Segítség, fejtetű!

2016. szeptember 28. 20:28

Kisgyermekes anyukák rettegett ellensége a fejtetű. Hogyan védekezzünk ellene, és mit tegyünk, ha kialakul a fertőzés?

2016. szeptember 28. 20:28

Amint beköszönt az ősz, a hűvösebb reggeleken előkerülnek a sapkák, sálak, csuklyás pulóverek. A gyerekek egyre több időt töltenek a csoportszobákban, tantermekben, ahol játék, torna közben gyakran kerülnek egymással fizikai kontaktusba, magyarán: összedugják a fejüket. Ez pedig a lehető legideálisabb helyzet a fejtetű terjedéséhez.

A fejtetű maga apró élőlény, szabad szemmel alig látható. Nem terjeszt betegségeket, de a fertőzött fejbőr viszket, a gyerekek vakaróznak, emiatt másodlagos bőrgyulladás alakulhat ki, a sebek könnyen elfertőződhetnek.

A megelőzés ebben az esetben is könnyebb, mint a kialakult fejtetvesség megszüntetése. Elengedhetetlen, hogy megfelelő figyelmet fordítsunk gyermekünk hajának, ruházatának tisztán tartására, ápolására. A tetű nagyon gyorsan szaporodik, ezért érdemes a napi fésülködés során a gyermek haját átvizsgálni.

Fontos hangsúlyozni, hogy a legtisztább családban is előfordulhat tetvesség — a kis élőlények nem válogatnak. Amennyiben a gyermek hajában kifejlett tetveket vagy serkéket találunk, a gyógyszertárban kapható tetűirtó — bedörzsölhető vagy hajra kenhető — szerek használatát haladéktalanul kezdjük meg! A használati utasítást pontosan tartsuk be, és ami nagyon fontos: az összes serkét távolítsuk el! A gyermek ruházatát fertőtlenítőszerrel és magas hőmérsékletű mosással kezeljük. Mivel a fejtetű a használati tárgyakon, fésűn, hajráfon, törölközőn, párnahuzaton is megtelepszik, az újrafertőződés elkerülése érdekében ezeket is fertőtlenítsük. A tapasztalat azt mutatja, hogy a kezelésbe már az elején érdemes bevonnunk a testvéreket is.

Bölcsődékben, óvodákban és iskolákban a védőnők rendszeresen tartanak fejtetvesség-vizsgálatot, szükség esetén a kezelést is elvégzik.

Bővebb információ a fejtetűről és a fejtetvesség elleni védekezésről, valamint a használatos irtószerekről az Országos Epidemiológiai Központ honlapján olvasható.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!