Egy héten belül már a második miniszter távozik a szlovák kormányból

2021. március 17. 15:59

Elfogadta Milan Krajniak szlovák munka-, szociális és családügyi miniszter lemondását a szlovák államfő Pozsonyban szerdán.

2021. március 17. 15:59
null

Milan Krajniak, aki a négypárti szlovák kormánykoalíció második legnagyobb pártja, a jobbközép Család Vagyunk (Sme rodina) párt jelöltjeként vezette a szaktárcát, hétfőn jelentette be, hogy távozik posztjáról.    

Krajniak lemondása viszonylag váratlan volt, tekintve, hogy a kormánykoalícióban – amelyben hetek óta feszült a légkör, és több miniszter, sőt a kormányfő leváltása is szóba került – az ő esetleges távozása korábban nem volt terítéken.

Távozását azzal indokolta, hogy pártja így akarja demonstrálni, mennyire érdekelt a koalíciós válság mihamarabbi rendezésében.

A tárca vezetését Krajniak távozása után ideiglenesen az ugyancsak a Család Vagyunkhoz tartozó kormánytag, Andrej Dolezal közlekedésügyi miniszter veszi át.

Feszültebb a hangulat a kormánykoalíción belül

Közben továbbra sem oldódott, sőt, ha lehet, még feszültebbé vált a hangulat a kormánykoalíción belül. A koalíció két kisebb, liberális pártja, a Richard Sulík vezette Szabadság és Szolidaritás (SaS), illetve a Veronika Remisová vezette Emberekért (Za ludí) hétfőn távozásra szólította fel Igor Matovic kormányfőt, belengetve annak lehetőségét, hogy

amennyiben követelésük nem teljesül, nem zárják ki a kilépést a kormányból.

Már pénteken, éppen ennek a két pártnak a követelése nyomán távozott posztjáról a legnagyobb kormánypárt, az Igor Matovic vezette, centrista Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) által a posztra jelölt Marek Krajcí egészségügyi miniszter.    

A gazdasági tárca vezetője is távozhat

Szerdán a kormány liberális pártjainak a kormányfő távozását célzó nyomásgyakorlása tovább folytatódott. A TASR közszolgálati hírügynökség jelentése szerint ugyanis Richard Sulík, aki a gazdasági tárca vezetője is egyben, a kabinet ülése után közölte: ez a kormányülés volt az utolsó, amelyen részt vett, s a jövő hét elején bejelenti lemondását, amit majd az SaS által jelölt többi miniszter is követni fog. Sulík hétfőn még azt mondta,

jövő hét szerdáig várnak azon követelésük teljesülésére, hogy Igor Matovic távozzon a miniszterelnöki székből.

Sulík ugyanakkor szerdán kijelentette azt is, hogy továbbra is nyitottak a tárgyalásokra. A szlovák hírügynökség szerdán idézte az Emberekért párt igazságügyi miniszterének, Mária Kolíkovának a kabinet ülése után tett azon kijelentését is, miszerint „nem tudja elképzelni a koalíció jövőjét az SaS nélkül”.    

Igor Matovic vs. Richard Sulík

A szlovák kormánykoalíción belül hetek óta feszült a helyzet az egyes pártoknak a járványkezelésről alkotott részben különböző elképzelései, illetve Richard Sulík és Igor Matovic személyes konfliktusa miatt. A helyzet azután mérgesedett el még inkább, hogy a kormányfő a liberálisok ellenében úgy döntött, hogy Szlovákia vásárol a koronavírus elleni Szputnyik V orosz vakcinából. A négypárti szlovák kormánykoalíció a parlamentben akkor is megőrizné többségét, ha a három kisebb kormánypárt bármelyike kilépne a koalícióból, két párt kilépése esetén azonban már elveszítené.

(MTI)

Kép forrása: Milan Krajniak Facebook-oldala 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Locomotive
2021. március 17. 19:35
"Bárcsak Mo-on is egy olyan kormány kezelné a járányhelyzetet, mint Szlovákiában."
ptrfarkas43
2021. március 17. 18:50
A ballib ott tesz keresztbe ahol tud, miközben oltási terv átprogramozást követelnek, vissza akarják küldeni az Orosz vakcinát, mintha nem a vakcinahiány lenne a probléma.
Isten jobb keze
2021. március 17. 18:37
A mi minisztereinknek sem, erkölcsi érzékük nincs erre, de van nekik rinocérosz vastag bőr az arcukon! Tehát, itt ilyen soha a az életbe nem fog előfordúlni!
gyaloggos
2021. március 17. 18:21
S MI LENNE 6+ párt, akármy kormányzása esetén? Hm....? AMÚGY meg ott is a két liberális kis párt a legnagyobb szarkeverő! ÓVAKODJ A LIBERÁLBALFASZOKTÓL!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!