Kicsit triggerelem a skandináv-modell-hívőket

2023. augusztus 07. 11:23

Aki olyanokat mond, hogy Finnország rendkívül elmaradott ország volt a II. világháborúi végéig, aztán volt valami oktatási csodareform, ami elhozta a Kánaánt, az hülye.

2023. augusztus 07. 11:23
Ambrózy Áron
Ambrózy Áron
Facebook

„A finn gazdasági csoda bizony a 19. század utolsó harmadában született. (Harmadik utasoknak: megképződött.) A csodaszámba menő fejlődésüket három tényezőre alapozták: vámunió Oroszországgal; az evangélikus egyház és a svéd alkotmányosság megőrzése.

Oroszország ugyanis meglehetősen nagyvonalú volt a Finn Nagyhercegséggel, nem úgy, mint később a tapló szovjetek. Ugyanez igaz a balti autonóm tartományokra. A finnek megőrizhették a birodalmon belül a saját közpolitikai berendezkedésüket, közben az evangélikus egyház végezte közoktatás gyakorlatilag felszámolta az írástudatlanságot, egészen a legapróbb falvakig. És az oroszok nem vámolták a finn termékeket, ezért Nyugat-Európa tőkebefektetései záporoztak Finnországba. Míg pár évvel korábban a nyersfa és a brit árbocosokra szánt kátrány volt az egyetlen exportcikkük, hirtelen komoly feldolgozóipari kapacitások születtek a semmiből. Ekkor indult meg a városiasodás is. És a termékeiket vámmentesen a cári Oroszoroszágban értékesítették, amire másoknak nem volt lehetőségük, így aki ott akart nagy manit keresni, az a finneknél fektetett be.

Nos, röviden ennyi a titok. Aki egyébről hadovál, meg olyanokat mond, hogy Finnország rendkívül elmaradott ország volt a II. világháborúi végéig, aztán volt valami oktatási csodareform, ami elhozta a Kánaánt, az hülye.

(Tök érdekesek tudnak lenni a 19. századi európai export-import statisztikák.)”

Nyitókép: MTI/AP/Lehtikuva/Antti H'm'l'inen

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
paater-gregor
2023. augusztus 19. 17:08
"skandináv-modell-hívőket" skandináv + modell + hívő skandinávmodell-hívő Akh. 141.b) Vö.: hajlítottbútor-gyár
Fed74
2023. augusztus 09. 11:15
Kilóg a fideszfasz a szádból kutya!
tapir32
2023. augusztus 07. 17:01
A skandináv országokban a média 80-90% -ban baloldali. Az emberek 80-85% -a elhiszi amit a média terjeszt. Ez, azt jelenti, hogy egy homogén gondolkodás nélküli tömeget sikerült előállítani. A demokráciának pedig esélye sincs! Felszámolták, formálissá vált. Németországban alig jobb a helyzet. Mo-n a népesség kb. 25% hisz a médiának! A többségnek fenntartásai vannak. Kritikus hozzáállás!!!
Sany Xepi
2023. augusztus 07. 15:53
🔷Kérdés, Orosország nélkül meddig jutottak volana? Jó, csak halkan kérdezem, mert pc Oroszországot tényezőként említeni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!