Veszélyben van Biden ukrajnai segélycsomagja – a republikánus szenátorok a blokkolás mellett szavaztak

2023. december 08. 10:32

Az elnök törvényjavaslata komoly ellenállásba ütközött.

2023. december 08. 10:32
null

Ahogy azt korábban megírtuk, az Ukrajnának szánt további amerikai támogatás egyre nagyobb politikai feszültséget okoz az országban, és jó eséllyel ez a pártok közti törésvonal a jövő évi elnökválasztási kampányban is visszaköszön majd. Most pedig ellenállásba ütközött az a törvényjavaslat, amely többek között Ukrajna támogatásról szól – írta meg az usatoday.

A szenátus szerdán megszavazta annak a törvényjavaslatnak a blokkolását, amely Ukrajnának és Izraelnek nyújtott volna segélyt.

A támogatásért cserébe a republikánusok a jelenleginél szigorúbb határbiztonsági intézkedéseket követeltek. 

A törvényjavaslatot 49:51 arányban szavazták le.

Legnagyobb meglepetésre még a szélsőbaloldali Bernie Sanders is leszavazta, az összes szenátusi republikánussal együtt. Sanders kifogásolta az izraeli hadsereg hozzáállását az október 7-i Hamász terrortámadásokra adott válaszlépésekhez.

Úgy vélem, felelőtlenség lenne, ha további 10,1 milliárd dollár feltétel nélküli katonai támogatást nyújtanánk, amely lehetővé teszi a Netanjahu-kormány számára, hogy folytassa jelenlegi támadó katonai megközelítését 

– tette hozzá Sanders az X-en közzétett nyilatkozatában.

Bár Mitch McConnell szenátor támogatta az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak nyújtott támogatást, sürgette kollégáit, hogy ellenezzenek minden olyan eljárási lépést, amely a csomagot a határbiztonságot érintő „jelentős változtatások” nélkül mozdítaná elő.

Bár a törvényjavaslat nem ment át, Joe Biden elnök azt mondta, hogy hajlandó „jelentős kompromisszumokat kötni a határellenőrzéssel kapcsolatban”, hogy a csomagot keresztülvigye.

***

Nyitókép: Drew Angerer / Getty Images

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2023. december 08. 15:00
Bernie Sanders... :))) tudtam, h a vén komcsi fasz egyszer még jó lesz vmire... :)))
istvanpeter
2023. december 08. 11:47
De a Szenátusban nem a demokraták vannak többségben? Persze, az Elnököt meg szorongatja a háttérhatalmi maffia és mint J. F. Kennedy elnök esetében i s történt, ők nem viccelnek.
makapaka2
2023. december 08. 11:44
Aki nem akarja a háború azonnali befejezését, az felelős sok ártatlan ember haláláért.
iimre
2023. december 08. 10:59
Ha jól olvasom, itt sem elvi egyet nem értésről van szó a kérdésben, hanem belpolitikai játszmáról, ugye…
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!