Horst Seehofer a kitoloncolások újraindulásáról beszélt

2021. augusztus 03. 09:14

A szövetségi belügyminiszter a járványügyi lezárások megszűntével újból szorgalmazni fogja az illegálisan Németország területén tartózkodók kitoloncolását.

2021. augusztus 03. 09:14
null

Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter a Bild am Sonntagnak adott interjújában kijelentette, hogy a járványügyi lezárások megszűntével újból szorgalmazni fogja az illegálisan Németország területén tartózkodók kitoloncolását, különösen azokét, akik súlyos bűncselekményeket követtek el. Seehofer a 2018-as hivatalba lépésekor elköteleződött a kitoloncolások felpörgetésével, de a járvány miatt leálltak ezekkel a műveletekkel, mert a gyakorlatban nem voltak kivitelezhetők. A tálibok előretörése és a harci cselekmények ellenére Afganisztánba is kitoloncolják az afgán állampolgárokat. Ez belpolitikai konfliktust okoz, mivel az SPD ellenzi az Afganisztánba történő kitoloncolást. Robert Habeck (Zöldek) a FAS-ban követelte, hogy újra vezessék be a 2019 végén megszűnt általános kitoloncolási tilalmat Afganisztánba, míg Christian Lindner (FDP) épp ez ellen szólalt fel. Véleménye szerint Habeck kijelentése biztosan nagyon nemes szándékot takar, de a Zöldek elnöke nem gondolta végig, egy ilyen lépés hogy megerősítené az embercsempész hálózatokat. Lindner ehelyett azt sürgeti, hogy Angela Merkel kormánya támogassa az Afganisztánnal határos országokat, nehogy megismétlődjenek a 2015-ös folyamatok.

Seehofer az ország önkéntes elhagyását is ösztönözné azzal, hogy a súlyosabb bűncselekmények miatt kiszabott büntetések egy részét elengednék, ha az illető önként visszatérne a hazájába.

Ugyanebben az interjúban Seehofer bírálja Kurz osztrák kancellárt, aki szerint az iszlámnak, „ennek a beteg ideológiának” nincs helye Európában (5605/BER/2021). Seehofer szerint Kurz, ha ezt gondolja, EU-s szinten is intézkedjen. A Bizottság ugyanis a menekültügyi csomag kidolgozása után gyakorlatilag megnémult, mert nem tud mit kezdeni néhány EU-tagország egoizmusával, amibe az osztrákok is beletartoznak. Németországnak jelenleg egyedül Franciaországgal van megbízható menekültügyi együttműködése, de az nem elég.

Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ptrfarkas43
2021. augusztus 03. 17:04
Az egészben az a legdurvább, ha nálunk regisztráltak volna mint ahogy eredetileg tervezték, ide tolnák vissza.
rókabácsi
2021. augusztus 03. 14:32
már neki vége! totál mindegy mit mond!
Gintonic68
2021. augusztus 03. 12:56
Megint egy semmi nyilatkozat!! Szégyen, szégyen.... Amikor volt vírus, akkor is többet hordtak be repülővel, mint amennyit ki tudtak/akartak rakni!!
mucsay
2021. augusztus 03. 12:54
a németek még elhisznek ennek bármit?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!