Begyűrűzhet-e hazánkba is az iskolai fegyveres erőszak?

2023. június 07. 17:52

Az egész osztály a sötétben kuksol a pad alatt, miközben a tanár rájuk zárja a termet. A kihalt folyosókon lépések zaja hallatszik. Ez csak egy átlagos próbariadó egy átlagos amerikai iskolában. De hogyan élik ezt meg a gyerekek, és elképzelhető-e, hogy a jövőben itt, Magyarországon is hasonló történjen?

2023. június 07. 17:52
null

Pár hete egy brit édesanyát teljesen kétségbe ejtett a hír, hogy a kislánya iskolájában terrormerénylet próbariadót tartottak. A hétéves gyerek lelkesen mesélte, hogyan bújtak el a padok alatt, miközben a tanár lekapcsolata a teremben a villanyt és magukra zárta az ajtót. Hogy megnyugtassa a rémült anyukát, hozzátette, nem valószínű, hogy sor kerül ilyen vészhelyzetre – de jobb felkészülni.

A történet nyomán a Daily Mail kiderítette: korántsem újdonság az Egyesült Királyságban, hogy ilyen próbariadókat tartanak már általános iskolában is, noha eddig Európában nem igazán volt erre példa.

Tovább tombol az iskolai erőszak

Az Egyesült Államokban ezzel szemben több évtizedes gyakorlata van az iskolai terrorriadónak, csakúgy, mint itthon az éves tűzriadónak. Idén csak januárban közel negyven tömeglövöldözés volt az USA-ban, vagyis olyan fegyveres támadás, amelyben legalább négy ember megsebesült, a támadót nem számítva.

A lövöldözések egy része iskolákban történik. Az amerikai Nemzeti Oktatási Statisztikai Központ tavalyi jelentése szerint

a 2020-2021-es tanévben összesen 93-an vesztették életüket országszerte fegyveres iskolai támadásban.

Az FBI adatai szerint 2000 óta évente átlagosan öten haltak meg iskolai lövöldözésben. Ehhez képest kiugróan magas a 2020-2021-es évben mért adat.

Mivel az USA-ban jellemzően továbbra is szabadjára van engedve a fegyverviselés szabályozása, az intézményeknek maguknak kell alternatív megoldásokat találniuk a tömegkatasztrófák elkerülésére.

Pár hete az egyik michigani tankerületben betiltották az iskolatáskák használatát,

mert a hátizsákokban nagyon egyszerű elrejteni és becsempészni a fegyvereket.

Ennél elterjedtebb megoldás az iskolai terrormerényletes próbariadó, amelyet évtizedek óta évi rendszerességgel hajtanak végre Amerika-szerte az iskolákban. A próbariadó kivitelezésének módja és gyakorisága államonként, városonként és intézményenként is eltérő lehet. Minnesota államban például már 4-5 éves kortól tartanak a gyerekeknek próbagyakorlatokat. Évente átlagosan öt ilyen riadó van, ami azt jelenti, hogy mire egy diák kikerül a középiskolából, 70 terrormerénylet próbariadón vett részt.

Megoszlanak a vélemények

Ahogy a brit anyuka is szörnyülködve fogadta, hogy a hétéves kislányát ilyen lelki terhelésnek teszik ki, Amerikában is sokak szerint károsak lehetnek a gyerekek számára ezek a próbariadók. Mások szerint viszont kifejezetten hasznos, hogy felkészítik őket a legrosszabb eshetőségre. Azzal viszont mindenki egyetért, hogy egyáltalán nem mindegy, milyen körülmények között, milyen formában zajlanak le.

A legfontosabb, hogy a gyerekeket előzetesen tájékoztassák arról, hogy próbariadó várható, hogy ne érje őket sokként. A cél, hogy megtanulják, hogyan kell viselkedni az adott helyzetben, nem pedig az, hogy évente többször is frászt hozzanak rájuk. Ráadásul, ha nem tudnak előre a próbáról sem, fennáll a veszélye, hogy egy valódi riasztást sem vesznek komolyan.

Erre példa a Los Angeles-i Gyermekkórház Országos Iskolai Válság- és Gyászközpont igazgatójának, Dr. David Schonfeldnek az esete saját lányával, aki egy próbariadó után nevetve mesélte az apjának, hogyan viccelődtek a barátaival, miközben az osztály többi tagja fél órán át egy gardróbszekrényben bujkált. Amikor a férfi felháborodott a kislány felelőtlenségén, csak annyit válaszolt:

A CNN által megkérdezett szakértő szerint az is fontos, hogy a próbariadókon ne akarják semmiféle effektusokkal imitálni a valódi vészhelyzetet. Nincs szükség arra, hogy fegyveresek mászkáljanak a folyosón, vagy művérrel ijesztgessék az amúgy is rémült gyerekeket. Szerinte az a legfontosabb, hogy a szülők beszéljenek a gyerekeikkel ezekről a kérdésekről, de nem megfélemlítés céljából, hanem azért, hogy lássák, van kihez fordulniuk az aggodalmaikkal.

Európában egyelőre csak az Egyesült Királyságból hallottunk ilyen próbariadókról.

A május elején történt belgrádi iskolai lövöldözés már elég közel történt

ahhoz, hogy elgondolkozzunk azon, Magyarországon történhet-e hasonló incidens. Különösen, hogy nem sokkal ezelőtt elkaptak egy miskolci fiút, aki volt általános iskolája ellen tervezett merényletet elkövetni.

Mivel Magyarországon engedélyhez és szigorú pszichológiai vizsgálatokhoz kötött a fegyvertartás, remélhetőleg az itthoni diákoknak nem kell soha megtapasztalniuk azt a rettegést, amit az amerikai iskolások élnek át nap mint nap. És reméljük, hogy idehaza a próbariadó kimerül évi egy tűzriadóban, ami a legtöbb gyerek számára csupán pár perc legális lógás az iskolából.

 

Nyitókép: Metropolitan Nashville Police Department / AFP

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pierre
2023. június 08. 16:09
a fidesz most akar fegyvert adni a gyerekek kezebe, szoval igy mar eleg konnyen begyuruzhet.
ThuleanPerspective
2023. június 08. 12:37
Olyan még nem volt mai nem gyűrűzött volna be Nyugatról sajnos.
urga
2023. június 08. 10:19
Micsoda marketingje van annak az országnak, ahol bármelyik pillanatban kitörhet egy iskolai vagy utcai lövöldözés, és amit a Föld legfejlettebb országának adnak el a külvilágnak.
Csakislovacska
2023. június 07. 23:42
Nem!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!