Észtország kiszámolta, mennyiből tudná Ukrajna megnyerni a háborút

2024. március 13. 20:06

Erre a célra vonnák el Európa GDP-jének egy bizonyos százalékát, és úgy látják, nem is drága.

2024. március 13. 20:06

Nyitókép: Beata Zawrzel/NurPhoto via Getty Images

Ukrajnának nincs oka aggodalomra: megérkezett Észtország, és hozott magával tervet. Kusti Salm, az észt védelmi minisztérium állandó titkára az Euractivnak nyilatkozva elmondta: évi százhúszmilliárd euró hadisegély „az a nagyjábóli összeg, aminek elégnek kell lennie ahhoz, hogy Ukrajna megnyerhesse a háborút”.

(Jelenlegi árfolyamon ez 47,5 ezer milliárd forint, Magyarország teljes éves gazdasági össztermékének nagyjából kétharmada, és 15 százalékkal több, mint a magyar költségvetés összes kiadása 2024-ben.)

Salm azt javasolta, hogy ezt az összeget legalább részben EU-s közös hitelfelvételből biztosítsák Ukrajna számára a pénzpiacokról, ahogy az a helyreállítási alap és az idei évben megszavazott ötvenmilliárd eurós segély esetében is történt. Az észt politikának az Euractiv szerint hónapok óta határozott álláspontja, hogy ahhoz, hogy Ukrajna megnyerje a háborút, elég, ha a nyugati szövetségesek GDP-jük 0,25 százalékát minden évben Ukrajna katonai segélyezésére fordítják. Ez körülbelül a fenti összegnek felelne meg az észt számítások szerint. „Ezzel a pénzzel 2025-re Ukrajna eljuthat arra a pontra, hogy kifáraszthatja Oroszországot” – állítja Salm.

Az azonban szerinte nem maradhat így, hogy jelenleg a nyugati szövetségesek feleannyit költenek csak a háborúra, mint Oroszország.

Salm tudatában van annak, hogy „bizonyos országok azt mondták, hogy ez így nem megfizethető”, de épp ezért hangsúlyozzák a közös kötvénykibocsátás lehetőségét: nem kellene a tagállami költségvetésekből kifizetni ezt a horribilis összeget, ha az Európai Bizottság egyszerűen felveszi hitelként a tagállamok nevében. Az Euractiv információi szerint a téma már a következő EU-csúcs napirendjére is felkerülhet, mivel az ötletet támogatják az észteken kívül a belgák és a franciák, valamint Chalres Michel EU-elnök is. 

Gyorsan gyűlnek a támogatók” 

– mondta az Euractivnak Salm, nyugtázva, hogy a hitelfelvételt tartalmazó forgatókönyv 

láthatóan sokkal vonzóbb, mint találni 120 milliárd eurót a nemzeti költségvetéseinkben”.

Ha azonban valaki így is sokallná az összeget, annak az észt köztisztviselő megnyugtató válasszal szolgál: „Úgy hangzik ez, mintha nagy összeg lenne, de ez így is egy nagyságrenddel kisebb, mint a potenciális kockázat.”

 

Összesen 163 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
falcatus-2
2024. március 14. 11:24
folyt.: Ők elmenekülnek a kispórolt dollár/euró millárdjaikkal egzotikus paradicsomokba, de ukrajna és az eu végérvényesen porrá zúzva. Persze tisztában vagyunk azzal még a trópusi paradicsomokból is lehet újjal mutogatni a gonosz agresszorra, aki nem volt hajlandó meghajolni a NATO és nyugati fenyegetések előtt, hanem képes volt és nem akart kimerülni, sőt ő is az utolsó ukránig volt képes harcolni, ha már a "haladó világnak" ehhez a pókerpartihoz sem volt elég esze
falcatus-2
2024. március 14. 11:24
"évi százhúszmilliárd euró hadisegély „az a nagyjábóli összeg, aminek elégnek kell lennie ahhoz, hogy Ukrajna megnyerhesse a háborút ...Ezzel a pénzzel 2025-re Ukrajna eljutHAT (?) arra a pontra, hogy kifáraszthatja Oroszországot” ennyit most is elnyel Ukrajna. A helyzet: 22 millió lakosuk kivonult egyszer,s mindenkorra a projektjukból. 2022. február óta, minden egyes nap 10-12-15 000 ukrán menekül el csak M.o.-on keresztül nyugatra. Ez havi 360 000. 2025. év végéig hátra van legalább 20 hónap. A megingathatatlan trend szerint távozik még 20x360 000= 7,2 millió polgártársuk. Legyen öt millió, mert akadnak még ott is háborús mazochisták. Saját bevallásuk szerint tavaly 30 %-on döcögött a gazdaságuk. ..és mi van, ha ezek az "orkok" még sem akarnak olyan ütemben kifáradni, ahogy ők megálmodnák?..és az az évi 120 000 milliárd euró HITEL akorábbi befektetésekkel, segélyekkel együtt köddé válik?
andris-923
2024. március 14. 09:41
Ez a f…sz halja is amit mond ?
Tiberius1
2024. március 14. 08:51
Macron után előkerült egy újabb idióta,aki győzelemre viszi az ukránokat. Várom a következő versenyzőt,a mai nap legnagyobb félnótása- címre
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!