A jó fogorvos híre szájról szájra terjed

2020. március 12. 01:55

Magyarország jobban figyel a vállalkozókra, mint Szlovákia, és még a fogászati turizmus is sokkal jelentősebb, mert az ország nem csatlakozott az euróövezethez, így alacsonyabb árakon lehet ellátást nyújtani – mondja Szabó Bodák Magdolna. A felvidéki fogorvos fogápolási tévhiteket is eloszlat a Makronómnak adott interjúban.

2020. március 12. 01:55
null
Oláh Dániel, Takács Zsolt

„Belenőttem a szakmába, mivel édesapám is fogorvos, és 1995 óta Királyhelmecen, a családi házunkban működik 
a rendelője. Akkor alapította Dental-Prim nevű cégét, amikor befejeztem az egyetemi tanulmányaimat. Alkalmazottként kezdtem dolgozni”
– meséli Szabó Bodák Magdolna. Az alapítást követő harmadik évben a kassai rendelő felépítését kapta feladatul. Édesapja az elsők között vált ki az állami szektorból, és kezdett magánpraxisba a Felvidéken.

Hiányzó fogorvosok

Ma a friss diplomás szlovákiai orvosok inkább külföldre mennek, mert ott sokkal magasabb keresetre számíthatnak. „Ez érthető, mert egyedül magánpraxist kialakítani szinte lehetetlen. Nekem szerencsém volt. Ha nincs ilyen háttér, vagy nem áll rendelkezésre sok pénz, akkor szinte képtelenség: a tőkeigény hatalmas, és rengeteg gyakorlat is kell a saját vállalkozáshoz. Az egyetemi tanulmányok nem elegendők ahhoz, hogy egyből magánpraxist létesítsenek a fiatalok” – húzza alá.

Úgy látja, a közeljövőben a legnagyobb kihívást az jelenti majd, hogy hiányzik a megfelelő mennyiségű orvosutánpótlás. „Pár éven belül ez hatalmas probléma lesz. Amikor édesapám korosztálya nyugdíjba megy, a néhány fiatal orvos nem fogja tudni ellátni a betegeket.” Tapasztalata szerint az egyetemről kikerülő orvosok többségének csak a pénz fontos, ezért a nagyvárosokban akarnak rendelőt nyitni, nem szándékoznak vidéki, szegényebb környezetben elhelyezkedni. Így a jövőben a falvakban élő embereknek nem lesz helyi fogorvosuk, ami további költségeket jelent nekik. „Az én édesapám sem akart engem a királyhelmeci rendelővel terhelni, inkább a kassaira fókuszált volna, de pályázatírás közben rádöbbentem, hogy fogászati ellátás szempontjából mennyire rossz helyzetben vannak a vidéki emberek. Akkor megfogalmazódott bennem, hogy segítenem kell a szülőföldemen élő magyarokat, nem hagyhatom cserben a betegeket, mivel a szülőföldtől és a közösségtől kaptam a tudásom, és mert vidéken is szükség van minőségi ellátásra” – emlékszik vissza.

A támogatások és az információ hiányát a felvidéki magyar cégek összetartással igyekeznek áthidalni
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!