A globális felmelegedés veszélyezteti a szőlőket

2016. november 18. 08:19

2016-ban a világ becsült bortermelése 26 milliárd liter lesz, ami az előző évhez képest 5 százalékos csökkenést jelent. Ez Magyarországot is érinti.

2016. november 18. 08:19
Vesztergombi Tamás

„Az éghajlat változásával a szőlőtermelés is alapvető problémákkal szembesül. 2016-ban a világ becsült bortermelése 26 milliárd liter lesz, ami az előző évhez képest 5 százalékos csökkenést jelent. Hozzá kell tenni, hogy a mérések kezdete óta az idei volt a legmelegebb nyár. A két adatból már sejthető, mennyire érzékenyen érinti az éghajlat melegedése a bortermelést.

Bizonyos területeken, amelyeken jelenleg is magasabb az átlaghőmérséklet, mint Chile, Argentína, vagy Dél-Afrika, a bortermelő vidékeken egyenesen drasztikus a terméskiesés: ezeken a területeken 20 százalék, vagy még magasabb az előző évhez képest a visszaesés. Mindehhez hozzá kell tenni, hogy a csökkenésnek nem kizárólagos oka a felmelegedés, hanem az időjárás kiszámíthatatlanabbá válása is belejátszik: ilyen volt idén a szokatlan erejű El Niño jelenség. Ahol ez nem jelentkezett, ott mérsékeltebb volt a változás: a szintén meleg éghajlatú Olaszországban például csak 2 százalékkal készül kevesebb bor. (...)

A jelenlegi kutatások szerint a szőlőtermelésre való alkalmasságban jelentős, globális földrajzi eltolódás következik be. A kutatók 17 különböző klímaváltozási szcenárió alapján azt próbálták megbecsülni, hogy 2050-ben hol fog tartani az ágazat. A térképen a vörös színnel jelzett területeken hanyatlani fog a szőlőtermelés. Ide tartoznak olyan híres borrégiók, mint Franciaországban Bordeaux és a Rhône folyó völgye, Olaszországban Toszkána, illetve sajnálatosan egész Magyarország területe ilyen hatásnak lesz kitéve.”

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pinter68
2020. október 18. 00:06
Szerintem, nála kicsi fajsúlyosabb, hogy mit gondol Trump.
matykox
2016. november 24. 17:39
Na, ez valóban neked megy! Téélleg, miféle globális izé? Ilyen ugyanis - ha van 1általán - egyrészt nem baj. Másrészt, úgyse lehet semmit kezdeni vele. Harmadrészt, nem a kínaiak találták ki. Sőt! Algóré és más szélhámos csalók üzletét nem kellene a kinézek nyakába varrni ... Negyedrészt, mi a franccal fűtsenek meg termeljenek áramot, ha nem süt a nap, áll vagy erős a szél? Ja, megvan: atomerőművekkel, hát persze!
matykox
2016. november 24. 17:38
Ez hülye. Már aki ezt a szart írta, meg aki szemlézi is.
Pinter68
2016. november 24. 17:38
Látszik is rajtad, hogy mennyire "jó" a kannás. De legalább magyarázatot kaptunk végre! :DD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!