Őrizetbe vették Julian Assange-t

2019. április 11. 12:45

A rendőri egységeket Ecuador nagykövete személyesen hívta be a diplomáciai képviselet épületébe – közölte a londoni rendőrség.

2019. április 11. 12:45

 Őrizetbe vette a Scotland Yard csütörtökön Julian Assange-t, a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítóját, aki hét éve Ecuador londoni nagykövetségén tartózkodott.

A londoni rendőrség bejelentése szerint a rendőri egységeket Ecuador nagykövete személyesen hívta be a diplomáciai képviselet épületébe, miután az ecuadori kormány visszavonta az Assange-nak korában megadott menedékjogot.

A Scotland Yard közleménye szerint a WikiLeaks 47 éves alapítóját egy londoni rendőrőrsre szállították.

A svéd ügyészség megszüntette ugyan az Assange ellen nemi erőszak gyanúja miatt folytatott nyomozást, a londoni Westminster kerület magisztrátusi bírósága azonban fenntartotta a letartóztatási parancsot a szabadlábon védekezés fejében megszabott bírósági megjelenési kötelem megszegése miatt. Ez a brit törvények alapján önmagában is bűncselekmény, amelyért egy évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

(MTI)

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2019. április 11. 18:27
Most rakd össze ugyanezt Juhász Péterrel, Budapesttel, és egy tetszőleges fővárosi nagykövetséggel. Aztán engedd el a fantáziád, hogy reagálna rá a hazai, amúgy túlnyomórészt ellenzéki média!
korona
2019. április 11. 14:55
(bemásoltírás)világhelyzete------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- SZÓLÁS- ÉS GONDOLATSZABADSÁG SORSA LEGSÖTÉTEBB PILLANAT A SZÓLÁSSZABADSÁG SZÁMÁRA! Julian Assange-t, a Wikileaks alapítóját a britek letartóztatták Londonban és kiráncigálták Ecuador nagykövetségéről, ahol az elmúlt 7 évet menedékként és félig fogságban töltötte! Az utcára nem léphetett azóta, hiszen, ha a kikerült volna, a Scotland Yard és az MI6 azonnal örizetbe vette volna és kiadja a CIA-nak és Washingtonnak! A brit főváros rendőrsége (The Metropolitan Police) közleményben tudatta csütörtökön, hogy őrizetbe vették a Wikileaks alapítóját és a lehető leghamarabb a Westminsteri Kerületi Bíróság elé állítják titkos amerikai iratok kiszivárogtatása miatt. Sajid Navid brit belügyminiszter Twitteren erősítette meg Assange letartóztatásának tényét és köszönetet mondott Ecuadornak az együttműködésért. Alan Duncan brit külügyminiszter pedig azt közölte, Assange őrizetbe vételét a két ország közötti hosszas párbeszéd előzte meg. A Scotland Yard közleménye szerint a WikiLeaks 47 éves alapítóját egy londoni rendőrőrsre szállították. Assange elfogásáról egy videó is felkerült a Twitterre. Ecuador visszavonta Julian Assange diplomáciai menedékjogát. Ezt Lenín Moreno ecuadori elnök jelentette be csütörtökön a Twitteren. Az államfő azzal indokolta a döntést, hogy a Wikileaks internetes kiszivárogtató portál alapítója többször megsértette a nemzetközi egyezményeket és a nagykövetség belső szabályzatát. Mint mondta, bizonyítékok vannak arra nézve, hogy Assange a legutóbbi időkig kapcsolatban állt a Wikileaksszel, és beleavatkozott más országok belügyeibe, a legutóbb, januárban például vatikáni dokumentumokat szivárogtatott ki. Eredetileg engedélyezték a követségen a Wikileaks alapítójának az internet használatát, de kizárólag magán célra, azzal a feltétellel, hogy ott nem terjeszt politikai tartalmakat. Ő ezt megszegte, ezért később megvonták az internet használati jogát. Moreno hozzátette: Ecuador szuverén döntéséről van szó, és Quito biztosítékot kapott Nagy-Britanniától arra, hogy nem adja ki Assange-t olyan országnak, amelyben halálbüntetés fenyegetné. A SZÓLÁSSZABADSÁG ÉS AZ IGAZSÁG BEKAPHATJA! - ezt üzenik a Londont és Washington kézben tartó háttérhatalmi magánhatalom családjai! SZOMORÚ! ( (SBG Buddha - VilagHelyzete)
Kanóc
2019. április 11. 14:48
Ha még egy kötélhágcsót se készített be neki a hátsó ablakhoz az ekvádori követ, akkor ez szimpla árulás.
Biivisz
2019. április 11. 14:13
Van az a pénz Equadornak is !!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!