Orbán kerékbe töri a magyar nyelvet

2019. január 29. 19:26

Híveit láthatóan nem zavarja, de Orbán retorikája és beszédtechnikája akkor is borzalmas, amikor papírból beszél. Interjú.

2019. január 29. 19:26
Kálmán László

„Tehetséges szónoknak tartja Orbán Viktort?

Ellenkezőleg. Ha nem előre megírt szöveget olvas fel, akkor kifejezetten gyengén teljesít. Híveit láthatóan nem zavarja, de Orbán retorikája és beszédtechnikája akkor is borzalmas, amikor papírból beszél. Minden szót, minden szótagot külön hangsúlyoz. Vélhetően úgy szeretne tenni, mintha kimunkált, veretes gondolatokat fogalmazna meg. Valójában kerékbe töri a magyar nyelvet.

Mégis hatásos.

Mit tehetek én erről?

Az ellenzéki térfélen vannak jó szónokok?

Hát, nem sokan. Talán Vona Gábor. Mondom ezt teljesen elvonatkoztatva attól, hogy mit gondolok a Jobbikról. Az MSZP-ből esetleg Kunhalmi Ágnes, vagy az LMP-s Demeter Márta.

Vona megbukott, Orbán egymás után harmadszor is miniszterelnök lett.

Ma már egyre kevésbé igaz, hogy a jó szónoki képesség garancia a sikerre. Kevesen hallgatnak politikusi beszédeket. Az emberek többsége, ha egyáltalán foglalkozik a pártokkal, máshonnan tájékozódik, különféle helyekről felszedegetett információmorzsákból alakítja ki a véleményét. A szónoki erények háttérbe szorultak.”

Összesen 327 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nobilis de Karatna
2019. május 04. 22:56
Ezt mondja valaki olyan ( Kálmánra magyarosított parvenü leszármazott), akinek a felmenői,még a 19 században magyarul sem tudtak és csak 1867. november 25-én, a XVIII. tvr. 1.- 2. §. alapján kaphattak magyar állampolgári jogállást.
Nobilis de Karatna
2019. május 04. 22:54
Ezt mondja valaki olyan ( Kálmánra magyarosított parvenü leszármazott), akinek a felmenői még a 19. században magyarul sem tudtak és csak 1867. november 25-én, a XVIII. tvr. 1.- 2. §. alapján kaphattak magyar állampolgári jogállást.
tothpal
2019. január 31. 19:03
Kedves Kálmán László, "nyelvész" létére mi szüksége van ilyen politikai "benyögésre"? Langue et parole? (Saussure!) Önnek nem való a "parole"...
gyaloggos
2019. január 31. 17:44
AMÚGY meg tényleg, mi szüksége volt Kálmán Lászlónak erre a fenti akármire? Hm....?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!