Ezt érdemes figyelni: az amerikai választás izgalmas összecsapásai

2022. november 08. 12:56

Csodadoktor, csodapolgármester, macskaalomba pisilő gyerekek és leszerelt rendőrség – furcsaságokból idén sincs hiány az amerikai félidős választásokon. Körképünk a billegő államokból!

2022. november 08. 12:56
null
Greczula Levente László

November 8-án a szokásosnál is nagyobb figyelem irányul majd az Egyesült Államokra, ahol félidős képviselőházi és szenátusi választásokat tartanak (és még egy sor másik voksolást is). Joe Biden elnök és pártja, a képviselőházban és végső soron a szenátusban is többségben lévő demokraták számára fontos mérföldkő ez a választás – a rájuk nézve legkedvezőtlenebb forgatókönyv megvalósulása esetén

a törvényhozás mindkét kamarájában elveszíthetik a többségüket.

Habár Joe Biden két évvel ezelőtt részben azzal az ígérettel nyerte meg az elnökválasztást, hogy igyekszik majd betemetni az Egyesült Államok közéletét átszelő árkokat, ez eddig egyelőre nem valósult meg.

Az egyre rosszabb bőrben lévő amerikai nemzetgazdaság, a terjedő fegyveres erőszak és bűnözés vagy a művi terhességmegszakításhoz kapcsolódó jogszabályok megváltoztatása mind olyan témák, amelyek újabb és újabb politikai vitákat generálnak a tengerentúlon, s amelyek ezen a voksoláson is döntő fontosságúnak bizonyulhatnak majd.

 

Csaltak-e a demokraták a 2020-as elnökválasztáson?

Vajon a novemberi amerikai félidős választásokon is felmerül-e majd a csalás gyanúja? 

 

Az Egyesült Államokban működő közvélemény-kutató intézetek munkáját a nem túl távoli múlt elnökválasztásai során (után) számos kritika érte, mert gyakran nem tudták pontosan előrejelezni a várható végeredményt. Bizonytalansági faktor természetesen mindig van a hasonló felméréseknél, így nem lehet teljesen készpénznek venni az általuk jósoltakat.

A The Cook Political Report és a Politico amerikai kiadása által közölt felmérések – előbbi október utolsó hetében, utóbbi november első hetében látott napvilágot – alapján mindenesetre körülbelül az alábbi térképen látható végkifejlet várható a választáson.

 

 

A szenátusi választásokra térve: természetesen idén is van pár billegő állam – swing state –, ahol a felmérések nem tudtak egyértelmű győztest prognosztizálni. A térképen ezeket sárga színnel jelöltük, ezekben az államokban hibahatáron belül van a demokrata és a republikánus párti jelöltek támogatottsága.

Arizona

Az Egyesült Államok délnyugati részén található Arizona állam sokáig egyfajta republikánus bástyának számított, de azok az idők már elmúltak. A Grand Canyon államát 2020-ban – vékonyka többséggel ugyan, de – elvitték a demokraták, ami mély nyomokat hagyott a Grand Old Partyban.

A dél felől Mexikó határolta Arizonában 7,1 millióan élnek, ebből 1,6 millióan a fővárosban, Phoenixben. Az itteni voksolás legfontosabb csatatere Maricopa megye, amelyben Phoenix is található, hiszen errefelé él a legtöbb regisztrált választó – akiknek körülbelül egyötöde spanyol ajkú. Ez a csoport hagyományosan a demokratákat támogatta, számuk növekedése pedig a maricopai eredményeket is befolyásolja.

A republikánusok Blake Masterst jelölték szenátornak, kormányzójelöltjük pedig Kari Lake. Mindkét jelölt kétségbe vonta a 2020-as választások tisztaságát, s bár

Masters eredetileg nem tűnt úgy, hogy veszélyt jelentene Mark Kelly demokrata szenátor székére,

úgy néz ki, szerencséje volt: Lake viszonylag ügyesen szerepel a kormányzóválasztási kampányban, a republikánusok népszerűsége pedig országszerte nő, s így Masters számai is javulni kezdtek. A Politico szerint a demokrata Kelly továbbra is egy százalékpontos előnyben van Mastersszel szemben.

Georgia

Az amerikai Mély Dél centrumában, Georgiában már hozzászokhattak ahhoz, hogy választáskor minden szem az államra szegeződik. Az olvasó emlékezhet, hogy a 2020-as elnökválasztás során is fontos és csak nagy nehezen megnyert trófea volt a délkeleti állam a demokraták számára – akik 1992 óta először tudtak itt nyerni abban a versenyszámban.

A szenátusi választás során a 2021-ben szenátorrá választott Raphael Warnocknak kell megvédenie mandátumát a trumpistának számító egykori amerikaifocista Herschel Walkerrel szemben. Warnock korábban baptista lelkipásztorként szerzett magának népszerűséget, amit most egy teljes szenátori ciklusra szeretne váltani.

Herschel Walker kampánybeszédet tart, Nikki Haley (b) egykori ENSZ-nagykövet hallgatja. Fotó: NATHAN POSNER / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP
Herschel Walker kampánybeszédet tart, Nikki Haley (b) egykori ENSZ-nagykövet hallgatja. Fotó: NATHAN POSNER / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Herschel Walker

 

Walker, aki running backként a nyolcvanas-kilencvenes évek legendás Dallas Cowboysában is megfordult, szenátorjelöltként egyelőre elég vegyes teljesítményt nyújt – például azt állította magáról, hogy korábban FBI-ügynökként működött, miközben nem is volt meg ehhez a megfelelő végzettsége. A georgiai választók mindenesetre kedvelhetik, mert a felmérések ennek ellenére jelenleg 0,4 százalékos, szóval gyakorlatilag kimutathatatlan előnyt jósolnak neki.

Georgiában egyébként a kormányzóválasztás is izgalmas, itt ugyanis a 2018 óta hivatalban lévő republikánus Brian Kemp néz farkasszemet Stacey Abramsszel.

Kemp azzal szerzett magának hírnevet, hogy nyilvánosan is elhatárolódott Donald Trump választási csalásos narratívájától

– amire válaszul a trumpista tábor egyébként rá is indította Brad Raffenspergert az előválasztáson. Kemp azt az akadályt sikerrel vette, a felmérések alapján pedig Abrams legyőzésére is mutatkozik esélye.

Nevada

Nevadáról alighanem Las Vegas és a kaszinók jutnak a legtöbbek eszébe, illetve beugorhat a Viva Las Vegas című dal is, ami az azonos című filmben szerepelt. Ebben Elvis megpróbálja elcsábítani a kor egyik szexilányát, a csinos Ann-Margret Olssont (és egyébként a filmen kívül is), de a Királynak bizony meg kell küzdenie a hölgy kegyeiért – s a történelmi tapasztalatok azt mutatják, hogy a politikusoknak sem különösebben könnyű megnyerniük maguknak a nevadaiakat, érkezzenek bár a republikánusoktól vagy a demokratáktól.

Nevada – jegyzi meg a CNN összeállítása – 2016 kivételével eddig mindig az éppen aktuális győztes elnökjelölté lett, amit az utóbbi választásokat tekintetve értelmezhetünk úgy, hogy a sivatagi állam alapvetően a demokratákhoz húz. A jelenleg versenyben álló demokrata szenátor, Catherine Cortez Masto és párttársa, a kormányzó Steve Sisolak viszont mégis aggódhat, mert a republikánusok, Adam Laxalt és Joe Lombardo szorosan a nyomukban vannak, sőt, bizonyos kutatások Laxaltet előnyben is látják.

A 3,1 millió lakosú Nevada lakosainak többsége a Clark megyei Las Vegasban és a környező elővárosokban él, így a választást ők döntik majd el. A Clark megyeiek általában a demokratákra voksolnak, de mivel a koronavírus-járvány megelőzésére hozott intézkedések lényegében ellehetetlenítették a kaszinóváros működését, az ott dolgozóktól kezdve a különböző gazdasági szereplőkig

sokan szeretnék megbüntetni a kormányzó demokratákat.

New Hampshire

Az Amerika legrégebben gyarmatosított, angolszász hagyományokat őrző New England északkeleti részén található, aprócska New Hampshire hagyományos billegő államnak számít, igaz, az elmúlt húsz évben elnökválasztáson nem született itt republikánus győzelem. Sőt: két éve Biden magabiztos győzelmet aratott az erdőségeiről ismert államban.

A demokrata párti Maggie Hassan szenátor hosszú ideig viszonylagos előnyben volt a felmérésekben republikánus kihívójával, Don Bolduckal szemben, de ez a múlt hét végére elpárolgott, a két jelölt támogatottsága közötti különbség egy százalékon belül mérhető. A tábornokból lett politikus Bolduc eredetileg nem tűnt valami veszélyesnek, ezért a demokraták eredetileg nem is ellene kampányoltak az előválasztás során, hanem a potensebbnek gondolt ellenfeleket támadták, hogy végül ő győzzön.

Bolduc, aki kétségbe vonja a 2020-as elnökválasztás tisztaságát és eredményeinek kötelező erejét, az amerikai iskolai gendervita kapcsán azt kezdte el terjeszteni,

hogy New Hampshire-ben az egyik iskolában megengedik a gyerekeknek, hogy macskák módjára alomba végezzék a dolgukat.

Bár ez valószínűleg nem igaz, a jelöltnek azért hozott némi népszerűséget – Don Bolduc ráadásul a republikánusok országos előretöréséből is profitálhat. Mivel ebben az államban nem olyan népszerű a levélszavazás, sok majd a pillanatnyi közhangulaton is kedden.

Pennsylvania

A hagyományosan inkább a demokratákhoz húzó Pennsylvaniában őrült versenyre lehet készülni kedden. Az államot 2016-ban elvitte Donald Trump, 2020-ban pedig elvesztette – de helyi hívei ezt csak igen nehezen emésztették meg.

A demokraták a szuperjófejre pozícionált John Fettermant indítják a szenátusi választáson. Fetterman egy tönkrement iparvárosban, Braddockban lett polgármester 2006-ban, ahol jelentős médiafigyelem mellett igyekezett különböző módokon megelőzni a város további pusztulását – vegyes eredményekkel. 2018-ban Pennsylvania kormányzóhelyettesévé választották, ebben a minőségében

leginkább a Trumpnak történő beszólogatással és a fű legalizálásának elérésével volt elfoglalva.

De a republikánusoknak sincs ám galambepéje, ha kisebbfajta celebek indításáról van szó: ők a török származású Mehmet Özt jelölték a megüresedett szenátori pozícióra. Öz, szakmáját tekintve szívsebész, akkor tett szert országos ismertségre, amikor rendszeresen meghívták a The Oprah Winfrey Showba egészségügyi szakértőnek. A műsor készítői felajánlották neki, hogy vele is szívesen csinálnának egy sorozatot, amire Öz igent is mondott, s így indult a The Dr. Oz Show, amiben egyszer még Donald Trump is vendégeskedett.

Merthogy Dr. Oz bizony szereti Trumpot, Trump meg szereti Dr. Ozt, akit afféle tanácsadónak is megtett elnöksége során. Pedig Dr. Ozt sokan kritizálták amiatt, hogy hülyeségeket és áltudományos módszereket reklámoz a műsorában. Az orvosként egyébként elég sikeres Öz szenátorjelöltként is sikeres lehet, bár előnye gyakorlatilag kimutathatatlan, 0,1 százalékpontos Fettermanhez képest.

Mehmet Öz kampányát Donald Trump is támogatja. Fotó: ED JONES / AFP
Mehmet Öz kampányát Donald Trump is támogatja. Fotó: ED JONES / AFP

 

Érdekes lesz a kormányzóválasztás is, ahol a republikánus Doug Mastriano igyekszik legyőzni Josh Shapirót. Mastriano is vonalas trumpistának számít, aki

a mai napig sem hajlandó elfogadni, hogy 2020-ban nem Trump nyerte meg az elnökválasztást.

Kettejük közül Shapiro az esélyesebb a kormányzói tisztség elnyerésére, de a verseny itt is szoros – a demokrata párti jelöltek elsősorban Philadelphia és Pittsburgh környéki bázisában reménykedhetnek, a GOP jelöltjei inkább vidéken szerezhetnek több szavazatot.

Wisconsin

A kétharmad magyarországnyi méretű Wisconsint is rendszeresen a billegő államok között szokás említeni. 2016-ban hajszállal ugyan, de elhozta Trump, négy évvel később egy még vékonyabb hajszállal pedig elvesztette – a hazánkban is népszerű Green Bay Packers otthona hagyományosan inkább a demokraták felé húz, ám most a republikánus Ron Johnsonnak kell megvédenie a mandátumát a demokrata párti Mandela Barnesszal szemben.

Wisconsin a közelmúltban többször is a médiafigyelem középpontjába került. Az olvasó emlékezhet a kenoshai zavargásokra, amelyek világhírűvé tették Kyle Rittenhouse-t, akit végül nem ítéltek el az amerikai szélsőbaloldal legnagyobb sajnálatára. Ez az ügy azért érdekes, mert

Barnes korábban kacérkodott a rendőrség finanszírozása megkurtításának gondolatával

(ez ugye a George Floyd-ügy kapcsán vált divatos követeléssé a politikai spektrum bal oldalán).

 

Rittenhouse-ítélet: újra forrong Amerika

Bűnösnek bélyegezték, ártatlanként mentették fel: a Kyle Rittenhouse-ügyben született ítéletet követően forrongani kezdett az amerikai közvélemény és média.

 

A felmérések egyelőre a trumpista Johnson győzelmét tartják valószínűbbnek, körülbelül három százalékponttal áll kihívója előtt – de hibahatáron belül. Szorosabb lehet a verseny a kormányzói székért, itt a Trump támogatását élvező Tim Michels igyekszik megszorongatni Tony Everst, aki elsősorban a városi szavazók szimpátiájára számíthat majd.

Izgalmakból tehát nem lesz hiány a keddi nap folyamán az óceán túlpartján. A verseny olyan kiélezett, hogy zárszó gyanánt itt már csak a focimeccsek előtti ködszurkálásokhoz hasonló bölcsességeket tudnék írni, de ettől most megkímélném az olvasót.

Az biztos, hogy

a Mandineren kiemelt figyelmet fordítunk most a félidős választásnak

– élő közvetítéssel, infografikákkal, s persze az eredmények értelmezésével is. Tartsanak velünk!

 

A nyitóképen: Fetterman kampányát Obama és Biden is megtolták. Fotó: ED JONES / AFP

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Házam Hazája
2022. november 08. 23:48
Az index fő híre ilyenkor: https://index.hu/belfold/2022/11/08/furjes-balazs-baranyi-krisztina-vita-sajtoszabadsag-pesti-sracok-egyenes-beszed/
nuknuk
2022. november 08. 14:35
Hányinger volt Obamaki meg hányinger Hugyos Jóska is.
Józsi6
2022. november 08. 14:18
Republikánosok! Csak úgy, ahogy ellestétek a demokratáktól. Nem kell szégyellni ! Ez a jövő !
makapaka2
2022. november 08. 14:05
Hajrá Republikánusok! Legyen vége a háborúnak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!