Ókori bronzszobrot találtak Pomázon

2022. október 09. 12:08

Magyarországon ép állapotú római kori bronz istenszobor nagyon ritkán kerül elő. Ezért különleges, hogy Tóth Gusztáv pomázi lakos séta közben ilyet talált a város határában, a Lugi-dűlőben fekvő egykori római villa területén.

2022. október 09. 12:08
null

Sal Endre írása a Mandiner hetilapban

 

A megtaláló a törvényben előírt beszolgáltatási kötelezettségének eleget téve leadta a leletet Pomáz jegyzőjének. Az önkormányzat 2020-ban gyűjteményi elhelyezésre átadta a szobrot a Magyar Nemzeti Múzeum régészeti tárának.

A házak óvó, védő istenei és őrszellemei, a lárok a római családok mindennapos kultuszának középpontjában álltak, és a ház ünnepeinek a részesei voltak. Ők feleltek a családtagok boldogulásáért, a háztartás gyarapodásáért és bőségéért, gondoskodtak a házban élő személyek jólétéről és egészségéről is. Az elrejtett családi értékeket gyakran rájuk bízták, hogy sértetlenül megőrizzék őket.

A családfő mindezért hazaérkezéskor és eltávozáskor külön köszöntötte a házi szellemeket.

Kultuszuk elsősorban a család tűzhelyéhez kötődött, amelyet minden hónap kezdő és kilencedik napján, valamint idusán és az ünnepnapokon koszorúval díszítettek, és ott hozzájuk imádkoztak, nekik áldoztak. Nem véletlen, hogy Pompeji házaiban a lárok kultusz­helye és falra festett képei jellemzően a tűzhelyt magába foglaló konyhában vagy annak szomszédságában volt. Ezzel szemben bronzszobrocskáikat inkább a gazdagabb házak reprezentatívabb közösségi tereiben, például az átriumban helyezték el.

Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum
Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum

Feltételezhető ezért, hogy a pomázi lárszobor eredetileg a Lugi-dűlőben fekvő, a Krisztus utáni 1. század végén, a 2. század elején már létező római villaépület házi szentélyéhez tartozott.

A pomázi szobrot jó művészi érzékkel, harmonikus emberi arányokkal és nagy részletgazdagsággal mintázták,

ami gyakorlott és igényes művészt feltételez. Az ezüst és vörösréz fémberakás alkalmazása, valamint az öntés, illetve a hidegmunka minősége ugyancsak azt mutatja, hogy a szobor egy felkészült, művészi minőségű plasztikák sorozatgyártására képes bronzművesműhelyben készülhetett.

A viszonylag kis méretű, 11 centiméter magas szobor bronzöntéssel készült. A szemeket ezüst-, a tunikát vörösréz berakás díszítette. Felületét sötét szürkészöld, összefüggő patina borítja, sérülés csak a fejen és a bőség szaru hátoldalán látszik.

A pomázi szobor a császárkori lárábrázolásoknak az úgynevezett második típusát képviseli. Ennek megfelelően nem lendületes táncmozdulatban, ivószaruból bort öntve, hanem nyugodt, álló testhelyzetben mintázták meg. A kéztartás az áldozatbemutatás jellegzetes mozdulatát idézi, amelynek során a csészébe helyezett tömjént vagy italáldozatot a tűzbe öntötték.

Becses darab, s immár a Magyar Nemzeti Múzeum régészeti tárában pihen.

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizálok
2022. október 09. 16:35
Nagy szerencse, hogy nem libsi találta meg. Főleg, hogy nem libsi politikus.
kirishitan
2022. október 09. 15:06
A Római villa a Lug dűlőben fel lett tárva! Római villa azonosító:7246 törzsszám:7208 szélesség (lat):N 47 fok 39,693 perc hosszúság (lon):E 18 fok 59,362 perc védettség:Műemléki védelem jelleg:Régészeti emlék név jellemző:Mai eredeti kategória:LAKÓÉPÜLET eredeti főtípus:villa megye:Pest helység:Pomáz cím:(Külterület) Lugi dűlő rövid leírás: Római kori villa maradványai. Római kori villa romjai, a fák és a bokros növényzet sűrűn benőtte, mindössze néhány falmaradvány látható. Körülbelül fél méter magasságig álló- felrakott- kőfalazat félkörívben megmaradt részlete ismerhető fel. https://www.muemlekem.hu/muemlek/show/7246
kirishitan
2022. október 09. 14:29
A kincsek utáni kutatás elsősorban a helynevekkel kezdődik. Meg kell tekinteni a katonai és kataszteri felméréseket. Utána kell járni, hogy a régi utak merre haladtak, volt-e valaha templom vagy hasonló fontosabb építmény a területen a középkorban és az ókorban. A műholdas képeket is ajánlatos tanulmányozni, mert árkok, sáncok és településmaradványok domborzata is jó esetben kivehető. Utána következik a helynév elemzése, amennyiben érdekes az. A Lug esetében furcsa hogy nincs képezve. Ehhez két hasonló magyar szó van: A lugas és a lúg. A lúg szó átvétel az ószlovén nyelvből, ami hamut (bázist) jelent. A lug a szerb-horvát nyelvekben ligetet jelent. A lugas pedig átvétel az olasz nyelvből a log (lat. locus) képzésével. Ez késő középkori szóátvétel. Tehát a Lug dűlő neve nem eredhet a lúg szóbol, a szerb-horvát lug (liget) esélyes lehet, de ennek ószláv alakja a longu volt. A magyar nyelv az ószláv szóátvételeknél mindíg megőrizte a nazális N hangot: koroNg, doroNg stb. A Lug esetében nincs maradvány nazális N. A késő középkori olasz nyelvből se eredhet a Lug helynév, mert különben Lugas lenne az. Ami valószínű, hogy a Lug helynév a pannóniai vulgáris latin nyelvből ered és a klasszikus locus alakjából a középkorra a Lug alakra változott ahogyan az északi olasz vulgáris latin nyelveiben. Zaicz Gábor, Etimológiai szótár: "északolasz lug, log, lugo, logo - vidéki ház, kertes villa, őrtoron, fa kerti építmény szőlővel és gyümölccsel befuttatva" Tehát a helynév utalhat arra, hogy ott valamikor egy Római villa állhatott.
kirishitan
2022. október 09. 13:21
És melyik istenséget ábrázolja a szobor? Áh meg van: Lares. Lares (régibb alakja Lases, jelentése valószínűleg: urak), az elhunytak jó szellemének a neve, a kik haláluk után is gondot viselnek utódaikra. A L. tisztelete talán onnan ered, hogy a rómaiak eredetileg saját házukban temették el halottaikat, míg ezt a szokást a lex XII tabularum el nem tiltotta. Minden háznak meg volt a maga lar familiarisa, a család védő geniusa, úgyszólván ura, a kinek főgondja, hogy magva ne veszszen. Szoborképe (rendszerint rövid tunicában, egyik kezében csészével, a másikban serleggel, l. 505. á.) a két Penates között állott a Larariumban, a L. szekrényében, még pedig régebbi időkben a házi tűzhely mellett az atriumban, később az ebédlőben, s e szoborcsoportozatot együttesen Lares vagy Penates névvel illették. A régi vallásos római gyermekeivel együtt naponként imádkozott a L.-hez, s étkezéskor kis csészékben (patallae) részt ajánlott neki a családi tűzhelyen, ha pedig a L. nem az ebédlőben voltak, akkor a Lararium előtt. https://mek.oszk.hu/03400/03410/html/4317.html
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!