Mi a hosszú élet titka? – akár 20 évvel is meghosszabbíthatjuk az életünket ezzel a módszerrel

2023. augusztus 11. 11:46

Mivel befolyásolható az élet meghosszabbítása? A következő életmódbeli tényezők mindenképp számítanak: a dohányzás, a drogfogyasztás, valamint a jelentős alkoholfogyasztás elkerülése épp annyira fontos, mint a helyes táplálkozás, vagy a megfelelő mennyiségű alvás.

2023. augusztus 11. 11:46
Az élet meghosszabbítása megvalósítható.
Bárdos Tamás

Az élettartam meghosszabbításához jelentősen hozzájárul a sikeres stresszkezelés, amihez többek között testmozgással is segíthetünk. Mindenek előtt érdemes tisztázni, hogy jelen cikkben szigorúan azon életmódbeli változtatásokról lesz szó, amelyekért mi magunk vagyunk a felelősek. Nem igazán létezik olyan ember, aki ne szeretne a lehető legtovább élni, valamint szinte mindenki egyetért abban is, hogy a hosszú és egészséges élethez bizony több dologra is figyelni kell.

Egy nagy horderejű kutatás eredményeit tárták júliusban az olvasóközönség elé. A felmérést, amely a 2011 és 2019 között gyűjtött kérdőívek és orvosi feljegyzések adataira támaszkodott, az Amerikai Táplálkozástudományi Társaság éves találkozóján ismertették Bostonban.

A kutatás nem kisebb dolgot állít, minthogy néhány életmódbeli változtatással, mint például a rendszeresen hangoztatott helyes táplálkozással, valamint a megfelelő mennyiségű alvással

az emberek több mint 20 évvel meghosszabbíthatják az életüket.

Ez a megállapítás első olvasásra elcsépelt kijelentésnek tűnhet, és a cikk végén közölt konkrét javaslatok sem fognak senkit meglepni, ettől függetlenül kijelenthető, hogy e javaslatokkal bármelyik orvos egyetért.

A tanulmány arra az eredményre jutott, hogy az emberek valószínűleg tovább élnek, ha csak kisebb változtatásokat hajtanak végre, még akkor is, ha ezen változtatásokat 60 éves koruk utánig halogatják.

A kutatók több mint 700 000, 40 és 99 év közötti amerikai ember adatai alapján

gyűjtötték össze az információkat. Naveed Sattar professzor, a Glasgow-i Egyetem orvoskutatója ugyanakkor rámutatott a vizsgálat gyengeségeire is. Kiemelte, hogy a kutatás nem tartalmazott kísérleteket, így az eredmény nem feltétlenül tükrözi a valóságot.

Kritikái ellenére Naveed Sattar professzor mégis tanulságosnak tartja a tanulmányban közölt eredményeket. Állítása szerint kézzelfoghatóan hasznos, ha az emberek jobb életmódbeli szokásokat alakítanak ki, hiszen az eleve csökkentheti a krónikus betegségek kialakulását, valamint segíthet az emberek számára, hogy élvezetesebb és produktívabb életet éljenek.

Amit mindenki érdekel: mi a hosszú élet titka?

A már-már hatásvadász kérdésre egzakt választ is lehet adni. A The Guardian által ismertetett cikk több konkrét tanácsot ad arra vonatkozóan, hogy miként tudjuk meghosszabbítani az életünket. Igaz, nem mond semmi újdonságot, azonban nagy előnye, hogy a háziorvosok unalomig ismételt tanácsait egy csokorba szedi az olvasó számára.

Rögtön a legelső helyen szerepel az egészséges táplálkozás.

Az egészséges étrend kialakítása mellett szintén fontos tényező az is, hogy kerüljük a dohányzást. A rendszeres, megfelelő mennyiségű és minőségű alvást tették a harmadik helyre. A rendszeres testmozgás, valamint az aktív életvitel szintén elengedhetetlen titka a hosszú életnek. 

Az ötödik helyre került a stresszkezelés. A cikk általában, bölcs tanácsként javasolja, hogy kerüljük el a stresszt, vagy ha már stresszhelyzetben vagyunk, akkor azt tudjuk jól orvosolni, konkrétumokkal azonban nem szolgál.

A következő állítás szintén nem fog senkit se meglepni: kerülnünk kell a mértéktelen alkoholfogyasztást is. Az utolsó javaslat alapján pedig elmondhatjuk, hogy nagyon fontosnak számítanak a pozitív társas kapcsolatok.

Magyarok, akik sokáig élnek – de mi a titkuk?

A 95 éves Polgár Sándor Zoltánt is megkeresték már ezzel a kérdéssel, aki a fenti lista több elemét is felsorolta. Véleménye szerint

a testi és lelki egészség érdekében fontos a rendszeres sportolás,

ugyanakkor elegendő hangsúlyt kell fektetni a pihenésre is, ezzel kapcsolatban külön kiemelte, hogy lehetőség szerint ne éjszakázzunk sokat.

Debrecen legidősebb lakosától is megkérdezték ugyanezt. Szatmári Antalné Zsófia rögtön az étkezési szokásairól beszélt a téma kapcsán. Szerinte ugyanis a hosszú élet titka összefügg a jó étkezési szokásainkkal is. „Ha jövőre kérdezik, akkor is ezt mondom, a hosszú élet titka: a puha fehér szalonna erős paprikával meghintve, amit pirítóssal eszek, és egy bögre fekete kávét iszok mellé” – foglalta össze a tapasztalatait.

A 104 éves Zsófia néni másra is felhívta a figyelmet.

Külön kiemelte, hogy még mindig nem hagyta el magát.

Rendszeresen tévézik, rádiót hallgat, és mindenkihez van egy-két jó szava.

Mi lehet a közös azokban az emberekben, akik a százéves kort is megélik?

A hosszú és egészséges életet élő emberek közös vonásait próbálta megtalálni Dan Buettner író, újságíró. A kérdés megválaszolása érdekében olyan földrajzi területekre látogatott el, ahol kimagasló a száz évet is meghaladó életkorú emberek száma.

Ezeket a régiókat szokták kék zónának nevezni.

Ilyen zónákat figyelt meg többek között az olasz Szardínián, a görög Ikárián, valamint a japán Okinaván is.

Az idős emberek közti összekötő kapocs az étkezésben rejlik. Bab, lencse, borsó és csicseriborsó – ezekből a hüvelyesekből fogyasztanak rendszeresen azok az emberek, akik sok esetben megélik a százéves kort is. „Minden kék zónában, ahol jártam, az emberek étrendjének számottevő részét képezték és képzik hüvelyesek”foglalta össze az általa tapasztaltakat Dan Buettner.

Látható, hogy ezen kérdés megválaszolása után is visszajutunk a korábban bemutatott lista egyik alappilléréhez, a legelső pontban ismertetett egészséges táplálkozáshoz. A kutatások, valamint az idős emberek tapasztalatai alapján elmondhatjuk, hogy

azoknak sok közös, egybecsengő pontjuk van,

amelyek megerősítik az evidenciaként kezelt, sokszor hangoztatott tanácsokat.

Nyitókép: LISSAC / BSIP / BSIP VIA AFP

 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alenka
2023. augusztus 13. 13:32
Én már 61 éves vagyok: stresszes élet,rengeteg cigaretta,kevés alvás, egészségtelen ételek ...semmi bajom, hiperaktív vagyok : jó lélekkel, boldogan tovább él az ember ... Kizárva a gonoszság és ármánykodás....
Nehidd El
2023. augusztus 11. 15:32
"hüvelyesek fogyasztása" Casanovávak volt igaza?
ihavrilla
2023. augusztus 11. 14:40
Én annyira stresszelek a hosszú életért, hogy csak rummal tudom csillapítani.
EX_Terminator
2023. augusztus 11. 14:10
1. nem hagyni hogy mások az idegeiddel játsszanak. 2. nem hagyni hogy telebeszéljék a fejed az életjavító csodáikkal. 3. nem hagyni hogy telebeszéljék a fejed a társadalomjavító csodáikkal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!