Kulturális keresztényként coming outolt a hírhedt ateista

2024. április 01. 13:36

Richard Dawkins hosszú éveken át hirdette, hogy a vallás az emberiség legnagyobb problémája.

2024. április 01. 13:36
RICHARD DAWKINS

Nyitókép: ADAM IHSE / TT News Agency via AFP

 

Richard Dawkins az újateista mozgalom atyja, a Isteni téveszme szerzője egy interjúban azt mondta, hogy „kulturális kereszténynek” tartja magát és felszólította az Egyesült Királyságot: inkább a kereszténységet népszerűsítse, ne pedig az iszlámot – szúrta ki Arnaud Bertrand az X-en. 

Betrand szerint ez egy szélesebb trendet jelez: „az univerzalizmusról való lemondás és a konzervativizmus új formája felé való visszatérés történik.”

„Ha választanom kéne a kereszténység és az iszlám között, minden egyes alkalommal a kereszténységet választanám” 

– mondta Dawkins. A biológus hozzátette: enyhe borzalmat érzett, mikor meghallotta, hogy az Oxford Streetet Ramadán alkalmából kidekorálták, de húsvétkor nem. 

Bertrand szerint nincs semmi meglepő az ateista szerző kijelentéseiben. „Amikor a Nyugat terjeszkedett – kulturális értelemben -, akkor a kultúráját mindenki számára elfogadható módon kellett átalakítania. Dawkins ateizmusának formája tökéletes volt erre: az ateizmus önmagában véve univerzalista, mert bármelyik vallásból bárki kételkedhet isten létezésében, és nem hívővé válhat.”

A poszt szerint Dawkins ateizmusa nem igazán univerzalista, sőt, nem is igazán ateista, hanem hisz a kereszténység (és valószínűleg a brit protestantizmus) felsőbbrendűségében és értékrendjében.

 

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

 

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:15
🍓 ️ ­­A­­­ ­­d­ö­g­­ö­­­s­­­ ­l­á­n­y­o­­­k­­ ­­v­­­á­­r­­n­a­­­k­ ­­­r­­á­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­𝗪­­­.­𝗖­­𝗨­­­𝗠𝟰­.­­𝗙­­𝗨­𝗡
Ad majorem Dei gloriam
2024. április 26. 07:22
Inkább fizeti a dzsizját, minthogy elveszítse a fejét. Dawkins büntetése az, hogy megéri korábbi életcéljának egy nem várt fejlemény miatti összeomlását.
survivor
2024. április 26. 03:07
Darwin/Wallace az Isten. Dawkins a próféta.
survivor
2024. április 26. 03:05
vizesnyolcas AKKOR EN IS NAGYON BÁTOR VAGYOK⚔️ DAWKINS FOREVER !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!