Már nem csak a gazdagok kiváltsága lesz a személyi asszisztens

2023. május 12. 08:35

Az új Pi nevű mesterséges intelligenciát elsősorban nem adatok közlésére tervezték, inkább érzelmi támogatást nyújt és tanácsokat ad. 

2023. május 12. 08:35
null

A Pi nevű mesterséges intelligenciát (MI, angolul Artificial Intelligence, AI) – aminek a neve a Personal Intelligence rövidítéséből ered – nemrég mutatta be az alkotó vállalata, az Inflection AI. Ennek az új MI-startupnak három igen neves társalapítója van: Mustafa Suleyman, a Google által felvásárolt DeepMind társalapítója, Karén Simonyan, a vállalat vezető tudósa és Reid Hoffman, az üzleti közösségi portál, a LinkedIn társalapítója.

A kreátorok a Pit úgy tervezték, hogy elsősorban társalgási és érzelmi támogatást nyújtson. A nyitó párbeszédben közli, hogy ő maga „hasznos, barátságos és szórakoztató”, majd arra kéri a felhasználókat, hogy kérjenek tőle tanácsot vagy beszéljenek arról, amire épp gondolnak.

Az egyik társalapító, Suleyman szerint 

sikerült betölteni egy piaci rést, hiszen igény van egy állandó lelki társra, akivel az emberek meg tudják osztani a véleményüket, az aggodalmaikat. Véleménye szerint sokan csak azt szeretnék, ha valaki meghallgatná őket 

– mondta el a Bloombergnek.

Bár a Pi különbözőnek tűnik a többi, a többek közt a Makronóm által korábban bemutatott mesterséges intelligenciáktól, valójában ugyanúgy egy nagy nyelvi modell, amely az online formában elérhető információkból táplálkozik. 

Az Insider tesztelte a Pi MI-t

Az Insider írója, Britney Nguyen úgy döntött, ki is próbálja az új nyelvi modellt: azt mondta Pinek, fontolgatja, hogy egyetemre megy, azonban aggódik, hogy lekési a határidőt. A támogató mesterséges intelligencia erre elmondta, hogy a határidő már lejárt, azonban azt is hozzátette, hogy más lehetőségeket is érdemes megfontolni, vagy egyszerűen foglalja le magát valami mással. 

Forrás: Insider
Forrás: Insider

A példából jól látszik, hogy a Pi valóban más funkciót tölt be, mint az eddig említett nyelvi modellek. Sokkal kedvesebben, kevésbé tényszerűen válaszol. Suleyman a Forbesnak elmondta, hogy az Inflection AI indulásakor az volt az elképzelése, hogy olyan chatbotot készítsen, amely képes reagálni a valós élet problémáira, és ne csupán száraz adatokat közöljön. 

„Amikor valamivel több mint egy évvel ezelőtt belevágtunk ebbe a projektbe, az volt az alapkérdésem, hogy mitől lesz jó egy jó beszélgetés” – mondta Suleyman a Forbesnak.

Akadnak kellemetlenségek az új MI-vel

Az Insider írója megpróbált egy új beszélgetést kezdeményezni, azonban a Pi azt mondta, hogy témát válthat, de nem ajánlotta fel az interakció teljes újraindítását. Az Inflection AI szóvivője ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a felhasználók technikailag nem tudják „újraindítani” a Pivel folytatott beszélgetéseiket, hacsak nem használnak más bejelentkezési adatokat.

A chatbot egyébként ingyenesen elérhető webböngészőn vagy mobilon keresztül, azonban furcsa módon 10 interakció után arra kéri a felhasználókat, hogy adják meg a telefonszámukat, hogy a Pi SMS-ben lekérdezhesse a helyzetüket. A felhasználók azonban küldhetnek a chatbotnak „Pause” üzenetet, ha nem szeretnének a Pivel beszélgetni. Pi ezenfelül az Instagramon és a Facebook Messengeren is elérhető, valamint WhatsAppon és SMS-ben is küldhet szöveges üzenetet.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy más MI-chatbotokhoz hasonlóan Pi is tévedhet. Az Inflection AI azonban elmondása szerint dolgozik azon, hogy minimalizálja a hibákat. 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!