Női szemmel: miért volt jobb a nők szexuális élete a szocializmusban?

2021. augusztus 14. 12:06

Kristen R. Ghodsee, a Pennsylvaniai Egyetem orosz- és kelet-európai tanulmányainak professzora és egyben írónő, már hat könyvet írt a nemekről, a szocializmusról és a posztszocializmusról Kelet-Európában, azonban legújabb könyvében egészen érdekes oldalról közelítette meg ezt a témát.

2021. augusztus 14. 12:06
null

A könyv a „Why Women Have Better Sex Under Socialism” (Miért jobb a nők szexuális élete a szocializmusban?) címet kapta. Az írás egy mély, kutatásokon alapuló gazdasági könyv, mely azt részletezi, hogy miért rossz a kapitalizmus a nők számára, és a szocializmus anno hogyan vezetett gazdasági függetlenséghez, jobb munkakörülményekhez, a munka és a magánélet egyensúlyához, és ebből adódóan a jobb szexuális élethez is.

Ha túl sok területen kell megfelelni az elvárásoknak, akkor sehol sem lehet igazán jelen lenni

Kristen R. Ghodsee elismert néprajzkutatóként éveken át kereste a választ arra, hogy mi történt azokkal a nőkkel, akiknek életük során kellett a szocializmusból a kapitalizmusra áttérni, és hozzászokni egy teljesen új élethez. Szerinte a kapitalizmus aránytalanul átalakította a nők életét, akik az egyszerű szocialista berendezkedéshez képest ma már az élet minden területén meg kell feleljenek. Elvárják a nőktől, hogy karrierista üzletasszonyok legyenek, közben gyerekeket neveljenek, háztartást vezessenek, törődjenek a párjukkal és emellett még ha lehet, legyenek igazi aktivisták is, akik a politikai eszméik mellett is kiállnak.

A könyv a külön fejezetekben részletezi például a munkahelyi körülményeket a bérszakadékoktól kezdve, a zaklatásokon át, a megkülönböztetésig, az anyaság témakörét vagy a női felvonulásokat, melyben a szexuális zaklatás ellen tüntetnek az aktivisták.

Az írónő szerint a szocializmus iránti érdeklődés egyre növekszik, és szerinte vissza lehetne vezetni annak néhány elemét a mai, 21. századi társadalomba, melyek javítanának az életminőségen. 

A cikk szerzője Blősz Dalma.
 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csicseriborso
2021. augusztus 18. 22:30
Tényleg jobb volt. 30-40 évvel fiatalabbak voltak.
Santer
2021. augusztus 18. 22:29
"Elvárják a nőktől, hogy karrierista üzletasszonyok legyenek, közben gyerekeket neveljenek, háztartást vezessenek, törődjenek a párjukkal és emellett még ha lehet, legyenek igazi aktivisták is, akik a politikai eszméik mellett is kiállnak." Nem. Senki nem várja el a nőktől, hogy karrierista üzletasszonyok legyenek, meg azt se, hogy politikai aktivisták legyenek. Ezeket a baromságokat a feministák tolták a nők arcába az utóbbi alig pár évben. Viszont az tény, hogy ezektől rendesen be lehet csavarodni. A többi elvárás valós: egy nő törődjön a gyerekével, a családjával, a párjával. De ez ugyanígy volt a szocializmusban is, meg előtte sokezer éven át, mióta csak emberi civilizáció létezik. És nincs köze a szexuális élet minőségéhez.
jött a csősz és mindenkit hazazavart
2021. augusztus 16. 17:36
édesistenem. arra a szocializmusra gondol, ahol a női sofőr egy botránykő volt? amikor a nemi erőszakra azt mondták, biztos kellette magát meg túl rövid volt a szoknyája? ahol tényleg három műszakot tolt a nő: munkahely, házi munka, és a szex, mert az volt a közvélekedés, hogy a nőnek nem kell élveznie a szexet? ahol a piacon, villamoson, munkahelyen elfogadott volt a tapizás, egy kis popsisimi, cicimarkolászás stb.? ahol a nők úgy robotoltak, hogy 50 éves korukban teljesen lestrapálva, nájlonotthonkában jártak, mert minek annak már ápoltnak lenni? megnézném ezt a libát a kiskosztümjéban ebben a szocializmusban:))
Nehidd El
2021. augusztus 16. 17:36
Miért nem költözik az ilyen Észak-Koreába, hogy ott megélhesse, hogy "a szocializmus hogyan vezet gazdasági függetlenséghez, jobb munkakörülményekhez, a munka és a magánélet egyensúlyához, és ebből adódóan a jobb szexuális élethez is"? Vagy legalább Kubába vagy Venezuelába. De üsse kő, legyen Kína.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!