Célegyenesbe ér idén a Google Holdversenye

2016. január 28. 14:00

A Google 2007-ben meghirdetett monumentális Holdversenye idén ér a finisbe. A talpon maradt csapatok között ott van a magyar Puli Space Technologies is.

2016. január 28. 14:00

2017. december 31-én jár le a világ talán legnagyobb technológiai versenye, a 2007-ben meghirdetett Google Lunar XPRIZE határideje. A 21. század űrversenyének célja, hogy térjünk vissza a Holdra. A csapatoknak 90 százalék magánerőből kell megtenniük mindent.
A versenyen a magyar Puli Space Technologies is részt vesz.

A feltételek szigorúak: legalább egy csapatnak le kellett tenni az asztalra egy rakétaindítási szerződést 2016. december 31-ig, minden többi csapatnak, aki benn akar maradni a versenyben, 2016. december 31-ig szintén le kell tenni a saját indítási szerződését.

A csapatok – köztük a magyar Puli Space Technologies – nem tétlenkednek, a célegyenesre egyre többen fordulnak rá.

A Moon Express MX-1 névre hallgató űrhajójuk - amelynek prototípusát már tesztelik a Kennedy Space Centerben - újabb hasznos terhet készül a Holdra vinni: a MoonLIGHT (Holdfény) nevű 24 millió dollár nehéz projekt keretében a marylandi egyetem és az olasz Frascati Nemzeti Laboratóriummal közösen folytatják még az Apolló programban megkezdett lézertükrözési kísérletet, amellyel a Föld-Hold távolságot tervezi az eddiginél még nagyobb pontossággal mérni.

A pittsburghi Astrobotic tovább erősíti a NASA-val való együttműködését: a közelmúltban például újabb szerződéseket kötöttek a Holdon és a Marson található nyersanyagok kutatását segítő észlelési és navigációs rendszerek fejlesztésére, és tovább tesztelik leszállóegységük navigációs rendszerét is.

A német Part Time Scientists A német csapat pedig egészen nagy halat fogott, amit roverjük új neve is mutat: Audi Lunar Quattro. Vorsprung durch Technik, avagy az Audi a Holdra megy!

És, minden kétkedőt cáfolva, a Puli továbbra is ott csahol a Hold felé vezető úton. Barátaik, az Osztrák Űrfórumnál kitartóan egyengetik a jövőbeli Mars-expedíciók útját. Jelentős terepszimulációs és expedíciós listájuk legújabb állomása az AMADEE-15 program, egy kéthetes Mars-küldetés szimuláció az Ausztriában található Kaunertal sziklás gleccserén. A Puli csapata örömmel vesz részt a projektben a marokkói sivatagban teljesített és a hawaii Maunacast-program sikere után.

A puli többek között Facebook-on is indított egy Kis Lépés Klub kampányt a Puli Nagykövetek támogatásával.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!