-os döntés nem nagyon születhet nélkülük. Ahelyett, hogy egyszerűen megvágnák az érdekképviseletet, inkább azt kellene elérni, hogy a HÖK tartsa be saját szabályait, gazdaságilag makulátlanul működjenek, tisztázni kellene az összeférhetetlen pozíciókat, tiszta választásokat tartsanak, nem utolsó sorban ne a rendezvényszervezés legyen a fő profiljuk (amin keresztül baráti vállalkozásokat hizlalhatnak fel). Mert ez a valós probléma, nem az, hogy hányan ülnek bent a Szenátusban.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kemenyhenrik
2014. szeptember 11. 21:19
A HÖK-ért való aggódást megérteném, ha valóban érdekképviseleti szervről volna szó. Csakhogy a HÖK nem képviseli a mostani és a leendő hallgatók érdekeit (ld. pl. a 16 szak elárulását!). Egy szűk körű maffia érdekeit képviseli. Egyrészt velejéig korrupt rendezvényszervező, másrészt a egyes egyetemi vezetők személyügyi kérdések antidemokratikus eldöntésére használt eszköze. A politika arra használja, hogy lehetetlenné tegye a valódi érdekképviseletet és a szakpolitikai kérdések megvitatását. A KISZ-nek töredéknyi hatalma sem volt a '80-as években! Ceterum censeo: alulról kell újjáépíteni a hallgatói érdekképviseletet!
GV0917
2014. szeptember 11. 17:16
Evolúció. 1900as évek a világháborúig:Galilei kör 1918-1944- különböző irredenta és militarista körök. 1945-56-MADISZ-DISZ-MEFESZ 1956-1990-KISZ-DEMISZ És végre itt a HÖOK. Ám megtörtént, hogy egy fotós "siettetni akarta a gólyát"és kitört a balhé! A minisztérium átment kínaiba! Emígyen szól a verdikt:Jogok? Csök ken tsük csak! Van választási lehetőség: A./ CSÖKÖTT HÖK B./ HÖKÖTT CSÖK
vigyor
2014. szeptember 11. 16:33
ELTE honlap 2014-ben a HÖOK és az egyetem közreműködésével készült tájékoztató a tandíjcsökkentés igényléséről. 1.)Megadva az adatlap, amit ki kell tölteni 2.)Megadva az épület, ahova be kell vinni 3.)Megadva a személy, akinek le kell adni 4.)Megadva az időpont, amikor le lehet adni. ÉS az a diák, aki ezek alapján letölti, kitölti, időben odaviszi a megadott helyre, szembesül azzal, hogy olyan személy nincs, egy másik épületben és másik időpontban lehet leadni a kérvényt egy másik személynek, amit természetesen nem a letöltött formanyomtatványon kell beadni.
csenge
2014. szeptember 11. 16:11
Az egyetemisták nagy részét,azt, amelyik nem nyerészkedik vagy a saját későbbi karrierjét építgeti a HÖOK által, nem is nagyon érdekli ez a szervezet. Csak meg kell nézni visszamenőleg a választási részvételt. A vezetőiknek túl sok a joguk, és túl nagy a pofájuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!