Az EU felülvizsgálja kapcsolatát Egyiptommal

2013. augusztus 19. 15:59

Rendkívüli tanácskozást tartanak az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei augusztus 21-én, szerdán az egyiptomi fejlemények miatt – közölte hétfőn délután az Európai Külügyi Szolgálat és az Európai Unió Tanácsának sajtószolgálata.

2013. augusztus 19. 15:59

A tagállamok magas rangú diplomatái már hétfőn találkoztak, hogy megvitassák és összehangolják az unió és a tagállamok álláspontját és az esetleges lépéseket. Az értekezlet egyik célja volt a rendkívüli külügyminiszteri tanácskozás előkészítése is.

Vasárnap José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke közös közleményt adott ki, amelyben a két politikus elítélte az erőszakot, valamint kijelentette, hogy az EU-nak és a tagállamoknak sürgősen újra kell értékelniük, felül kell vizsgálniuk kapcsolatukat Egyiptommal.

Az Európai Unió novemberben, Mohamed Murszi megbuktatott egyiptomi elnök brüsszeli látogatásakor 5 milliárd euró támogatást ígért Egyiptomnak. Ebből 1 milliárdot közvetlenül az Európai Bizottság adna, a pénz többi részét pedig az Európai Beruházási Bank (EIB), az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) folyósíthatná, többnyire kedvezményes hitelek formájában. A források nagy részéhez viszont csak konkrét politikai eredmények fejében juthat hozzá Kairó, ezek hiányában pedig eddig alig kapott támogatást. A kapcsolatok felülvizsgálata viszont azt jelentheti, hogy Egyiptom nem csak a pénzre, de annak ígéretére sem számíthat.

A külügyminiszterek szerdán az ígért, de valójában csak minimális mértékben folyósított, óriási támogatás felülvizsgálata mellett az unió és a tagállamok, valamint Egyiptom közötti együttműködés más formáit is korlátozhatják. William Hague brit külügyminiszter komoly uniós válaszlépéseket sürgetett, Angela Merkel német kancellár pedig a fegyverszállítások felfüggesztését indítványozta.

Frissítés:

A nagyköveti szintű diplomáciai tanácskozás résztvevőit Bernardino Leon, az Európai Unió különmegbízottja tájékoztatta az egyiptomi helyzetről, aki a Földközi-tenger déli medencéjéért felelős, és aki személyesen is részt vett az egyiptomi politikai erők közötti uniós egyeztetésben. Leon a megbeszélést követően újságíróknak arról számolt be, hogy Catherine Ashton, az EU külügyi főképviselője konkrét javaslatokat tár majd a 28 tagország külügyminiszterei elé.

A különmegbízott elmondása szerint büntetőintézkedésekről, Egyiptom ellen alkalmazandó szankciós javaslatokról nem esett szó az ülésen, a Kairónak nyújtandó uniós támogatás felülvizsgálata viszont napirenden van. Mint a spanyol diplomata fogalmazott, ebbe az Európai Beruházási Bank (EIB) és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) kedvezményes hitelei is beletartoznak, hiszen ezek a pénzintézetek is az uniós intézmények „családjához” tartoznak.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!