Macron: Magyarország Franciaországgal közösen vásárol Mistral rakétákat

2023. június 20. 06:09

Ellentartanak a németeknek. Belgium, Észtország és Ciprus is benne lesz az üzletben.

2023. június 20. 06:09
null

Franciaország, Észtország, Magyarország, Belgium és Ciprus közösen vásárol Mistral rövid hatótávolságú föld-levegő légvédelmi rakétákat – jelentette be hétfőn Emmanuel Macron francia államfő, aki az európai védelem alapjainak megerősítését szorgalmazza.

egy olyan típusból, amely nagyon is hatékony, és amely nem volt eddig eléggé fedezve” – idézte a köztársasági elnöknek egy párizsi légvédelmi konferencián elmondott beszédét az AFP hírügynökség.

Az öt európai ország szándéknyilatkozatot írta alá „több száz Mistral rakéta” beszerzéséről – mondta egy elnöki tanácsadó a hírügynökségnek, kiemelve, hogy „ez az első közös vásárlás ebből a típusú eszközből”. A Mistral célkövető föld-levegő rakétát az európai multinacionális vállalat, az MBDA gyártja. A francia SATCP rakétán alapuló eszköz fejlesztését 1974-ben kezdték el, első változatát 1988-ban rendszeresítették a francia hadseregben, a célpontokat 6 kilométeres távolságig el tudja érni.    

Franciaország az európai álláspontok összehangolása céljából szervezte a párizsi légvédelmi konferenciát, miután

Németország októberben elindította a légvédelmi európai kezdeményezést (Euro Sky Shield) 17 ország részvételével, de azt sem Franciaország, sem Olaszország, sem Lengyelország nem támogatta.

Az elképzelés német (Iris-T), amerikai (Patriot) és izraeli (Arrow-3) légvédelmi rendszerek vásárlása.

(MTI)

Nyitókép: Illusztráció. MPCV rendszer, Wikipédia

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Osztap Bender
2023. június 21. 07:17
Az egyetlen harci eszköz, amelyik szégyenszemre valaha "nem megfelelő" eredménnyel végzett egy magyar hadgyakorlaton, az a Mistral francia légvédelmi eszköz volt. Egy Zeppelint sem lett volna képes eltalálni 100 méteres távolságból. Viszont sok jatt (más néven jutalék) járhat a megvételéért.
chief Bromden
2023. június 20. 10:50
"Ellentartanak a németeknek." Kiköltöztek, vagy csak a tulaj változott?
hoci74
2023. június 20. 10:28
Nem véletlen hogy Macron nem ugrott a nyakunknak,már régóta csendben van,és ugye Viktor is ott járt nemrég,akkor írtam hogy itt bizony fegyverek lesznek vásárolva,követve a helikoptereket. És ha svédek(amerikai tanácsra) nem hajlandóak Gripenezni velünk,majd a francia küldi a Rafale-t...
Upuaut
2023. június 20. 09:39
Legalább nem amerikai termék. Akik blokkolnak, azok számítsanak az ilyen üzletekre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!