A Jobbik a Rongyos Gárdára emlékezett

2012. augusztus 28. 20:18

Az 1921-es nyugat-magyarországi felkelésre emlékezve tartott koszorúzást a Jobbik az egykori Rongyos Gárda tagja, Vámossy Tibor síremlékénél kedden Budapesten.

2012. augusztus 28. 20:18

Novák Előd, az ellenzéki párt alelnöke arról beszélt a rendezvényen, hogy a trianoni megemlékezések állami szintre emelése után a pozsonyi csata és a Rongyos Gárda „állami megítélésének helyreállítását” határozták meg célként. A jobbikos politikus hiányolta a jelenlegi kormányzat támogatását, és azt szorgalmazta, hogy filmekben dolgozzák fel a történelmi eseményeket. Szólt arról is, hogy szeretnék felújítani Vámossy Tibornak, a Rongyos Gárda felkelésben elhunyt tagjának síremlékét a Farkasréti temetőben, és arra tájékoztató feliratot, valamint egy történelmi visszatekintő írást szeretnének elhelyezni. Zagyva Gyula, a Jobbik országgyűlési képviselője, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom alelnöke a Rongyos Gárda vezetőinek rehabilitációját sürgette. Véleménye szerint mindent meg kell tenni, hogy minél többen megismerhessék a szervezet valós történetét és kiemelkedő alakjait, akik „utat mutattak hitből, hűségből és bátorságból”.

A rendezvényen Gőbl Gábor, a Jobbik soproni elnöke arra szólította fel a résztvevőket, hogy lépjenek szövetségre, és alapítsanak meg egy „jogi személyiség nélküli, de minden mai hazafi számára azonos jelentőséggel bíró önvédelmi mozgalmat, amely 1921-es elődök példáján alapul”. A megemlékezésen több mint százan vettek részt. A beszédeket követően Vámossy Tibor síremlékénél koszorút helyeztek el mások mellett az Új Magyar Gárda, a Magyar Nemzeti Gárda, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom egyenruhába öltözött képviselői, valamint Gaál Katalin Mária, a KDNP országos elnökségének tagja, a párt XII. kerületi elnöke. A koszorúzást követően a megemlékezők virágokat helyeztek el az emlékműnél. A megemlékezést a székely himnusz eléneklésével zárták.

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ál48mos
2012. augusztus 29. 23:35
Szégyen ami itt folyik és amit a Jobbik csinál. Köztudott az hogy a Jobbik egy olyan kultuszt akar újjáéleszteni ami a magyar történelem egyik hanem az egyik legsötétebb korszaka volt. A Horthy Miklós egyáltalán nem pozitív személyiség volt a magyar történelemben. Most jönnek ezzel a rongyos gárdával. A fehér terror az nem csak arról szólt hogy megtalálják a kommunistákat hanem ezekbe bele vegyült a zsidóság elleni fellépés is. A másik ami nagyon aggaszt mit keres egy KDNP-s képviselő ezen a rendezvényen. Ha ezek tényleg keresztények akkor nekik tiltakozni kéne az ellen hogy ártatlan embereket öltek meg.
én vagyok a.
2012. augusztus 29. 21:14
Manapság mennyi rongyos gárdát lehetne összehozni! Hm!
Big Chris
2012. augusztus 29. 10:37
Én az Újpesti Vízmű és a Megyeri Csárda közt helyezném el.
==T==
2012. augusztus 29. 10:36
Szomorúnak tartom, hogy a Rongyos Gárdának nincs valami komolyabb köztéri emlékműve, mert nekik köszönhető, hogy Sopron magyar maradhatott. Sőt, ha rajtuk múlott volna egész Burgerland/Lajtabánság itt marad.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!