Vasárnapok

2024. január 11. 08:27

Mit kívánhatnék az új évre? Bort, búzát és békességes vasárnapokat.

2024. január 11. 08:27
Soft,Focus.bowl,Of,Hot,Food,With,Steam,On,Dark,Background.
Uri Dénes Mihály

Belépni a konyhába a gőzölgő húsleves illatára. Fej, szárnyak, combok és egyéb alkatrészek a fazékban. Vagy ahogy felénk mondják: kaszrojban. E szó feltehetően francia casserole szóból ered, és német közvetítéssel került a magyarba, de csak bizonyos nyelvjárásokba. Egyes változataiban szerepel egy szó közepi t hang is, másutt, mint nálunk, hiányzik. Közben az éppen közvetített istentisztelet vagy mise hangjai szólnak a rádióból, esetleg Vinkó József műsora, a Szellem a fazékból. Egyidejű főzés (praxis) és ínyesmesterség-beli kirándulás (teória), ízek, illatok, történetek keveredése, az evőeszközök szimfóniája.

A vasárnapok nemegyszer Berda József nagyszerű költeményének, a Húsleves dicséretének sorait idézik fel bennem ma is: „Ragyogj szemem, csordulj ki nyálam az örömtől; / az ízletes húslevest tálalják, íme, eléd. / Nézd csak, mily aranysárgán csíllog, mily / orrcsiklandó szaga van! S az íze! A mennyei íz! / Abban van aztán a lélek!”

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!