Amerikában is zuhanni kezdett a vallásosak aránya

2023. október 11. 08:32

A nyugati világ legvallásosabb lakossága még mindig az Egyesült Államokban él. Azonban az elmúlt néhány évben drámaian visszaesett azoknak a keresztényeknek a száma, akik rendszeresen gyülekezetbe vagy templomba járnak. De mi az oka a nagy kivonulásnak?

2023. október 11. 08:32
USA - Religion - Christ Fellowship
Hajdú Tímea
Hajdú Tímea

Az 1990-es évek óta fokozatosan nőtt azon amerikaiaknak a száma, akik a vallástalan kategóriába sorolták magukat. Ennek ellenére a lakosság 64%-a továbbra is valamelyik keresztény egyházhoz tartozónak vallja magát. A keresztény egyházak tagjainak csökkenése mellett, egyre többen vannak az olyanok, akik ugyan a hitüket nem hagyták el, de elmentek a közösségükből. 

Ez egy kevéssé elemzett jelenség, amely azonban jelentős társadalmi változásokat hozhat az Egyesült Államokban. 

A felmérések szerint a tömeges kivonulás 40 millió embert érint, amely a teljes amerikai lakosság 16%-a. 

Jim Davis és Michael Graham amerikai szerzők egy könyvet is írtak a jelenségről: The Great Dechurching: Who’s Leaving, Why Are They Going, and What Will It Take to Bring Them Back (A nagy egyháztalanítás: kik mennek el, miért mennek, és mivel lehet őket visszahozni). 

Az „egyháztalanítás” minden nagyobb keresztény felekezetet érint, de a könyv kiemelten foglalkozik az úgynevezett „evangéliumi keresztényekkel” (baptisták, szabadkeresztények, pünkösdiek stb). A szerzők leírják: a Gallup felmérései szerint 80 éve először vannak többségben azok Amerikában, akik vasárnaponként nem mennek el valamilyen vallási összejövetelre. Elmondásuk szerint: a szekularizációval ellentétben 

a vallási összejövetelekről való kimaradás nem fokozatos jelenség, hanem hirtelen történt. 

Az UnHerd oldalán Peter Franklin amerikai újságíró is írt a jelenségről, és a szerzőpáros könyvéről. Franklin meglepő adatnak tartja: ugyan a 30 év alatti felnőttek hagyják el leggyakrabban a keresztény közösségüket, azonban minél tanultabb egy fiatal keresztény, annál nagyobb a valószínűsége, hogy rendszeresen jár gyülekezetbe. Tehát sok esetben a fiatalok nem az egyetemen tapasztalt hatások miatt mennek el.

Egyik cikk sem említi, de valószínűleg az elmaradásokban szerepet játszott a Covid-19 járvány is, amely alatt hosszabb időre bezártak bizonyos templomok Amerikában. 

Amerika egyháztalanítása

A templomba járás elhagyása és a szekularizáció egymást kiegészítő jelenségek, de ahogy már említésre került: a közösség elhagyása sok esetben nem azt jelenti, hogy egy hívő ateista lesz. Jim Davis és Michael Graham három fontos faktort sorol fel, amely mindkét jelenséghez hozzájárult. Az első a hidegháború lezárása. 

A Szovjetunió elleni harc megerősítette az amerikai keresztény identitást, 

mivel Amerika keresztény hatalomként definiálta magát, az ateista és kommunista erőkkel szemben. Azonban a nyugati világ győzelmével ez az imázs megszűnt, és elfogadottá vált vallástalannak lenni. 

A második tényező az amerikai kereszténység belső életét illeti: a 90-es években a keresztények egyre aktívabbak lettek a politikában. Ez ahhoz vezetett, hogy kiszakadtak a „vallásos közép” tagjai. A harmadik meghatározó faktornak a két szerző az internetet tartja. 

Valószínűleg az is hozzájárulhatott egyes keresztények távozásához, hogy a főáramú protestáns egyházakban (presbiteriánusok, episzkopálisok stb.) a felmérések szerint 

az egyházi vezetők jóval liberálisabbak, mint a kongregáció tagjai. 

Ez könnyen a tagok elmaradását eredményezheti. 

Következmények

Milyen változásokhoz vezethet az egyházakból való kiáramlás? Először is: „a vallási gyülekezetekben aktívan tevékenykedő emberek általában boldogabbak és társadalmilag elkötelezettebbek, mint a vallásilag nem elkötelezett felnőttek vagy a vallási csoportok inaktív tagjai” – derül ki a Pew Research Center 2019-es felméréséből. 

Másrészt mint a szerzők leírják: „Egy tanulmány megállapítja, hogy 

a vallási kötődésű nonprofit szervezetek teszik ki a szociális háló 40%-át Amerikában”. 

Minél kevesebb ember aktív, annál jelentősebb vesztesége lesz a különböző hátrányos helyzetű embereket segítő szervezeteknek is. 

Azonban van némi remény, hogy a jelenség visszafordítható. Mint Franklin is említi az UnHerden megjelent cikkében: a két szerző által megkérdezett evangéliumi keresztények 51%-a visszatérne. 

Másrészt azok a hívők, akik elhagyják a vallási közösségüket, sok esetben továbbra is konzervatív és bibliai nézeteket vallanak. Tehát politikai hozadéka nincs a kivonulásuknak. Mint Franklin rámutat: 

a demokraták nem nyernek újabb szavazókat a „nagy egyháztalanítással”,

 mert az evangéliumi szavazók gyülekezet hiányában sem fognak Joe Bidenre voksolni. 

Nyitókép: Robert Wallis/Corbis via Getty Images

 

 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mandiner444hu
2023. október 11. 10:57
Utolsó Idők legvégén jár az emberiség Jézus Krisztus: amikor eljön az Emberfia, vajon talál-e ( keresztény)hitet a földön?-Lk 18,8
gacsat
2023. október 11. 10:55
A vallás hülyeség. Isten nincs. Vallás nélkül egy nép életképtelen.
Majdmegmondom
2023. október 11. 09:23
Az LMBT az új vallás, ez sajnos nyilvánvaló, de rövid életű lesz, mert a kereszténység ugyan eltűnik, de az iszlám lesöpri őket. Egyáltalán nem jó kilátás...
I_Isti
2023. október 11. 09:20
Az USA szellemi alapjait két, egymással birkózó erő határozza meg: 1) Az "evangéliumi" (evangelical), bibliai alapú kereszténység, 2) A szabadkőművesség. A keresztény hitélet visszaszorulása az USA-ban azt jelenti, hogy a szabadkőműves szellem nagyobb hatalmat tud venni a világ (eddig) vezető hatalmának polgárai gondolkodásmódjában és viselkedésében. És ezáltal a világon is. A szabadkőművességnek köszönhetjük például a marxizmus tanainak elterjedését, a kommunizmust, a woke ideológiát, a genderizmust, és szinte mindent is, ami a xx századot befeketítette-barnította-vörösítette. Úgyhogy ez az amerikai elvallástalanodás nagyon rossz hír.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!