Kiderült, milyen illata volt a rómaiaknak

2023. június 21. 09:19

Egy kvarclombikba zárt esszencia új információkat árult el az ókori emberek mindennapjairól.

2023. június 21. 09:19
null

Egy meglepően jó állapotban fennmaradt parfümös üveg új ismeretekkel gazdagította a tudósokat az ókori rómaiak mindennapjairól. A mintegy kétezer éves palack tartalmának kémiai elemzései során többek között kiderült, hogy már több ezer évvel ezelőtt is használták a földes illatú pacsulit a parfümök készítéséhez.

A pacsuli napjainkban is kedvelt alapanyaga a parfümiparnak, de eddig a történészek sem tudták, hogy már az ókori rómaiak is felfedezték maguknak az esszenciát.

A Science News szerint az első századból származó kvarclombikot még 2019-ben találták meg egy római temetkezési helyen, a dél-spanyolországi Carmona városában, amely már az ókorban is fontos településnek számított.

Az üvegcse egy tojás alakú ólomdobozba helyezett üvegurnából került elő. Az urnában megtalálták az esszenciát rejtő lombikot és egy 40 év körüli nő elhamvasztott maradványait is – idézte a lap José Rafael Ruiz Arrebolát, a Cordobai Egyetem vegyészét. „A hamvasztás a temetés elterjedt formája volt abban az időben, és azok a rómaiak, akik megengedhették maguknak, olyan tárgyakat helyeztek el sírjaikba, amelyeket magukkal akartak vinni a túlvilágra is” – fogalmazott a szakértő.

A Science News cikke szerint ráadásul a kvarcüveg önmagában is luxuscikknek számított a római korban, mivel a kvarc rendkívül kemény, ezért nehezen alakítható anyag. A tárgy apró mérete és részletgazdagsága is ritka leletnek számított egy temetkezési helyen. A tudósok szerint még szokatlanabb az, hogy szorosan lezárva találták meg. Dolomitfedőt kapott, amit egy sötét, kátrányszerű anyag borított, amelyről a kémiai elemzés kimutatta, hogy bitumen. Az edény belsejében pedig egy szilárd massza volt – az üveg fennmaradt eredeti tartalma, amely a pacsuli mellett más növényi olajakat is tartalmazott.

A tudományos portál rámutatott: a bitumenes tömítés kulcsfontosságú volt a pacsuli kémiai jellegzetességeinek megőrzésében: nemcsak az illatot tartotta az üvegben, hanem az adszorpciónak – gáz, gőz vagy folyadék megkötése – nevezett folyamat révén a parfüm molekuláit is „csapdába ejtette”.

Növényi olajokatat és virágkivonatokat is alkalmaztak az ókor „kozmetikusai”

Az ókori írott parfümreceptekből – bár homályosak és hiányosak –, korábban már kiderült, hogy a rómaiak az  illatkivonatokat és a különböző esszenciákat növényi olajokkal, például olívaolajjal keverték össze, így gondoskodtak azok tartósításáról. Korábbi tanulmányokban pedig a kutatók arról írtak, hogy virágkivonatokra utaló nyomokat fedeztek fel a kozmetikumok tárolására használt – unguentaria néven ismert – üvegekben. De ez volt az első alkalom, hogy az aroma forrását azonosították – derült ki a cikkből.

Az esszenciák manapság újból reneszánszukat élik. Több gyártó is forgalmazza őket különböző higításban. Így némi hozzáolvasással akár odahaza is kikavarhatjuk a magunk parfümolaját. Az említett pacsuli könnyen felismerhető pézsmás-édes illatáról. Sokan napjainkban is afrodiziákumként, vágykeltőként tekintenek rá. A szakértők szerint kiegyensúlyozó hatást gyakorolhat az érzelmekre és kiváló hangulatjavító hatása van. Egészséges, ragyogó megjelenést varázsol a bőrnek is. 

. Több gyártó is forgalmazza őket különböző higításban. Így némi hozzáolvasással akár odahaza is kikavarhatjuk a magunk parfümolaját. Az említett pacsuli könnyen felismerhető pézsmás-édes illatáról. Sokan napjainkban is afrodiziákumként, vágykeltőként tekintenek rá. A szakértők szerint kiegyensúlyozó hatást gyakorolhat az érzelmekre és kiváló hangulatjavító hatása van. Egészséges, ragyogó megjelenést varázsol a bőrnek is. 

„Tiszta költészetként” tekint az illatokra a magyar parfümőr

Minya Viktória, világszerte elismert parfümőr korábban a  Mandinernek nyilatkozva rámutatott: „akkor jó választás egy parfüm, ha illeszkedik a hangulatunkhoz: erőt ad, s azt érezzük, hogy ide nekünk az oroszlánt is, vagy éppen elcsendesít és burokba von, amikor bezárkóznánk kicsit. A mai napig nem tudom biztosan, mi volt a Hedonist sikerének titka, de eltalált valamit az emberekben. Amit akkoriban készítettem, még »tiszta költészet« volt. Most megfontoltabb vagyok: a fejlesztés során

– fogalmazott a szakember, aki saját megfogalmazása szerint több mint tíz éve már, hogy „az orrával dolgozik”.

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Backstab
2023. június 21. 17:25
Hugy meg izzadsag? Vagy a buszon mast tapasztaltok? Mi lett volna anno kulonb?
Bell & Sebastian
2023. június 21. 12:28
A feromonok hatása a tudatunkra sokkal fontosabb, mint az illatkoncentrátumoké, amelyek eredetileg arra szolgáltak, hogy elfedjék a mosdatlanságot és az ovoláció idejét. Csakhogy a feromonok tudat alatti érzékeléséhez hibátlan szaglás kell, ami városi környezetben hiánycikk. Marad a Vörös Moszkva, ami megint ugyanolyan, mint a legjobb francia parfümök, mióta visszatértek az eredeti recepthez.
Bell & Sebastian
2023. június 21. 12:20
A pacsuli vagy büdösmenta, aminek olaját használták, nem fordult elő a birodalom területén, Angliában is csak alig kettőszáz éve ismerik. Indiával és Malajziával nem kereskedtek. Kínával talán érintkeztek. Szerintem a rómaiaknak leginkább rothadt sneci szaga lehetett, mert a _garum_, az Erős Pista korabeli megfelelője, ízfokozóként szó szerint mindenbe belekerült.
Akitlosz
2023. június 21. 12:09
S egyesek kétségbe vonják a sötét középkor létét. Hát pedig a középkor eleje sokkal fejletlenebb volt, mint a gazdag ókor. Gazdaságilag kellett vagy 600 év, amire a középkor elérte az ókor szintjét. Kulturálisan meg vagy 1000. 536-ban az előző évi vulkánkitörés miatt nagyot zuhant az életszínvonal. Szó szerint is sötét volt egy ideig.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!