Pokolgép robbant a katolikus misén, legalább három ember meghalt

2023. december 03. 08:46

A támadás azután történt, hogy a Fülöp-szigeteki hadsereg pénteken légicsapásban megölte a helyi iszlamista szervezet 11 fegyveresét.

2023. december 03. 08:46

Legalább három ember meghalt és hét megsebesült vasárnap egy katolikus mise közben elkövetett pokolgépes merényletben a Fülöp-szigetek déli részén, a lázadás által sújtott régióban – közölték a hatóságok.

A robbanás a Mindanao Állami Egyetem tornatermében, Marawiban, az ország legnagyobb muzulmán lakosságú városában történt – számolt be Allan Nobleza regionális rendőrfőnök.

Az egyetem közleményben ítélte el az erőszakos cselekményt, felfüggesztette az órákat és nagyobb létszámú biztonsági személyzetet vezényelt az intézmény területére. 

Szolidárisak vagyunk keresztény közösségünkkel és mindazokkal, akiket ez a tragédia érintett”

 – áll az egyetem közleményében.

A támadás három nappal azután történt, hogy 

a Fülöp-szigeteki hadsereg pénteken légicsapásban megölte a helyi, Daulah iszlamista szervezet szervezet 11 fegyveresét Mindanao szigetén.

A hadsereg szombaton közölte, hogy az iszlamista szervezet támadásokat tervez az ország egy másik tartományában is. 

Nobleza elmondta, a rendőrség vizsgálja, hogy a vasárnapi támadásnak köze van-e a katonai művelethez.

A Mindanaón található Marawiban 2017 májusának végén összecsapások robbantak ki, miután a hadsereg kísérletet tett az Iszlám Állam néhai délkelet-ázsiai „emírjének”, Isnilon Hapilonnak az őrizetbe vételére. Hapilont a hadsereg később, 2017 októberében megölte.

A csaknem fél évig tartó harcokban a sajtóban megjelent adatok szerint több mint 1100 ember halt meg – legtöbbjük terrorista volt, de katonák és civilek is estek áldozatul –, valamint több százezren kényszerültek elhagyni otthonukat a városban és környékén.

(MTI)

***

Nyitókép: MERLYN MANOS / AFP

 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ez D-dúr és e-moll
2023. december 03. 17:32
"augustus2-0Ez D-dúr és e-moll 2023. december 03. 14:23 A Fülöp-szigeteken a lakosság mintegy 80 %-a gyakorló keresztény." A Fülöp-szigeteken (ahol a lakosság mintegy 80 %-a gyakorló keresztény) most robbantották rá a gyakorló muszlimok a szentmisét a gyakorló keresztényekre. Mit gondolsz, mi lehet a helyzet Bangladesben, Pakisztánban, Malajziában, Indonéziában, a közép-ázsiai volt szovjet köztársaságokban és a többi muszlim többségű államban, ahonnét a vendégmunkásokat várjuk? Hogyan fogod szelektálni a vendégmunkásokat, hogy csak békés, gyakorló keresztények érkezzenek az országba?
Ez D-dúr és e-moll
2023. december 03. 11:05
"Pneumaticus ---> Ez D-dúr és e-moll 2023. december 03. 10:38 De nem muszlimokat! Ennyi eszünk nekünk is van!!!" És te ezt honnét tudod? Ki kéri és hogyan egy vendégmunkáson számon a felekezetét vagy a hitét?
files32
2023. december 03. 10:28
Ezek jönnek ide melózni.
Ez D-dúr és e-moll
2023. december 03. 10:03
"konfucius 2023. december 03. 09:33 Vallásháború van, megint. Az iszlamisták (is) el akarják törölni a keresztényeket (is). A megoldás világos: Semmilyen bevándorlót nem beengedni, és rengeteg gyereket csinálni, nevelni, erős lelkűre, kitartóra, okosra." És akkor mi most hozunk be --- első körben --- félmillió kelet-ázsiai vendégmunkást!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!