Nagygyűlések a neten

2014. március 19. 19:28

A Fidesz és a Kormányváltók internetes megítélésében és a velük kapcsolatos tartalmakban március 15. nem jelenik meg akkora súllyal, mint ahogy az várható lett volna.

2014. március 19. 19:28
Szakács András
Méltányosság

A március 15-ei ünnepség – az év elején rendszeresen megtartott évértékelők után – minden évben a második olyan alkalom, melyet a hazai pártok hagyományosan arra használnak, hogy demonstrálják erejüket, illetve mozgósítási képességüket. Idén azonban a korábbi évektől eltérően sem a kormánypárokat támogató Békemenet, sem pedig a baloldali és liberális ellenzéki erőket tömörítő Kormányváltás nem szervezett felvonulást, s az utóbbi le is mondta nagygyűlését.

Ugyanakkor nem csak a megtartott, hanem az elhalasztott megemlékezések is, továbbá az elhangzott beszédek is generáltak internetes tartalmakat, és a Véleményárfolyam segítségével mérhető, hogy például Orbán Viktor beszéde mennyire mozgatta meg a választókat a weben, vagy hogy az internetes felhasználók elfogadták-e azt, hogy a Kormányváltás végül lemondta a nagygyűlést az időjárásra való hivatkozással.

A Véleményindex alábbi grafikonja azt mutatja, hogy az elmúlt napok során a Kormányváltók és a kormányzó Fidesz megítélése a neten ellentétesen mozgott. Míg a kormányoldal véleményindexe a március 15- ei ünnepségekhez közeledve folyamatosan romlott, addig a baloldali és liberális ellenzéké egyenletesen javult. A Demokratikus Koalíció március 17-ei negatív kiugrása azonban már nem az 1848-as megemlékezésekkel függ össze. A párt megítélésében sokkal nagyobb szerepet játszott az a tény, hogy Vadai Ágnes ellen vádat emelt az ügyészség.

A Fidesz mélypontját közvetlenül Orbán Viktor beszéde előtt érte el, ugyanis az interneten újra témává vált az, hogy a párt a székháza ellen szervezett akció során egy korábbi elítélttel védte a pártházat. Március 15. után azonban újra javulni kezdett a Fidesz megítélése, de az egyértelműen nem bizonyítható, hogy ebben a miniszterelnöki beszédnek is szerepe lett volna.

Az Említésgyakoriság terén a Fidesz egyértelmű előnyre tett szert a vizsgált időszakban. A Kormányváltás három vezető pártja összeadva sem tudott akkora mennyiségű tartalmat generálni (25076), mint a kormányzó erő önmagában. A különbség tehát jelentős: a kormánypárt közel kétszer akkora említés-számmal bír, mint a baloldali és liberális ellenzéke. Ugyanakkor a Fidesz említés-számának csúcsa nem esik egybe a párt megítélésének negatív alakulásával. Egy kb. 24 órás utánkövetés figyelhető meg.

Hiába vártuk azt, hogy az ünnepi nagygyűlések és beszédek generálják majd a legtöbb tartalmat, sokkal inkább ezek apropóján korábbi kormánypárti és ellenzéki ügyek kerültek elő a március 15–öt megelőző és az azt követő napokban.

Orbán Viktor ünnepi beszéde kapcsán az internetes felhasználók a korábbi napok tendenciájához hasonlóan legtöbbször a pártszékház megtámadásának ügyéről mondák el véleményüket, de természetesen a beszéddel kapcsolatban is kifejtették álláspontjukat. A weben inkább kritizálták ezt a beszédet, és hazugsággal vádolták a miniszterelnököt, továbbá a figyelem középpontjába került a kormányzó párt gazdaságpolitikája is, melyet ostobának tituláltak az internetes felhasználók. Az MSZP sem az ünnepségek kapcsán érte el a vizsgált időszakban említésszámának csúcsát, hanem március 13-án, amikor is a legtöbb felhasználó a Simon ügy, illetve a soproni MSZP-s aktivista szexuális zaklatásának ügye kapcsán szólalt meg. Ugyanakkor sem a Kormányváltók legnagyobb erejével, sem pedig többi pártjával összefüggésbe hozható tartalomban nem jelent meg nagy súllyal a nagygyűlés lemondásának ténye. Az adatok alapján úgy tűnik tehát, hogy az internetes közösség elfogadta e pártok döntését, és nem fogalmazott meg ezzel kapcsolatban véleményt. Sokkal inkább a már korábban közszájon forgó ügyek generálták a tartalmakat.

Összességében tehát a Fidesz és a Kormányváltók internetes megítélésében és a velük kapcsolatos tartalmakban március 15. nem jelenik meg akkora súllyal, mint ahogy az várható lett volna. Sokkal inkább az aktuálpolitikai ügyek sarkalták véleményformálásra az internetes felhasználókat, nem pedig az ünnep napján történt események.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!