Monetáris politika, érdekcsoportok, pénzügyi válság

2013. május 08. 17:49

A válság egyik fő jellegzetessége, hogy a közgazdász szakma nagy része nem látta előre.

2013. május 08. 17:49
Kolozsi Pál Péter
Pénzügyi Szemle Online

„A 2007-2008-ban kitört pénzügyi, majd egyre inkább reálgazdasági válság egyik fő jellegzetessége, hogy a közgazdász szakma nagy része nem látta előre, mi fog történni, és így sokakat meglepett mind a válság kitörése, mind lefolyása, mind pedig elhúzódása. Ez a fajta tanácstalanság és iránytűnélküliség azokra az időszakokra jellemző, amikor paradigmaváltás előtt áll egy-egy közpolitikai alrendszer. (1)

A monetáris politikával kapcsolatos gondolkodás és válaszkeresés minden kétséget kizáróan ebben a stádiumban van. A válság előtti monetáris politikai konszenzus a múlté. Egymást érik azok a lépések és bejelentések, amelyek szakítanak a 2007-2008 előtti bő két évtized gondolkodásmódjával - elég csak a korábban a pénzügyi ortodoxia bástyájának tekintett eurózónában alkalmazott monetáris lazításokra, állampapírpiaci intervenciókra és mentőcsomagokra gondolni. Bizonyos, hogy a korábbi évek monetáris politikával kapcsolatos konszenzusát mára teljesen felülírta a válság. A mindennapi tapasztalat szerint a rugalmas inflációkövetési rendszer nem teremtett szilárd monetáris kereteket, a monetáris politika felügyeleti és a makrogazdasági aspektusait nem lehet egymástól elválasztani, az eszközárakat nem lehet figyelmen kívül hagyni, a nulla százalékos kamatküszöb igenis fontos monetáris politikai probléma lehet, a monetáris és a fiskális politikát pedig már középtávon is együttesen szükséges kezelni.

A válság előtt kialakított európai szabályozás szerint a monetáris politika elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása, így a monetáris politikát az európai kontinensen az utóbbi bő egy évtizedben egy nominális változóhoz, a fogyasztói árindex alakulásához kötötték. A leegyszerűsített megközelítés alapján a fenti cél eléréséhez egyetlen hatékony eszköz áll rendelkezésre, a kamatpolitika. Ez volt az »egy cél-egy eszköz« modell, amely egyszerre volt könnyen érthető és könnyen követhető. A monetáris politika a klasszikus dichotómia miatt nem képes tartósam befolyásolni a reálfolyamatokat, így csak a monetáris változókra, azokon belül is kiemelten a fogyasztói árak színvonalára lehet tekintettel, eszközei közül pedig priori-tást kell adni a gazdaság egészére kiható alapkamatnak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kulalak
2013. május 09. 05:32
Ki ez aki ilyeneket írogat? "Ideje leszámolni azzal a leegyszerűsítő és alapjaiban téves értelmezéssel, hogy a jegybanki függetlenség értelmében a jegybankok akkor működnek jól, ha nem veszik figyelembe az őket körülvevő társadalmi valóságot. Már csak azért is, mert mindenképp figyelembe veszik, ha kimondják, ha nem." Megköveznek, ember! Magadnál vagy, hogy logikus és józan paraszti ésszel állsz hozzá a jegybank szerepéhez? (i)
kérdés
2013. május 08. 22:22
Sok iskolát nem kellett végezni ahhoz viszont, hogy mindenki tudja, a válság miatt leginkább azok dőlnek be, akiknek semmilyen lehetőségük nincs fellépni a válság okai, okozói ellen. Ennek szellemében a szakmában kiművelt fők rendben fölvehették fizetéseiket, jutalékaikat, stb. rendületlen, a legvadabb retorziókat vezethették be a veszteséges lyukak betömködéseire, aminek megintcsak a legvédtelenebb tömegek ihatják a levét akérmelyik földrészen ... és így tovább...meddig mehet ez kérem? Végtelen? Csak a pixisbe kell bekerülni, s az adja majd a válság elleni örök védettséget? Mert én úgy fogalmaznám, eleitől fogva válság van, s annak a lengése okoz egy állandó deficitet.
Akitlosz
2013. május 08. 20:01
"A válság egyik fő jellegzetessége, hogy a közgazdász szakma nagy része nem látta előre." Mert előre látni a jós szakma dolga. Amúgy nagy jóstehetség nem kell azt látni, hogy a hitellufi fújásából előbb-utóbb baj lesz.
balbako_
2013. május 08. 19:26
Ama bizonyos közgazdász szakma hallgatott, mint hal a szatyorban. Erről ennyit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!