Bejelentette a cseh elnök: Jöjjön végre az euró!

2024. január 01. 20:13

Petr Pavel szerint a közös uniós valuta bevezetése jelenti a jövőt.

2024. január 01. 20:13

Petr Pavel cseh államfő az euró csehországi bevezetésére irányuló intézkedéseket sürgetett hétfőn, hivatalba lépése utáni első újévi üzenetében.

„Eljött az idő, hogy konkrét lépéseket tegyünk e kötelezettségvállalás teljesítése felé” – szögezte le az elnök. Szavai szerint a közös uniós valuta bevezetése jelenti a jövőt „egy nyitott és exportorientált gazdaságú” közép-európai országnak.

Csehország hivatalos fizetőeszköze jelenleg a korona. 

Prága a többi tagországgal összhangban az ország húsz évvel ezelőtti uniós csatlakozásakor vállalta az euró bevezetését, de ennek nincs megszabott határideje.

Már sok nagy cég euróban számláz

A Petr Fiala miniszterelnök vezette cseh kormány még nem döntött az euró bevezetésének időpontjáról. Egy frissen életbe lépett jogszabály azonban lehetővé teszi azoknak a vállalatoknak, amelyek forgalmuk nagy részét euróban bonyolítják, hogy számláikat is ebben a pénznemben állítsák ki. A cseh kereskedelmi kamara szerint már most is sok nagy cég euróban számláz egymásnak.

(MTI)

Nyitókép: MICHAL CIZEK / AFP

 

Összesen 145 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2024. január 02. 17:37
Ez egy hülye barom! It's a stupid bastard!
dupree
2024. január 02. 08:53
Az euró a nagyfiúk biznisze. Bankoké, tőkealapoké, ők járnak ezzel jól DE NAGYON. Ja és a Deutsche Banké. A népet folyamatosan KÁBÍTJÁK azzal a szöveggel hogy "NEM KELL PÉNZT VÁLTANOD, ugye milyen jó". Már akinek lesz arra majd zséje, hogy utazzon. Ennyi az összes "előny". Mivel nálunk még erős gazdaság sincs mögötte, így garantáltan jelentős áremelkedést hozna. A cseh (exkommunista ügynökből lett globalista) elnök szorgalmazása nyilván arra megy ki, hogy a csehek jeleleg regnáló kormánya lökje bele őket abba a folyamatba - amelyből - NINCS VISSZAÚT. A következő fokozat a már készülőben lévő euró digitalizálása, hívják bárminek, majd a fizetések, pénzmozgások totális kontrollja a készpénz kivezetésével. Most is elmondták Davosban mit akarnak. És azokra akik bevezetik az eurót, erre számítsanak. Meg olyanra mint Kanadában.
Chekke-Faint
2024. január 02. 08:29
Lefordítom. A cseh koronát beváltják 1-1 ben euróra. A horvátok is ezt csinálták, most meg sírnak, hogy nem ott akarják elkölteni az eurójukat.
pipa89
2024. január 02. 07:45
Nem elég drága a cseheknek az élet, még egy kicsit drágítanak rajta... A dolláros cseh Mikulás óhaja valszeg nem esik egybe a cseh választópolgárokéval, de mit lehet tenni, ha Mammon ennyire éhes...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!