Elsorvadó izmok, csonttömegvesztés – nem gyerekjáték az űrben tartózkodás hatása a testre

2023. október 09. 12:10

A legutóbbi NASA-rekord kapcsán különösen aktuálissá vált, hogy megvizsgáljuk: mennyire megterhelő az űrben tartózkodás hatása a testre.

2023. október 09. 12:10

Mint arra a Mandiner olvasói emlékezhetnek: nemrég baleset történt az űrben, amelynek következtében NASA-rekordot döntött egy amerikai űrhajós. Frank Rubio egy mikrometeoroid becsapódásának „köszönhetően” ugyanis a tervezett fél év helyett 371 napot töltött a világűrben. Erről itt olvashat bővebben.

Ezt is ajánljuk a témában

Hogyan hat a hosszú űrrepülés az emberi testre?

Frank Rubio rekordja kapcsán „Mit tesz az emberi testtel, ha egy évnél többet töltünk az űrben?” címmel érdekes cikket közölt a BBC. A portál írásban a világűr izmokra, csontokra, testsúlyvesztésre, látásra, az emberi bőrre, valamint még az ember DNS-ére gyakorolt hatására is kitért.

Ezt is ajánljuk a témában

Űrhajózás világnapja: 60 éve utazgat az ember a világűrbe

Április 12-én az űrhajózás világnapját ünnepeljük. 1961. április 12-én indult útjára a Jurij Gagarint szállító űrhajó, így első emberként ő jutott el a világűrbe. Az elmúlt 60 évben több száz ember járt odakint, a technika rohamléptekben fejlődik és ma már űrháborúról és űrbéli térhódításokról beszélhetünk.

A világűr hatása az emberi izmokra, csontokra

Az emberi csontok és izmok kapcsán a lap elemzésében például rámutatott:

a végtagjainkat érő folyamatos gravitáció nélkül az izom- és csonttömeg gyorsan csökkenni kezd a világűrben”.

Ebben leginkább azok az izmaink érintettek, amelyek segítenek a testtartásunkat (pl.: hátizunk, nyakunk, vádlink izmai, stb. – a szerk.), ugyanis mint a lap elemzésre rámutat: ezeknek a mikrogravitációban már közel sem kell olyan keményen dolgozniuk, ennélfogva sorvadni kezdenek. És ezt olyan tempóban teszik, hogy az érintett izomtömegek két hét elteltével akár már 20 százalékkal, három-hat hónapos küldetések esetén pedig akár 30 százalékkal is csökkenhetnek.

Ráadásul mint a lap rámutat, hasonló helyzetbe kerülhetnek az űrhajósok csontjai is. Hiszen, mint írják: „mivel az űrhajósok csontvázukat nem teszik ki olyan nagy mechanikai igénybevételnek, mint amikor a Földön tartózkodnak, csontjaik is demineralizálódnak és veszítenek erejükből”.

Az űrhajósok csonttömegük 1-2 százalékát veszíthetik el minden a világűrben eltöltött hónapban, 

hat hónapos űrben tartózkodás során pedig akár 10 százalékát is elveszíthetik – mutat rá a lap. Összehasonlításképpen a BBC cikke megjegyezte: a Földön az idősebb férfiak és nők évente 0,5-1 százalékot veszítenek csonttömegükből. A világűrben elveszített csonttömeg tehát nagyban növelheti a csonttörések kockázatát, és meghosszabbíthatja a törött testrészek gyógyulásának idejét is. Ráadásul a földre visszatérve akár négy évbe is telhet, amíg az űrhajósok csonttömege visszatér a normális szintre – teszik hozzá.

Ezt is ajánljuk a témában

Így hathat a világűr az űrhajósok látására

Az világűrben eléjük táruló káprázatos látvány ellenére az asztronauták látására is rendkívüli terhelés nehezedhet a világűrben. A BCC cikke szerint ugyanis míg például a Földön a gravitáció segít lefelé mozgatni a testünkben lévő vért, az űrben ez a folyamat felborul (és bár az emberi test némileg alkalmazkodik rendkívüli helyzethez), a vér a szokásosnál jobban felhalmozódhat az emberi fejben.

Ez a folyamat pedig példáulcsökkentheti az űrhajósok látásának élességét, vagy akár szerkezeti változásokat is okozhat magában az emberi szemben. Mint a lap fogalmaz:

a látásváltozások egy része az űrhajósok visszatérését követően egy éven belül megfrodul Földön, de mások maradandóak is lehetnek.

(A cikk többek között kitér például a kozmikus sugarakra és olyan részecskékre is, amelyektől a Földünk légköre megvédi, a világűrben való tartózkodás azonban már kiszolgáltatja az űrhajósok szemét).

„Még mindig sok kérdés vár megválaszolásra azzal kapcsolatban, hogy az űrutazás milyen hatással lehet egy kétlábú, nagy agyú fajra, amely a Földi életre termett” – írja cikke végén a BBC, valamint hozzáteszik: „miközben Rubio felépül az űrben töltött 371 nap után, a kutatók kétségtelenül orvosi tesztjeit, vérmintáit és szkenjeit fogják tanulmányozni, hogy rájöjjenek: mit tanulhatnak még”.

A BBC eredeti, teljes, angol nyelvű cikkét a témában itt olvashatja.

A világűr emberi testre gyakorolt hatása természetesen nemcsak Frank Rubio által megdöntött rekord kapcsán vált aktuálissá, hiszen nemcsak a NASA kutatásainak, hanem számos cikknek és elemzésnek is visszatérő témája – a szerk.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pandalala
2023. október 09. 13:57
"Elsorvadó izmok, csönttömegvesztés ..." Ja, és nők esetén csöcstömeg csökkenés ...
Ergit
2023. október 09. 12:47
Ezért nem kellene egy hónapnál hosszabb útra terveznie egyik űrkutatónak sem! Nem arra vagyunk kitalálva, hogy az Űrben éljünk, hanem itt a Földön! És amíg nem tudunk háború és gyilkolás, gyűlölködés nélkül itt élni, addig nincs helyünk a Földön kívül hosszútávon!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!