Megszerezte első polgármesteri tisztségét az AfD

2023. július 02. 20:52

Hannes Loth a szavazatok 51,13 százalékát nyerte el Raguhn-Jeßnitz-ben.

2023. július 02. 20:52
null

Megszerezte első polgármesteri tisztségét az Alternatíva Németországnak (AfD) német ellenzéki párt egy Szász-Anhalt tartományi településen vasárnap tartott önkormányzati választáson. Az AfD a volt NDK területén fekvő tartomány egy kisebb településén, a nagyjából kilencezer lakosú Raguhn-Jeßnitz-ben aratta első polgármester-választási sikerét.

Jelöltje, Hannes Loth a szavazatok 51,13 százalékával nyerte el a tisztséget

a hivatalos előzetes végeredmény szerint. Ellenfele, a független Nils Naumann a szavazatok 48,87 százalékát gyűjtötte össze a vasárnapi második, döntő fordulóban.   

A Kereszténydemokrata Unió/Keresztényszociális Unió (CDU/CSU) jobbközép pártszövetségtől jobbra álló AfD az utóbbi hónapokban folyamatosan erősödött, országos választói támogatottsága 19-20 százalékos, megelőzve a legnagyobb kormánypártot, a 18-19 százalékon álló szociáldemokratákat (SPD). Az AfD így előlépett Németország második számú politikai erejévé, egyedül az ugyancsak ellenzéki CDU/CSU támogatottsága nagyobb, 26-28 százalékos.    

A 2013-ban alapított párt 2017-ben jutott be a szövetségi parlamentbe (Bundestag), eddigi legnagyobb önkormányzati választási sikerét pedig egy hete, június végén érte el a Szász-Anhalttal szomszédos, szintén a volt NDK területén fekvő Sonneberg járásban tartott közigazgatási vezető (Landrat) választáson.

(MTI) 

Nyitókép: Az Alternatíva Németországért támogatói egy 2014-es kampányeseményen (forrás: Shutterstock)

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mokány
2023. július 03. 10:46
Palagáz
mokány
2023. július 03. 10:45
Nicht beszarren .
P.Gy.
2023. július 03. 07:48
Nem kell csodálkozni ezen. Jelenleg az AFD Németországban nem a szélsőjobb, hanem " A jobboldal". Sajnos a hagyományos mérsékelten jobboldali pártok annyira balra tolódtak, hogy a jobboldali választóknak ez maradt az alternatíva.... A "cukiság, meg elfogadás" versenyben előkelő helyen van a CDU, de egy konzervatív szavazót ez rohadtul nem érdekel... Engem sem. Gratulálok a győzelemhez!
Bitrex®
2023. július 03. 07:39
Wehret den Anfaengen! 1933-ban sem gondolta volna senki.... Mindjárt jönnek a hivatásos rettegők.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!