Huszonöt éves az euró

2024. február 19. 09:23

Az euró a globális hatalmi struktúra által „szigorúan ellenőrzött”, „kvázi-pénz”, amely egy olyan pénzhatalmi szivattyúként működik.

2024. február 19. 09:23
Bogár László
Bogár László
Magyar Hírlap

„Az euró nevű európai közös pénz 1999-ben jött létre. Igaz, hogy formálisan már 1970-ben megszületett a terv a közös valuta megalkotásáról, ám a globális pénzhatalmi rendszer már ezt megelőzően szétzúzta Európa pénzhatalmi önállóságának első kísérletét. Az euró tehát egy, a globális hatalmi struktúra által »szigorúan ellenőrzött«, »kvázi-pénz«, amely egy olyan pénzhatalmi szivattyúként működik, ami a globális birodalom számára lehetővé teszi, hogy ezen keresztül is alávesse Európát és főként Németországot.

Belátom, ez így nem túl ünnepélyes »köszöntés«, ám igyekszem egy kicsit részletezni azokat az összefüggéseket, amelyek megalapozzák iménti »munka-hipotézisemet«. Onnan kellene indítanunk mindennek az elbeszélését, hogy a »második világháború« projekt során az amerikai világbirodalom megsemmisítő vereséget mért a német birodalomra és ezen keresztül egész Európára.

Itt most nem érintjük azt a kérdést, hogy a szovjet birodalmat miért invitálta be Európa szívébe, mert ez egy »másik« történet. Erre azért volt szükség, mert a közép-kelet-európai térségben előbb még a magát szocializmusnak nevező politikai kapitalizmussal kellett elvégeztetni a történelmi piszkos munkát a szakrális paraszti társadalom kegyetlen kifosztását. Miután ez sikeresen végbement az úgynevezett »rendszerváltással« hozzáláthatott a térség most már »igazi« kapitalizmussal való kifosztásához, amely projekt máig is zajlik.

Európa nyugati feléből azonban látványtechnikai kirakatot kívánt létrehozni, hogy az egész világ, de főként Kelet-Európa »rabnépei« számára közhírré tegye azt a hamis képet, hogy ilyen gazdag, elegáns és rendezett lesz minden olyan ország, amely a liberális demokrácia és szabad piacgazdaság kombinációjára épülő berendezkedést választja. Emellett a szimbolikus értelmező-hatalmi mechanizmusok mellett, amit »soft power«-ként is szokás említeni a »hard power«, vagyis katonai erő eszközeként is használni kívánta Nyugat-Európát, ezért az »európai integráció« fedőnevű folyamat nem volt ellenére.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is megélte: 25 éves lett az euró

Az EU közös pénzneme túlélte a gyermekkor és a kamaszkor megpróbáltatásait, és a korábbi évekhez képest manapság kevesebben vitatkoznak célszerűségéről, működőképességéről.

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antal-2
2024. február 20. 05:42
Negyed százados az új Birodalmi Márka. Sieg, Heil!
Salitis
2024. február 19. 22:01
Hát Laci bátyám, az ilyen sztorikat előtte kell elmondani, mert ez utólag elég meredek belemagyarázás...
lhotx
2024. február 19. 17:13
Bogár doktor nem hiszi el nekem, de az általa leírtaknak annyival rosszabb kicsengése van, hogy a magukat Világtulajdonosoknak hívők abban a helyzetben vannak, hogy a jobbra-balra rángatott kormánymű dacára a szekerük fékezés nélkül száguld lefelé a lejtőn. Miközben ők gratulálnak maguknak, hogy „Lám, pont arra megy, amerre akarjuk!“
ügyvéd
2024. február 19. 16:54
Összeesküvéselmélet/őrület, de van benne rendszer! Mondhatnánk koherens világmagyarázatnak is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!