Egyesült az erdélyi és a magyarországi unitárius egyház

2012. június 28. 14:19

A kolozsvári belvárosi unitárius templomban csütörtökön együtt ülésezett az erdélyi és a magyarországi unitárius egyház zsinatának együttes ülése, amelyen kimondták a két egyház egyesülését.

2012. június 28. 14:19

Előbb az Erdélyi Unitárius Egyház zsinata hozott határozatot az egyházegyesítés szándékáról, majd ismertették a Magyar Unitárius Egyház Magyarországi Egyházkerülete egyesülési szándéknyilatkozatát. Ezt követően a magyarországi zsinati képviselők csatlakoztak az Erdélyi Unitárius Egyház zsinatának testületéhez, és közösen megalakították a Magyar Unitárius Egyház zsinatát. Bálint Benczédi Ferenc püspök felolvasta az egyesülési dokumentumot, amelyet a két egyház vezetői kézjegyükkel láttak el.

A dokumentum kimondja, lehetővé vált „a trianoni diktátum és a kommunista diktatúra következményeként feldarabolt” egyházszervezet egységének a megvalósítása. „A kedvező nemzeti és nemzetközi lehetőségekkel élve a két magyar unitárius egyházrész főhatóságai elhatározták a teljes körű egyházszervezeti egység helyreállítását, amely a Magyar Unitárius Egyházban testesül meg” – áll a dokumentumban.

Az egyházegyesítési nyilatkozat rögzíti, hogy „a Magyar Unitárius Egyház jövőbeli működésében, szervezeti felépítésében, belső jogrendjében, valamint istentiszteleti és szertartási rendjében egységes egyházszervezetet alkot”. Vallási, eszmei és történelmi értékeit, valamint működésének és szervezetének alapelveit a kolozsvári zsinaton elfogadott alaptörvény rögzíti.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2012. július 08. 22:08
Nincs jelentősége, hiszel é a halál közei élményben, vagy mely felekezet hitét vallod.Nagyon sok vallás van, mind azt hiszi, nála az igazség, és még több egyéni elképzelés - így az elbírálás alapja csak a tettek lehetnek. És akkor meg mi van, ha nem kívülről jön az ördög, hanem bent van?
magnamater
2012. július 05. 15:16
Az unitáriusok jól gondolják, a halál közeli élmények is tanusítják/a FÉNYLÉNY nem forszírozza a vallást./Mért érdekelné a Mindentudót, hogy tudatlan termtménye mit gondol Róla? Istent csak az érdekeli,teremtett világát ne szégyenítse azzal, hogy árt a többieknek. Jakab apostol írta, az ördögök is hisznek, a vallás fontosabb a papoknak, minr az Istennek
magnamater
2012. július 04. 02:11
Az unitáriusokat és nem a hit gyülekezetét kellene az államnak pártolni.
FOB
2012. július 01. 14:20
És akkor mi van Jézus vérével? Ennyi erővel akár erkölcsös materialisták is lehetnek az unitáriusok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!