Már a dark weben árulhatják az Ukrajnának küldött nyugati fegyvereket

2022. június 11. 08:22

Nem véletlenül sürgette a napokban az Interpol főtitkára, hogy az Ukrajnába ömlő fegyverek adatbázisát legyenek szívesek ellenőrizni az adományozó országok.

2022. június 11. 08:22
null

Az, hogy az amerikaiaknak nagyjából lövésük sincs, mi történik az Ukrajnába küldött fegyvereikkel, nem titok. A témával kapcsolatban a Pentagon illetékesei is idegesen rángatják a vállukat, hiszen belefutottak már kínos szituációba, amikor megtelt a fekete piac az általuk szállított fegyverekkel, miközben a kedvezményezett ország (Afganisztán) új vezetői a kezüket széttárva esküdöztek, hogy semmit nem tudnak a fegyverekről.

Az Interpol főtitkára, Jürgen Stock a napokban adott hangot aggodalmának a nyugatról lassan minden koncepció nélkül Ukrajnába zúduló fegyveráradattal kapcsolatban, kérve a szállító országokat, hogy kövessék figyelemmel fegyvereik sorsának alakulását, mivel félő, hogy a háború után feketén fogják értékesíteni azokat.

A helyzet úgy áll, hogy ez már valószínűleg jelenleg is zajlik.

A Twitteren és egyéb közösségi platformokon sorra bukkannak fel olyan screenshotok, amelyeken a dark web egyik piacterén beszerezhető Javelin rakéták láthatók.

Miután maguk az oroszok is elég sok nyugati fegyvert zsákmányoltak a háború során, nem tudni pontosan, melyik fél árulja a méregdrága amerikai páncéltörőket, de a bejegyzések Ukrajnát jelölik meg eladóként.

Egy FGM-148 Javelin ára nagyjából 175 000 dollár, a dark weben ugyanezt 30 000 dollárért hirdetik.

Bárki megveheti, bár ezen a szinten már komoly játékosok vannak a pályán, az üzletek pedig gyorsan megköttetnek, akár állami hátszéllel is.

A Pentagon azonnal cáfolta a megjelent információkat, orosz álhíreknek nevezve azokat. A hírt az Interfax tette először közzé (amit Eric Pahon, a Pentagon szóvivője propaganda- és dezinformációs szócsőnek nevezett), onnan került ki és terjedt viharos gyorsasággal a közösségi oldalakra és a hírportálokra.

Biden elnök egyébként a múlt héten jelentett egy újabb, 700 millió dolláros fegyverszállítmányt Ukrajnának.
A csomag ezer darab Javelin rakétát is tartalmaz.
Business as usual.
 

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Frakk a macskák réme
2022. november 01. 19:08
A SZU-ból való megmenekülésük (1991) óta Európa leggazdagabb országai között kellene lenniük, nem egy ördögsegglyuka helynek, még háború nélkül is.
AKissLaci
2022. augusztus 07. 22:58
Annál kicsit régebbi. (Június 2-án hozta a Southfront.) Már én is kétszer megosztottam a kommentekben (és szerintem mások is, mert igen vicces). Kezdtem is megörülni, hogy hirtelen hírügynökség lettem, és a mandinernél alkalmasint szokták olvasni a kommenteket. (Akkor az anyjukért nem adják vissza a trollmentesítő X-et?!) Aztán elkezdtem keresni a kommentjeim között, hogy mikor osztottam meg, de valahogy mindkét kommentem "titokzatos" úton-módon eltűnt. Hova lehettek? Sebaj, már az is valami, hogy a mandinernél olvasnak Soutfrontot. De még az sem, most látom, hogy az ukraina_ru Twitter-átjátszóállomásról vették át. Ha valaki kíváncsi az eredetire, google: southfront Support Peace In Ukraine, Buy Javelin Online Miért kaptál ennyi negatívot? Mert közöltél egy tényt?
dorkoka
2022. augusztus 07. 22:57
Ha Kína is elkezdi másolni, akkor hamarosan lesz 170 dollárért is.
Ronee
2022. augusztus 07. 22:57
Naháát...ki gondolta volna, hogy az ukrán maffia+az amnesztiát kapott bűnözők majd beröffentik az illegális fegyver kereskedelmet..??? Meglepő fordulat amit senki nem gondolt volna...zseniális a helyzet felismerő képessége a nyugatnak, de ha a háború utáni destabilizáció volt a cél (ami sanszos) akkor jelesre vizsgáznak a fegyvert szállító országok :) #)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!