12,5 milliárdból lehet elhúzni a Gyorsítósávban

2022. október 31. 17:23

A két évvel ezelőtti induláshoz képest már négyszer akkora keretösszegre pályázhatnak a kiemelkedő növekedést prognosztizáló hazai spin-off és startup cégek a Gyorsítósáv pályázat segítségével.

2022. október 31. 17:23
null
Révész Béla

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 2020 szeptemberében írta ki először a Gyorsítósáv pályázatot, a kiemelkedő növekedést prognosztizáló, de esetenként még nem kellően tőkeerős hazai cégek kutatás-fejlesztési és innovációs projektjei számára. Az akkori 3 milliárd forintos keret tavaly már 8 milliárdra rúgott, míg

a mostani, harmadik pályázat keretösszegét a Kulturális és Innovációs Minisztérium 12,5 milliárd forintra emelte. 

György László, a minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára hangsúlyozta: „úgy a piaci igény, mint a benyújtott pályázatok magas szakmai színvonala tette indokolttá a jelentős keretemelést. A tervezetthez képest így 40-50 százalékkal több vállalkozás kap lendületet a piaci áttöréshez, ennyivel több innováció jöhet létre az életképes ötletek megvalósításából”. Hozzátette: ezek a cégek is hozzájárulnak ahhoz, hogy elérjük a Nemzeti KFI Stratégiában kitűzött célt, és Magyarország az évtized végéig Európa Top 10 innovátora közé emelkedjen.


A mostani Gyorsítósáv pályázat 74 nyertes projektjének mindegyike

jelentős tudományos vagy műszaki újdonságtartalommal rendelkező, piacképes prototípus, termék, technológia vagy szolgáltatás kifejlesztését célozza

– vállalva legalább egy kutató foglalkoztatását is. Ennek megvalósítását segíti a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap, projektenként maximum 300 millió forint vissza nem térítendő támogatással. 

Fotó: 123rf

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!