Korrupció a Felsőoktatásban

2013. október 02. 13:19

Sok hallgató szerint a HÖK pénzügyei szabályozatlanok és átláthatatlanok, sok helyen még mindig papíralapú ügyintézés van, ami melegágya a mutyinak.

2013. október 02. 13:19
Unyatyinszki György
Átlátszó oktatás

Martin József Péter, a Transparency International magyarországi ügyvezető igazgatója átfogó kijelentése vezeti gondolatmenetünket, miszerint »a magyar felsőoktatásban tapasztalt korrupciós jelenségek azért is aggasztóak, mert átlátható és hatékony oktatás nélkül nincs versenyképes ország«. A tanulmány szerint Korrupciós kockázatot jelent, hogy a felsőoktatási intézmények az EU-s forrásokat sokszor nem rendeltetésszerűen használják: nem az adott projektet, hanem az intézmények működését finanszírozzák belőle. De nézzük a számokat:

  • A diákok 32 százaléka a tanári kart egyáltalán nem vagy csak részben tartja becsületesnek. A felvételi bizottságok becsületességét a megkérdezettek 26 százaléka, a HÖK-ét 46 százalék, általában a közoktatásét pedig 52 százalék vonja kétségbe.
  • A megkérdezett diákok fele szerint mutyiznak a kollégiumi férőhelyek és a szociális juttatások szétosztása során. A hallgatók szerint sokszor pénzzel, ajándékkal és szívességgel kell a döntéshozók kedvében járni.
  • A negyedévesek 75 százaléka szerint a HÖK kizárólag a saját tagjainak érdekeit képviseli, pedig a feladata az lenne, hogy az összes hallgatóért kiálljon.
  • A hallgatók többsége általában a szabályos utat preferálja, de ha egy jó egyetemre való bekerülés, esetleg egy jobb jegy a tét, a többség igénybe venné családtagja, ismerőse segítségét. Ha szülők, ismerősök nem segítenek, segítenek ők magukon: a hallgatók közel negyede csal vagy puskázik a vizsgákon.
  • Az EU-s források rendelkezésre állása és felhasználása a felsőoktatási intézmények működése szempontjából korrupciós kockázatot jelent, mivel a pótlólagos források átláthatatlanabbá teszik a finanszírozást.

A tanulmány a HÖK-ök megítélésével folytatódik: A hallgatók negyede szerint HÖK-be csak korrupcióval, mutyival, haveri segítséggel lehet bekerülni. Ötven százalékuk szerint ugyanezen módszerekkel és némi vesztegetéssel lehet kollégiumi férőhelyekhez (18 százalék) és a szociális juttatásokhoz(14 százalék) jutni. Néhány, a felsőoktatásban érintett interjúalany szerint a HÖK vezetőinek láthatóan több lesz a pénzük, amikor pozícióba kerülnek. Sok hallgató szerint a HÖK pénzügyei szabályozatlanok és átláthatatlanok, sok helyen még mindig papíralapú ügyintézés van, ami melegágya a mutyinak, például a szociális juttatások szabálytalan felhasználásának.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2013. október 02. 15:36
Miért lenne mása felsőoktatás,mint az élet egyéb területei M.o.-on. Máshol már leírtam, hogy ezt az országot a korrupció tartja össze, és az a kérésem, hogy csak az cáfoljon, vagy küldjön el melegebb éghajlatra, aki még sohasem csináltatott valamit számla nélkül, még sohasem adott, vagy fogadott el hálapénzt, vagy borravalót, stb.
heep
2013. október 02. 13:56
"HÖK pénzügyei szabályozatlanok és átláthatatlanok, sok helyen még mindig papíralapú ügyintézés van, ami melegágya a mutyinak" A HÖK mindig is politikus képző volt. Csak előzetes szakmai gyakorlatot szereznek. Akiket meg kihagytak belőle azok megalapították a HAHA-t. Szintén a gyakorlati ismeretek elsajátítása céljából.
hartnesz
2013. október 02. 13:49
"hallgató szerint a HÖK pénzügyei szabályozatlanok és átláthatatlanok" Csak a HÖKé???? Akkor nagyon jól állnánk :DDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!