Jönne a proteinbomba Brüsszelből, de a rovarok nem tartoznak az iszlám által engedélyezett élelmiszerek közé

2023. február 03. 15:53

A katari egészségügyi minisztérium arra reagált, hogy az EU eddig négy rovart fogadott el új élelmiszerként.

2023. február 03. 15:53
null

A rovaralapú termékek nem felelnek meg az iszlám által megengedett (halal) étkezés szabályainak, ezért tilos azok fogyasztása – írta csütörtök esti közleményében a katari egészségügyi minisztérium.

Az Öböl Menti Arab Államok Együttműködési Tanácsának (GCC) szabályozásai és az illetékes vallási hatóságok véleménye alapján tilos a rovarok vagy a rovarfehérjéket tartalmazó élelmiszerek fogyasztása – pontosított a minisztérium. 

A közlemény szerint a bejelentést az indokolta, hogy egyes országok elfogadták a rovarok élelmiszerként való hasznosítását. Az Európai Bizottság például január elején engedélyezte a lisztkukac és a házi tücsök étkezési célú felhasználását. Az Európai Unió eddig négy rovart fogadott el új élelmiszerként.    

A rovarok régóta olcsó fehérjeforrást jelentenek a világ bizonyos közösségei számára, és fogyasztásuk alternatívát jelenthet a hússal, valamint egyéb, az üvegházhatású gázok mértéktelen kibocsátásával járó élelmiszerekkel szemben. Muszlim teológusok szerint az iszlám nem tiltja egyértelműen a rovarok fogyasztását. A hittudósok többsége halal, azaz megengedett élelmiszernek tartja a sáskát, mert a Koránban említést tesznek róla, míg mások tisztátalan állatoknak tekintik a rovarokat.

(MTI) 

Nyitókép: Facebook

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kulszek
2023. február 09. 18:44
A vakbélgyulladást mostanig legtöbb esetben a disznóbőrből a kemény szőrök, az alma magja körüli magház és hasonló emészthetetlen dolgok okozták. A kérődzőknek a cellulóz emésztésére szolgáló gyomor van ott ahol nekünk a vakbél. Az ember nem képes füvet és hasonló cellulóztartalmú növényi tápokat fogyasztani, mert az arra szolgáló gyomor elsorvadt. Minden ilyesmit arra a kis helyre gyűjt össze a bélmozgás ahol lennie kéne és szúr, irritál, begyullad, végül befertőződik és műtéti beavatkozás hiányában bekövetkezik a halál. A rovarok kitinje a cellulózhoz hasonló anyag. Amíg alaposan megőrölt, por alakban kerül a szervezetbe, addig csak ballaszt-anyag, mint a zöldségek rostjai, még segíti is az emésztést azzal hogy rátapadnak a bacik és távoznak. Viszont sült rovarokat fogyasztani az más. A részlegesen, fogak által zúzott kampók, horgacskák bele fognak akadni a bélbolyhokba. Kész az irritált bélszindróma. Gyakori orvosi felügyelet, gyógyszer szedés marékszámra. Allergia erre és arra. A vakbélgyulladás is garantált. Ez azzal egyenértékű mintha valaki csak sült töviseket enne. Evett már valaki sült kaktuszt? Nem vagyok szakember, de gondoljátok meg, még egyszeri kóstolgatás is nagy veszélyt jelent nemhogy a rendszeres fogyasztás. Én bojkottálni fogok minden céget amelyik ilyen veszélyes terméket a piacra dob. Ez az egyetlen hatékony védekezés ebben a profit-éhes világban. Ajánlom nektek is.
hegyaljai
2023. február 04. 20:36
A fő baj már megint a társadalom mérnökösködés, a vak küldetéstudattal párosítva. Ők tudják, hogy mi lenne nekünk a jó. Ők tudják, hogy mivel lehet megmenteni a Földet. Ezt már-már az "egyedül üdvözítő vallás dogmájának" szintjén harsogják a pofánkba. Bizonyára vannak az egészségre nem káros, fogyasztható rovarok, de vizsgálat vagy fehérje, energia mérleg nélkül kijelenteni, hogy a rovarevés általában jó, és hasznos az hiba. Most is vannak az élelmiszerekben rovarszármazékok, de ezeket évezredek óta fogyasztjuk. (méz, kárminvörös, sellak) https://www.penzcentrum.hu/vasarlas/20230204/ezekben-az-elelmiszerekben-mar-most-is-van-rovar-pick-tuc-tibi-szamos-is-a-listan-1133710
Odone Ricci
2023. február 04. 16:58
Akkor talán megkimélik az iskolai menzákat, ahol sok muzulmán gyerek étkezik. Már most is hetente van cous cous, semmi disznóhús, semmi mortadella, sonka.
Akitlosz
2023. február 04. 12:51
Jól jellemzi az EU sikerét, ha már a muzulmán világ is vonzóbb nála. Valamilyen nagyon erős nyomás lehet a háttérben, hogy többségükben normális emberek által lakott országok az EU tagjai akarnak lenni, még Magyarország is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!