A portugál elnök visszadobta az eutanáziatörvényt

2021. február 18. 21:04

Marcelo Rebelo de Sousa portugál elnök a január végén elfogadott eutanáziatörvény felülvizsgálatát kérte az alkotmánybíróságtól csütörtökön.

2021. február 18. 21:04
null

Az államfő közleménye szerint a törvény túlságosan pontatlan, és ezzel jogbizonytalanságot teremthet. Rebelo de Sousa hozzátette, hogy „a szabályozás kérdéseket vet fel egy ennyire összetett és vitatott ügy alkotmányosságát illetően”. Az ország alkotmánya az emberi élet szentségéről rendelkezik, ugyanakkor a terhesség művi megszakítása már 2007 óta engedélyezett.    

A portugál parlament január 29-én nagy többséggel törvényesítette az eutanáziát az erről szóló jogszabály majdnem egy éven át húzódó vitáját követően. Portugália a hetedik ország lenne a világon, ahol engedélyezik a végstádiumban lévő betegek részére az orvos segítségével alkalmazott kegyes halált.    

A törvény értelmében 18 év feletti betegek kérhetnének orvosi segítséget a halálhoz,

akkor, ha már végstádiumban vannak, és állandó és elviselhetetlen fájdalomnak vannak kitéve – kivéve, ha a mentális állapotuk nem teszi lehetővé egy ilyen döntés meghozatalát.    

Az eutanázia csak a portugál állampolgárok, valamint az országban törvényes lakhellyel rendelkezők számára engedélyezett,

így kívánják megakadályozni, hogy külföldiek ebből a célból Portugáliába utazzanak. A törvényhozás egy újabb többségi szavazással felülbírálhat egy esetleges elnöki vétót.    

A katolikus többségű Portugália, amely 20. századi történelmének jelentős részét a 1974-es szegfűs forradalomig fasiszta diktatúrában élte le, azóta számos liberális reformot hajtott végre az emberi jogok területén. 2007-ben legalizálták a művi terhesség-megszakítást és 2010-ben engedélyezték az azonos neműek házasságát.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA-LUSA/Mario Cruz

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2021. február 19. 19:57
én mondtam, h alkotmányellenes...
dglaj
2021. február 19. 14:08
Aki a liberalizmus útjára lép, előbb-utóbb mindent felad, ami emberi...
Bradanek
2021. február 19. 13:57
Ahol erőltetett bevándoroltatás van, ott felesleges az eutanázia.
flesh ripper
2021. február 19. 07:04
ŐNSORSRONTÓ NÁCIÓ.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!