Legyen a hit a kapaszkodó

2012. május 31. 11:27

A nagyon gyors világban rendkívül sok inger ér bennünket, köztük rosszak, melyekből, ha fel szeretnénk állni, akkor sokszor csak a hit segít. Interjú.

2012. május 31. 11:27
Vicsápi Bugyi Natália
Szabad Újság

És Ön szerint lehetséges, hogy az év nője Szlovákiában egy magyar hölgy legyen?

Ennél a díjnál nem lehet nevezni, hanem jelölések alapján kerülnek az emberek. A zsűri dönt tehát a jelöltekről, s én egy levélben értesültem róla. Ezután kellett eldöntenem, hogy elfogadom-e a megtiszteltetést. Végigfutott tehát az én agyamon is, hogy vajon lehet-e egy magyar nemzetiségű a győztes. Amikor aztán végignéztem a feltételeket, s láttam, szavazás útján dől el vajon ki nyer, úgy döntöttem belevágok. Kíváncsi vagyok milyen erős a szlovákiai magyarság és mekkora lesz a támogatottságom. Egyébként pedig a mai napig több a pozitív visszajelzés, a faluban, de a közösségi hálón is biztatnak, hogy meg kell méretnie magát az embernek, s büszkék rám. Meglátjuk mi lesz az eredmény!

Arról még nem beszéltünk, hogy a nyomda mellett kegytárgyboltjai vannak. Fontos szerepet tölt be életében a vallás?

Három évvel ezelőtt elhunyt a nagymamám, s a temetésén elgondolkodtam, hogy bár életében azért küzdött, járjon az egész család templomba, csak én vagyok a misék rendszeres résztvevője. A nagyon gyors világban rendkívül sok inger ér bennünket, köztük rosszak, melyekből, ha fel szeretnénk állni, akkor sokszor csak a hit segít.

Az első boltot az ő emlékére nyitottam, s ott a temetésen döntöttem el, hogy a tőle kapott üzenetet tovább kell adnom. Egyébként is úgy érzem, minél durvább a világ, annál inkább szükség lesz egy kapaszkodóra, s legyen ez a hit.

Az üzlet életének egyik része, de otthon anyaszerepben is bizonyítania kell, hiszen két gyermek édesanyja. A munka mellett mennyi ideje jut a családra?

Voltak olyan idők, amikor a nyomdában aludtam. Erre az emberek szervezése miatt volt szükség. Ez ma már másként működik. Amikor a kislányom megszületett, el kellett döntenem, hogy mi élvez elsőbbséget. A gyerekek kerültek a legfontosabb helyre, ezzel együtt szükség volt az időm hatékony beosztására. A mai napig is úgy működik, hogy a naptáramban be van írva, mikor vannak rövid és hosszú napjaim a munkában. A hétvégék pedig a családé. Igaz, a sok feladat mellett nem jut annyi időnk a kedvtelésekre, de ezt nem bánjuk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
krisztoforo48
2012. június 03. 00:16
Hinni mindenkinek kell valamiben és ez nem feltétlenül egyház.Hinni kell önmagunkban,szeretteinkben,barátainkban és könnyebb minden megpróbáltatáson túltenni magunkat.Hit nélkül sokkal nehezebb!
Zokni
2012. június 02. 11:47
Segítek. A piacgazdaság nem világnézet, ezért nem alternatívája, ellentéte a vallásnak. Kiváló és őszinte hívő lehet egy ádáz, és profitéhes kapitalista is. A piacgazdaság nem eldöntés kérdése, hanem adottság, akaratunktól függetlenül létező valami, mint Isten is. Csak Vele ellentétben NEM a hit a legfőbb és a leghitelesebb bizonyíték a létezésére, hanem a profán, hétköznapi tények. A "liberális" szónak itt nem sok értelme van, mert minél inkább "piaci" egy gazdaság, tehát minél inkább a piac (kereslet/kínálat) a meghatározó, annál szabadabban érvényesül, ha úgy tetszik, annál "liberálisabb". Egyébként sosem lehet teljesen szabad, de soha nem engedi meg a teljes megkötötséget (tervszerűséget) sem. (Kissé túlragoztam, de mindegy...)
buckafej
2012. június 02. 11:46
Egy magyar nőt választottak meg a legsikeresebb nőnek Szlovákiában. A hölgynek nyomdája van, és mellékesen kegytárgyboltjai. Lehetne arról írni, hogy milyen sikeres nőként, magyarként, családanyaként. Meg lehetne bunkóként jegyezni, hogy suna+, vagy tréfálni a nevével stb. De nem. Ti ideböfögtök egy vallásellenes baromságot. Mi keresztények tiszteljünk mindenféle "másságot", nektek meg az a vicces, ha a vallásos emberekbe törlitek a lábatokat. Szánalmas.
ördöngös pepecselés
2012. június 02. 11:46
nem szép dolog hogy ha kollégáid 12-14 órát dolgoznak te itt netezel de tudjuk be hazugságnak és nem az érzéketlenségednek amúgy meg nem értem egyházellenes kirohanásod egy szlovák hölgy interjújára de tudjuk be lelki sérülésednek vagy pénzügyi alfabétaságodnak
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!