Valóságshow-műsorokról kérdezték a szlovák püspököket

2012. szeptember 20. 18:51

Levélben kért hivatalos állásfoglalást Marek Madaric szlovák kulturális miniszter a Szlovák Püspökkari Konferenciától (KBS) a „kereskedelmi televíziók műsoraiban fokozódó alantassággal és kulturálatlansággal” összefüggésben.

2012. szeptember 20. 18:51

A levélben Marek Madaric meggyőződését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az egyház csatlakozik hozzá az említett jelenség elleni küzdelmében, és így közösen sikerül majd visszájára fordítani azt. A tárcavezető a levélben leszögezte: a kereskedelmi televíziók fokozták a nézőkért folytatott harcot, és most a legdurvább módszerekkel, alantas ösztönökre hatva próbálnak teret nyerni. Ezzel összefüggésben hangsúlyozta: a jelenségnek komoly negatív hatásai lesznek a társadalom egészére és főként a fiatalokra.

A kulturális tárca kérése kapcsán Jozef Kovácik, a Szlovák Püspökkari Konferencia szóvivője a SITA szlovák hírügynökségnek azt nyilatkozta: szervezetük már korábban foglalkozott a témával, és 2005-ben közleményben foglalt állást azzal kapcsolatban. Hozzátette: a KBS a többi egyházzal együttműködve egy olyan közös jelöltet szeretne állítani a médiatanácsba, aki a jövőben kifejezetten ezzel a témával foglalkozna. A szervezet korábbi állásfoglalásában több – akkor közvetített – valóságshow-t is elítélt, hangsúlyozva: azok tartalma ellentétes az alapvető emberi tisztességgel valamint, hogy ezek a műsorok az erkölcsi és a kulturális hanyatlás terjesztésének eszközei. Marek Madaric már néhány héttel a mostani levél előtt jelezte: társadalmi párbeszédet kezdeményezne arról, hogy milyen műsorok kerülhetnének a képernyőkre és milyenek nem. A tárcavezető akkor ennek az elképzelésének az egyik szlovák kereskedelmi televízió által e hónapban műsorra tűzött valóságshow kapcsán adott hangot. A miniszter a Gazda feleséget keres (Farmár hladá zenu) című műsorát látva azt mondta: soha nem találkozott még fő műsoridőben ilyen szintű közönségességgel és emberi alantassággal. Ezzel összefüggésben rámutatott: elképzelhetőnek tartja, hogy még az év végéig úgy módosítaná a vonatkozó szabályozást, hogy este nyolc óra előtt ne kerülhessen a képernyőkre 15 éven aluliak számára nem ajánlott műsor.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!