A félreértett Orbán-szabály

2021. június 30. 11:57

Többen is hagiográfiának, kritikátlan Orbán-magasztalásnak minősítették G. Fodor Gábor nemrég megjelent, Az Orbán-szabály című munkáját, amely alcíme szerint tíz fejezetet tartalmaz az Orbán-korszak első tíz évéből. Ezen kritikák azonban félreértették, G. Fodor Gábor miről is kívánt írni.

2021. június 30. 11:57
Szilvay Gergely

G. Fodor Gábor nem árul zsákbamacskát, amikor így határozza meg magát: „politikai filozófus, az Orbán-csapat tagja”. Ez rögtön felveti az objektivitás és függetlenség médiával kapcsolatban rendszeresen felmerülő kérdését. Az objektivitásnak és függetlenségnek tudniillik más dimenzióját hangsúlyozza a mai magyar bal- és jobboldal. A baloldal szerint a függetlenség a kormánytól való függetlenség, ami az objektivitás záloga. A jobboldal nem ebben méri a dolgot, bár érti, hogy az anyagi-egzisztenciális függetlenség is fontos lehet. Azt mondja: mindenki függ valamitől, valakitől; ha nem a kormánytól, akkor más pártoktól, az ellenzéktől, külföldi forrásoktól, a vállalattól, a piac­tól, az olvasótól, a közönségtől vagy a szakmai közegtől. Kimondja: nem létezik olyan objektivitás, amilyet a baloldal kiált (szemben az azt tagadó nyugati baloldallal).

Nem létezik olyan objektivitás, amilyet a baloldal kiált”

A tények adottak ugyan, de még a társadalomtudomány világát is átitatja az ideológiai meggyőződés – ami erősen baloldali. Igazság létezik, de nincs felőle konszenzus, ezért jobb, ha mindenki beismeri, milyen világ­nézetet vall magáénak. Ettől még létezik méltányosság és kiegyensúlyozottság, de világnézeti semlegesség nincs.

Fotó: Mandiner-archív
Fotó: Mandiner-archív
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!