Gulyás Gergely adott egy jó tippet a baloldalnak

2013. november 20. 14:47

A fideszes politikus szerint az ellenzéknek inkább a választásra kellene koncentrálnia, ahelyett, hogy a korábbi és a jelenlegi ombudsman véleményével ellentétes álláspontot képviselnek a levélben szavazással kapcsolatban, és így bizonytalanságot keltsenek.

2013. november 20. 14:47

A Fidesz azt kéri az ellenzéki pártoktól, hogy magára a választásra koncentráljanak ahelyett, hogy a választási eljárás ombudsman által is alkotmányosnak talált részletszabályait érintően próbálnak bizonytalanságot kelteni. Erről Gulyás Gergely, a kormánypárt országgyűlési képviselője beszélt szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

A kormánypárti képviselő úgy értékelte, hogy az ellenzék a választási eljárás egyes részletkérdéseiben továbbra is bizonytalanságot igyekszik kelteni. Gulyás Gergely szerint ezért fontos Szabó Máté korábbi ombudsman a sajtóban megjelent véleménye arról, hogy akinek Magyarországon nincs lakóhelye, szavazhat levélben, míg akinek van magyarországi lakóhelye, az – függetlenül attól, hogy a szavazás napján hol tartózkodik – vagy egy szavazókörben, vagy külképviseleten szavazhat.

A politikus idézte Szabó Máté még ombudsmanként szeptemberben írt levelét Jávor Benedeknek, a Párbeszéd Magyarországért társelnökének. Gulyás Gergely szavai szerint Szabó Máté azt közölte, hogy álláspontja szerint ez a szabályozás az alkotmánnyal, a nemzetközi gyakorlattal teljes összhangban áll.

A képviselő azt mondta, hogy Szabó Máté érvei ugyanazok, mint a kormánypártoké, vagyis a cél az, hogy a választási jogszabályoknak minél szélesebb körben kell biztosítaniuk a választójogot a magyar állampolgárok számára. Ugyanakkor nem alkotmányossági kérdés a módszer kiválasztása, vagyis a személyes szavazás, a külképviseleten szavazás vagy a levélben szavazás között a jogalkotó szabadon választhat – folytatta.

Gulyás Gergely szerint Szabó Máté azt is egyértelművé tette, hogy ha a magyarországi lakóhellyel rendelkező állampolgároknak is lehetővé tennék a levélben történő szavazást, az választási csalásokra, visszaélésekre adna lehetőséget.

A képviselő azt kérdezte, miért nem hagyott fel az ellenzék, a PM, a Bajnai Gordon vezette Együtt, a Demokratikus Koalíció, az MSZP a választók megtévesztésével. Miért hallgatták el, hogy a korábbi alapjogi biztos egyértelműen állást foglalt az ő véleményükkel szemben? Miért képviselnek a korábbi és a jelenlegi alapjogi biztos álláspontjával ellentétes álláspontot? Miért érdekük, hogy ezzel bizonytalanságot keltsenek? – sorolta kérdéseit. Hozzátette: azt kérik az ellenzéki pártoktól, próbáljanak meg a választásokra koncentrálni és elfogadni azt, hogy ezek a szabályok alkotmányosak.

A politikus kijelentette, hogy a Fidesz számára a választások tisztességes, befolyásmentes lebonyolítása és az eredmény megkérdőjelezhetetlensége még magánál az eredménynél is fontosabb. Szerinte minden demokratikus pártnak ez kell, hogy a meggyőződése legyen.

Székely László jelenlegi ombudsman kedden közölte, szerinte nem indokolt kezdeményezni, hogy az Alkotmánybíróság vizsgálja felül a választási eljárásról szóló törvény azon rendelkezését, amely szerint a magyarországi lakóhellyel rendelkező, de a választás napján külföldön tartózkodó választópolgárok nem szavazhatnak levélben. 

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely beszélt arról, hogy ha a korábbi részvételi arányokat veszik figyelembe, akkor 2014-ben 80-90 ezer szavazattal lehet egy országos listáról mandátumot szerezni, ami azt jelenti, hogy 20-23 ezer szavazattal szerezhet egy nemzetiségi lista kedvezményes mandátumot. Véleménye szerint nehéz megjósolni, hogy hány nemzetiség juthat mandátumhoz, de arra jó esélye van a cigányságnak és a németségnek.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
IgazságosIzomViktor.
2013. november 20. 21:36
Gulyás Gergely:Az ellenzék ne foglalkozzon semmivel----naná hogy egy kormánypárt ezt szeretné.Csakhogy az ellenzéknek pont ez a dolga.Hogy kritizáljon.És normál politikai viszonyok mellett pont ezek azok amik előbbreviszik az országot a helyes irányba,kompromisszumok alakulnak ki.Nálunk sajna nem normálisak a politikai viszonyok,ezért nincsenek kompromisszumok se.Ettől torz itt minden.
*ufó*
2013. november 20. 16:41
tényleg, a választási regi, de csuda szép is vót aztán most eltűnt, mint bálnaszar a mariana-árokban
bsandor
2013. november 20. 15:35
hihi,Gergő egy zseni,Olga kész libabőrös a láttán,ott csődbe megy a tudása....már a csajszinak
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!