Reményteljes új irány az SM kezelésében

2014. szeptember 23. 21:40

A szklerózis multiplex a fiatal felnőttek leggyakoribb, jelenleg gyógyíthatatlan idegrendszeri betegsége. Gyógyszerekkel korlátok közt tartható egy ideig,(szerencsés esetben akár 15-20 évig is), de sajnos végkifejlet a jelenlegi tudásunk szerint minden esetben a rokkantság.

2014. szeptember 23. 21:40

 Ezen a tragikus jövőképen változtathat a Bristoli Egyetem kutatási eredménye, melyről az MTI számolt be. A tudósok egy, az allergiás megbetegedések során már eredményesen használt módszert alkalmaztak erre a kórra is. Ugyanis az autoimmun betegségek -mint amilyen az SM is- és az allergia között van egy kapcsolódási pont. Mindkettő esetén az immunrendszer elpusztítandóként azonosít olyan részecskéket, melyek nem azok: allergia felléptekor a szervezetre ártalmatlan anyagokat, autoimmun betegségeknél pedig a saját szöveteit. Szklerózis multiplex kialakulásakor konkrétan az agyi idegsejtek védőburkát, a myelin-hüvelyt támadja.     

A Bristoli Egyetem kutatói bebizonyították, hogy az immunrendszer »átprogramozható«»leszoktatható« arról, hogy a szervezet sejtjeit, szöveteit veszélyes betolakodókként kezelje. A tudósok a szklerózis multiplex kezelésére az allergiás betegségek gyógyításában már bevált, úgynevezett allergén-specifikus terápiát alkalmazták. A velőshüvely szintetikusan előállított fehérjéit növekvő dózisokban intravénásan juttatták be a szervezetbe, mindaddig, míg az immunrendszer »rájött« arra, hogy ezek a vegyületek »biztonságosak«.
Browen Barton, a tanulmány vezető szerzője áttörésnek nevezte az eljárás alkalmazását az autóimmun betegségek kezelésében.

...Vizsgálataink során arra jöttünk rá, hogy a szintetikusan előállított, vízben oldódó fehérjéket növekvő dózisban alkalmazva deszenzibilizálhatjuk az immunrendszert, azaz csökkenthetjük érzékenységét az általa antigénként kezelt szövetek iránt - magyarázta Browen Barton.
A kutatócsoport reményei szerint a módszer áttörést hozhat nemcsak a szklerózis multiplex, hanem más autoimmunbetegségek kezelésében is. A jelenleg alkalmazott immunszupresszív gyógyszereknek ugyanis sok a mellékhatása: csökkentik az immunrendszer aktivitását, növelve ezzel a fertőzés veszélyét, a daganatképződés rizikóját."
 
 
Forrás: MTI
 
Az anyag megjelentetését a Splendidea Communications Kft. támogatta
 

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!