„A magyarok elsődleges kultúrája a könnyűzene” – és már diplomázhatunk is belőle

2024. január 18. 18:12

A Póka Egon Művészeti Akadémia (PEMA) és a Miskolci Egyetem (ME) összefogásának köszönhetően szeptemberben kortárs könnyűzene alapképzés indul ének, basszusgitár, szaxofon, harsona, trombita, gitár, ütőhangszerek és billentyűs hangszerek szakirányokon – jelentették be a Magyar Zene Házában. A jelentkezés határideje február 15.

2024. január 18. 18:12
null
Farkas Anita

A most létrejövő akadémia célja, hogy a  hazai könnyűzenei oktatást nemzetközileg is elfogadott szintre  emelje, és a PEMA intézményében valósul majd meg a Petőfi Kulturális Ügynökség tehetséggondozásra fókuszáló oktatási  programja is, miközben új kulturális és rendezvénytér, valamint összművészeti  alkotóműhely jön létre.

Demeter Szilárd, a Petőfi Kulturális Ügynökég vezérigazgatója a bejelentő sajtótájékoztatón hangsúlyozta, 

„ évek óta az egyik tételmondatom, hogy a magyarok elsődleges  kultúrája régóta a ma már inkább popkultúrának nevezett könnyűzene, és hogy ennek saját karaktere van”. 

Ezzel kapcsolatban felidézte, hogy már a beatkorszak kezdetén az Illés hozzáadott értékként olyan színt hozott be a könnyűzenébe, ami saját kultúrává formálta a beatzenét. Az igazán jó magyar  alkotók és előadók azóta sem tértek le erről az útról, ennek a saját karakterű zenei kultúrának az egyik legnagyobbja pedig a Kőbányai Zenei Stúdió egykori alapítója és ügyvezető igazgatója, Póka Egon volt. 

Ezért is tartjuk fontosnak, hogy pár évtizedes késéssel a Póka  Egon által megálmodott intézményben »nem középiskolás fokon«  taníttassuk a magyar zene legtehetségesebbjeit azért, hogy  »egész népünket« taníthassák. Másfelől stratégiai fontosságú,  hogy legyen kiemelkedő minőségű saját kultúránk annak céljából, hogy versenyképesek lehessünk a mindent felemésztő globális  szórakoztatóiparban. Meg hogy egyáltalán megmaradjunk annak,  akik voltunk, akik vagyunk és akik akarunk lenni.

Demeter Szilárd, Demeter Szilárd, a Petőfi Kulturális Ügynökség vezérigazgatója

Az eseményen Demeter Szilárd két, ehhez a misszióhoz szervesen tartozó „alapdokumentumot” is bemutatott, illetve szimbolikusan átadott Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora számára. Az egyik a már 2020-ban elkészült hosszú távú Magyar könnyűzenei stratégia, amelynek kapcsán elkezdődött az egyetemi alapképzés tervezése is Póka Egonnal közösen. A zenész egy évvel később halála után „erkölcsi kötelességemnek éreztem, hogy ez az álom valóra váljon. Ahogyan most meg is történt.  

A Póka Egon Művészeti Akadémia a hazai könnyűzenei piramis teteje lesz.

A másik dokumentum a december elején megjelent Magyar Rocktörténet – ’60 ’70 című képregény. A kétkötetesre tervezett mű száz-száz oldalon mutatja be egy kitalált szereplő, Pallaghy Karcsi, közepesen tehetségtelen rockzenész élettörténetét, az első rész az 1960 és 1980 időszakot, a magyar rock- és beatzene hőskorát öleli fel, felvonultatva  a hazai zenei élet fontos eseményeit  és ikonikus alakjait.

A könyv ötletgazdája én magam voltam. A mintát a híres Képregényes rocktörténet adta, ami gyerekkorom egyik kedvenc olvasmánya volt, ezt bújtam, miközben a Vadászatot hallgattam bakeliten. Ez is bizonyítja, hogy a korábban említett tételmondatom – a mi elsődleges kultúránk a könnyűzene – megállja a helyét, így érdemes a könnyűzenei oktatásra pénzt és energiát áldozni. Ennek magyarázata pedig az, hogy mivel a világnak ezen a tájékán a hatvanas években lecserélődtek azok a gondolatok és lélekmankók, amelyek a polgári kultúrából vagy a művészettől a befogadók számára rendelkezésre álltak, azóta mondjuk szerelmi bánat esetén már jellemzően nem József Attilához meg Pilinszkyhez fordulunk, hanem a könnyűzenéhez, illetve még újabban a filmekhez. És amíg a diktatúra elzárt minket a nyugati rendektől, és nem az számított, mennyire tudunk e téren is igazodni a különböző globális divatokhoz, volt egy sajátos magyar karaktere is e műfajoknak”– tette hozzá Demeter Szilárd.

A sajtótájékoztatón Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora elmondta, hogy a felsőoktatási intézménynek eleve nagyon színes a képzési palettája. A nyolc karhoz, köztük a leendő előadóművészeket és zenetanárokat képző Bartók Béla Zeneművészeti Karhoz csatlakozik 2024 szeptemberétől a  könnyűzene alapszak nyolc szakirányon (basszusgitár, billentyűs hangszerek, szaxofon, harsona, trombita,  gitár, ütőhangszerek és ének). 

2017-2018 táján fogalmazódott meg a gondolat, hogy Magyarországon szükség lenne könnyűzenei egyetemi képzésre, hiszen az e terület felé orientálódó fiataloknak erre jelenleg csak a Zeneakadémia jazz tanszakán van lehetőségük valamilyen módon. A könnyűzenei képzés 2019-ben került be a szakjegyzékbe, kidolgoztuk a hároméves alapszak mintatanrendjét és benyújtottuk az akkreditációját. Célunk, hogy az alapszakot idővel egy mesterszakos képzéssel is kiegészítsük" – magyarázta a rektor.

Tátrai Tibor és Hajós András a sajtótájékoztatón

Az alapszak végül 2023-ban kapta  meg a felsőoktatási akkreditációt. Szakadáti-Póka Vanessza, a Petőfi Kulturális Ügynökség oktatási igazgatója, Póka Egon lánya a elmondta, a nyolc szakirány számára több mint 3500 oldalas akkreditációs anyagot állítottak össze, ennek kidolgozásában a hazai könnyűzenei élet rengeteg szakembere vett részt.

A képzés helyszíne a tervek szerint Budapesten, a Hajógyári-szigeten lesz. 

 Az oktatók között Szirtes  Edina Mókus, Pásztor Anna, Szovják Bea, Fehérvári Attila, Lukács  Peta, Gerendás Dániel és Borlai Gergő, Szebényi Dániel és Veres  Mónika neve is megtalálható, a szakfelelős Tátrai Tibor.  Az oktatás mellett  az akadémia célkitűzései között szerepel a magyar művészeti  produkciók létrehozásának támogatása – az alapoktól a kész produkciók népszerűsítéséhez nyújtott segítségig.

A jelentkezéseket február  15-ig várják, a felvételivel kapcsolatos  részletes információk a felvi.hu-n vagy a Miskolci Egyetem honlapján találhatók. 
 

Nyitókép: A kar alapítói, oktatói és támogatói (Fotók forrása: Petőfi Kulturális Ügynökség)

 

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
oberennsinnen49
2024. február 27. 15:48
A Szabó család Mert nyár és ősz és tél jön sok tavaszra,... Megyek tovább, lesek csodát... A szerelem a legjobb jó dolog./Húsz éves vagyok.... Illés, Metró, Omega kabaré, a Szilveszteri kabaré és a Sportinduló... Ezek voltak a Kádár-rendszer tartóoszlopai, úgy értve, hogy ezekre épült a tömeg megnyerése, akik ezeket mozgatták. nagyrészt mindannyian a Horthy-rendszerben kaptak képzést, de képzettek voltak, volt tudásuk, ami nélkül nem megy. No és a filmek, Rákóczi hadnagya, tv-sorozatok Ezek, illetve ezek pandantjai, mai tükörképei mind hiányoznak. És hiányzik még: - biztonsági járőrszolgálat a közterületeken, -járműveken, - élőzenés (házirendes) szórakozóhelyek adómentes támogatása, - báli rendezvények (házirendes) támogatása és ami nagyon fontos: - olcsó állami bérlakás, ha a fiatal szerény jövedelmű, min. hároméves munkaviszonyú, családos Röviden ennyi, ami simán megvalósítható, de a kutya nem törődik vele. Van Sziget, csápolás, drog, önkívület és ezzel ki van pipálva.
oberennsinnen49
2024. február 27. 14:42
Az egyetlen - KULTURÁLISNAK MONDOTT, fiataloknak szóló műsorfolyam A KÖZTELEVÍZIÓBAN: ... A DAL... A DAL... A DAL... A DAL... A DAL... A DAL... ÉS ENNYI, AMIT A KORMÁNY A KÖZMÉDIÁBAN A FIATALOKNAK NYÚJTANI TUD. A DAL. QRVÁRA FELEMELŐ...
oberennsinnen49
2024. február 27. 14:39
Biztos jó, én jobban örülnék, ha lenne egy ORI, és ORI-vizsga után léphetne fel nyilvános helyen - pénzért az előadó. de ha már itt tartunk: kellene egy mai Aczél György is, mégpedig nagyon-nagyon sürgősen. A magyar ifjúság a celebek, influenszerek vállaira hajtva a fejét, a valódi zene, muzsika, tisztaság hiányában, étlen-szomjan szenved az igénytelenség Szaharájában.
bodrigyuri
2024. január 18. 23:01
Felsőfokon oktatják majd a kétforintos dalt, bazz
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!