PestiSrácok: Visszásságok az ajkai temetkezések körül

2012. május 04. 10:17

A Veszprém megyei Ajkán egy évtizeden keresztül két temetkezési vállalkozás működött csupán, cégbírósági adatok szerint erős rokoni kapcsolódással – írja a PestiSrácok.hu oknyomozó portál. A lap szerint a vállalkozások különböző eszközökkel próbálják fenntartani monopolhelyzetüket.

2012. május 04. 10:17

Várhelyi Ferenc, az ajkai Magyar Imre Kórház boncmestere bejelentést tett Szabó Tibor szőci polgármester ellen vesztegetés kísérlete miatt. A feljelentés szerint a polgármester édesapja tavaly októberben azzal az ajánlattal kereste meg, hogy elhunytanként 30 ezer forintot fizet, ha a boncmester a család érdekeltségébe tartozó temetkezési céghez irányítja az elhalálozott hozzátartozóit.

Ajkán a Credo 2000 Kft, a Pilato Temetkezési Kft., a Gyertyafény Kegyeleti, Temetkezési Szolgáltató Bt. és az Örök Nyugalom Temetkezési Kft. nevű temetkezési vállalatok küzdenek a piacért. Egy ügyben a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya többek között vesztegetés miatt, ismeretlen tettes ellen folytat eljárást.

A PestiSrácok.hu a különböző temetkezési vállalatok közötti szálakról és konfliktusokról, furcsa árképzésükről, halottak szállítása körüli anomáliákról és az önkormányzat versenyszabályozó tevékenységéről is ír riportjában.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
landofdarkness
2012. május 04. 11:01
A temetkezési piac visszásságaira ritkál derül fény. A magyar jogforrások igyekeznek a kereteket leszabályozni, és a temetkezési szolgáltatások egy részét közkézben tartani - egy részét a helyi önkormányzatok hatáskörébe utalni-, míg a többit a piacra bízni. Persze, ezt is szigorú keretek között pl. a reklámtevékenységet kegyeleti okok miatt a hagyományos médiaeszközökön visszafogni, tartalmát meghatározni. A visszaélések megbotránykoztatóak, és megbocsáthatatlanok. Akár helyi birodalmi szinten történik, akár egy vállalkozó követi azt el. Ha jobban utána nézünk, minden évben találunk ombudsmani eseteket, amelyek hasonló, kegyeleti jogokat sértő bejelentéseket vizsgáltak ki és állapítptták meg a törvénysértést. Nem derül mindenre fény. Hogy miért? Mert a megrendelő - általában - a hozzátartozó, aki olyan gyászfázisban van, hogy még magát a halál tényét sem dolgozta fel. "Fogyasztói" tudatosságról nem beszélhetünk ezen a területen, hiszen legtöbbünk nem tudja, mi az amit a másiktól jogosan elvárhat, és egészen más tudatállapotban van, amikor elhunyt szerettét örök nyugalomra helyezéséről intézkedik. Ezzel - tapasztalatom szerint - sok temetkezési vállalkozó visszaél. Ocsmány a halál vámszedőinek világa, amiről nagyon keveset tudunk. (Tisztességes vállalkozókkal is találkozni, természetesen.) A visszaélések módjait oldalakon keresztül lehetne sorolni, ami nem csak a temetkezési vállalkozókat érinti, hanem az egyéb szolgáltatókat is. Megérik a terület egy új megközelítésre, és társadalmi újragondolásra, tájékoztatásra és ellenőrzésre, maga a halálhoz való viszonyunk megváltoztatására. Mert beszélnünk kell róla. És nem csak azért, hogy ilyen szörnyűségek ne történhessenek. PS: már megint az ajkai polgármester? A helyi maffiafőnök leosztotta a piacot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!