Merkely szerint a külföldön nyaraló magyaroknak köszönhetjük az újabb koronahullám elérkeztét

2020. augusztus 31. 11:05

A külföldön, különösen Horvátországban nyaraló több százezer magyar személy járult hozzá a leginkább ahhoz, hogy a második hullám 3-4 héttel korábban kezdődött, mint amit szerettünk volna, a határzár pedig most már nem elég – tudósít a Portfolio Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az RTL Klub Híradójának adott nyilatkozatáról.

2020. augusztus 31. 11:05
null

A rektor eredetileg szeptember második felére várta a járvány második hullámát, ugyanis úgy gondolta, hogy az iskolanyitás hozza majd el ezt. A második hullám azonban a tömegesen külföldön nyaraló magyaroknak köszönhetően hetekkel korábban érkezik.

Merkely elmondta, hogy elvárható lett volna mindenkitől, hogy egy nyarat kizárólag Magyarországon töltsön, de az ő ismerősi köréből is sokan választották a külföldi nyaralást. Szerinte nem elhanyagolható számban nyaraltak Horvátországban, ahol folyamatosan növekedtek az igazolt esetszámok, utolérve Romániát is.

Hozzátette, hogy a külföldön, döntően Horvátországban nyaraló magyar turisták utána különböző hazai rendezvényeken számos fertőzést okoztak, ebben szuperfertőzők okozhatták a legfőbb szerepet. 

Nekik köszönhetően a vírus már a magyar háztartásokban köröz. Reménykedésre egyedül az adhat okot, hogy a fertőzöttek nagy része 30 év alatti, és még nem került be a vírus a kórházakba és az idősotthonokba.

Merkely úgy véli, a határzár most már nem elégséges intézkedés és szerencsénk, hogy zömében makkegészséges emberek kapták el a vírust a nyáron, emiatt a halálozási szám egyelőre alacsony.

Szerinte a környező országok nyári első járványa elhúzódásának következményeit látjuk most Magyarországon. Az igazolt és a tényleges fertőzések száma között sokszoros különbség lehet, ahogy ezt korábbi felmérésük is bizonyította.

A legtöbb védelmet a rektor szerint jelen helyzetben az iskolákra, az egészségügyi ellátórendszerre és a szociális ellátórendszerre kell összpontosítani – tudósít a lap.

Összesen 130 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
21 gramm
2020. október 17. 14:27
Jövőre már nem lesz nyár. Se szabadság. Carpe diem. "Nem maradhatok le semmiről."
tozo74
2020. szeptember 02. 20:44
Az jó ha nem kell sehogy kezelnünk, mert te tényként kezelted... A "pénztárca sötétje", hát igen... az általam említett összeg nyilván olyan alacsony, hogy azt bárki nyugodt szívvel leszarná, nyilván veled az élen. De még egy alig átlag felett kereső szingli zsebébe is odakerül közel nettó 3 millió plusz a kormányváltás előtti viszonyokhoz képest, csak ha a momentumos lelkem az elmúlt 9 évben kezdett csak dolgozni, akkor fogalma nincs erről. A kérdés amúgy kellemetlen, és nem rejtőzöm sehová. Bosszantó és irritáló. A politika ilyen, s benne a politikusok lehetnek ilyenek (voltak, vannak, lesznek... - végtelenül naiv vagy ha mást hiszel). Lehet hergelni egymást, ebben baromi jók vagytok. Gondban is lennétek ha hirtelen egy időre véleménycikkek nélkül maradnátok és csak az alapján kéne megítélni egy kormányt hogy milyenek a gazdasági mutatók (BÉKEIDŐBEN!!) illetve hogyan alakulnak a jövedelmi viszonyok A ti lelketeken sokkal több fog száradni egy a jelenlegi ellenzékkel kifejezetten veszélyes kormányváltás esetén.
tozo74
2020. szeptember 01. 23:50
Tehát akkor kellő intellektuális igényességgel tényként kezeljük, hogy Orbán ott nyaralt... (miután egy horvát lap ezt szeretné láttatni egy homályos, felismerhetetlen fotóval) tényleg megvan az érzelmi befolyásoltságod - de legalább nem tagadod :) Ugyanakkor homlokpeti viszont nyilvánvalóan ott volt (!!) - ráadásul csúnyán nagy hajón -, tehát nem alaptalan a felzúdulás, és ilyet én egy MSZPPLMPJOBBIKMOMENTUM-os kormánytagról az életbe nem is tudnék elképzelni... (ahogy nyilván te sem, meg még a karácsonyismilyenfasza...) szóval még egy-két ilyen húzás és olyan lazán sutba dobunk az asszonnyal nettó 8 milliót a 2022-2026-os kormányzati ciklusra hogy csak úgy süvít...
Vidėken újrakezdő
2020. szeptember 01. 20:58
Mindenki azt gondolja, hogy ő nem fogja elkapni, mert nem szokta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!